U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jona Oberski - Kinderjaren.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1932 en is laatst upgedate op 30/03/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 790 woorden.

Algemene gegevens

Titel: Kinderjaren

Auteur: Jona Oberski

Plaats: 's Gravenhage

Jaar: 1994

Eerste uitgave: 1978

Genre: Tweede wereld oorlogInhoudHoofdpersonen en bijpersonenDe naam van de hoofdpersoon wordt niet genoemd. Hij is ongeveer vier jaar en begrijpt niet wat er allemaal gaande is. Hij blijft geloven dat hij onderweg is naar Palestina, het beloofde land.

Moeder beschermt de ik-figuur tegen de buitenwereld, ze houdt veel van hem. Als haar man dood gaat is de ik-figuur de enige die ze nog over heeft. Er is niet zo heel veel over haar bekend.

Vader werkte voor de oorlog op een kantoor. Omdat vader in een ander deel van het kamp zit, komt hij niet zo vaak voor in het verhaal. Wel wordt er veel over hem gesproken, het is een aardige man.

Trude is een vriendin van moeder, zij zit in dezelfde kampen als het gezin van de hoofdpersoon. Vanaf de dood van moeder zorgt zij samen met Eva voor hem, tot dat er een pleeggezin zich aanmeldt.

Eva wordt na de bevrijding samen met de hoofdpersoon en Trude ondergebracht in de villa van de Duitser. Zij zorgt ervoor dat de hoofdpersoon weet dat zijn moeder is overleden, omdat Trude dat niet wilde vertellen.

Meneer Paul en mevrouw G. (tante Lisa) zijn de pleegouders van de hoofdpersoon, als zijn ouders zijn overleden. Meneer Paul werkte voor de oorlog bij vader op kantoor. Tante Lisa is zijn vrouw.TijdHet boek speelt tijdens de tweede wereldoorlog. De vertelde tijd is ongeveer 3.5 jaar.PlaatsHet verhaal speelt zich af in een concentratiekamp Westerbork en

Auswitsch.

Verloop van het verhaalHet verhaal is chronologisch verteld en heeft geen terugblikken.

PerspectiefDit verhaal heeft een ik perspectief. Hier is een fragment:

Ik vroeg of ik onder het bed moest kruipen. Mijn moeder gaf me kleren en zei dat ik me vlug moest aankleden. Zij was zelf al bijna klaar. Toen kwam zij mij helpen. Ik hoefde mij niet te wassen.Thema-motieven-boodschap auteurHet thema van dit boek is het leven van een klein kind in de oorlog, waar hij vreselijke dingen meemaakt in concentratiekampen, hij beseft niet wat er gaande is. Enkele motieven zijn:

- Onmacht, de familie kan niets zelf beslissen, alles kan met ze gedaan worden.

- In het hele verhaal komt steeds de angst naar voren om dood te gaan.

- De hoofdpersoon snapt niet wat er gaande is, hij snapt niet waarom zijn vader en moeder huilen, hij snapt niet waarom ze in het kamp zijn, hij snapt niet wat Trude bedoelt met "de weg is afgesneden" enz.

- De ouders van de hoofdpersoon proberen hem af te schermen van de verschrikkelijke werkelijkheid.

- Het speelse leven van de hoofdpersoon, ook al is het oorlog, hij blijft gewoon doorspelen.

- De hoofdpersoon laat zich opjutten door grotere kinderen, hij moet van hen zijn tong uitsteken naar een Duitser, later moet hij van hen het 'ketelhuis' in.

De bootschap van de auteur is weergeven hoe het in de oorlog was. Hij wil onuitwisbare gegevens verwoorden.Samenvatting van het verhaalEen joods jongetje wordt samen met zijn ouders opgepakt en naar een concentratiekamp gebracht. Daar maakt hij een hoop ellendige dingen mee. Zijn vader overlijdt daar ook. Als ze weer op een trein zitten worden ze bevrijd. Vlak daarna overlijdt ook zijn moeder. Hij komt te wonen bij een collega van zijn vader.

SpanningDit verhaal is niet echt spannend, maar wel heel aangrijpend, daardoor lees je toch verder.TitelverklaringDe titel van dit boek is heel gemakkelijk te beschrijven. Het gaat hier om de kinderjaren van een kind. Zijn kinderjaren zijn verpest.RealiteitDit boek is heel realistisch, omdat dit soort dingen zijn gebeurt. Er zijn denk ik zelfs ergere dingen gebeurt.BeoordelingIk vind dit een mooi, aangrijpend boek, maar heel erg makkelijk geschreven, je hoeft er niet bij na te denken. Ik houd meer van diepgaande boeken. Het aparte van dit boek vind ik dat het geheel vanuit een kind is geschreven.Gegevens auteurJona Oberski is op 20 maart 1938 geboren in Amsterdam als enig kind van een Duits-joods immigranten gezin. Hij heeft zelf hetzelfde meegemaakt als de jongen in het boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen