U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Patrick Bernauw - De Automobiel Van Franz Ferdinand.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=9688 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 849 woorden.

Dit is een leesverslag van 'De automobiel van Franz Ferdinand', geschreven door Patrick Bernauw.Marc Mariën is de hoofdpersoon in dit verhaal, en zijn vader en Jim Johnson, een Amerikaanse miljonair, zijn de belangrijkste bijpersonen. Het verhaal begint in België, en gaat via een museum in Wenen naar België terug. Dit verhaal is een typisch voorbeeld van een griezelverhaal. Daaraan helpt de voorgeschiedenis van de auto mee.

Marc z’n vader werkt aan oldtimers. Hij repareert ze, zorgt dat ze weer kunnen rijden. Marc helpt daar ook aan mee. Op een zekere dag kwam Jim Johnson de garage binnen, om Marc z’n vader naar buiten te halen en in een ford V-8 sedan uit ’32. Hij leek veel op een auto waarin een beruchte gangster was lekgeschoten. Van dat soort auto ‘s had hij er meer: de wagen waarin John F. Kennnedy vermoord werd, de wagen die ze in een verfilming van een griezelboek hadden gebruikt, en nog vele anderen. Nu wilde hij dat de vader van Marc een vervalsing maakte van de wagen waarin Franz Ferdinand werd vermoord. Er was al zo’n zelfde Gräf & Stift, maar Johnson wilde dé auto. Oké. Marc zag dollartekens in zijn vaders ogen verschijnen. Nadat ze de auto hadden vervalst, gingen ze naar Wenen tegen de zin van Marc in. De auto ‘s werden de vrachtwagens uitgereden en in de andere vrachtwagens gereden.

Toen ze weer onderweg waren naar huis, kreeg Marc een stemmetje in zijn hoofd. Daarvan moest hij en heel end gaan rijden met de Gräf & Stift. Toen werd het Franz Ferdinand die tegen hem praatte. Een poosje later vielen Marc en zijn vader tegelijk in slaap. Op de snelweg! Marc werd een beetje wakker toen hij een toeter hoorde. Het was een Mercedes die recht op hun afkwam. Marc kon zijn vader net op tijd wekken. Toen kregen ze allebei last van hun elleboog.

Eindelijk waren ze thuis. En toen begonnen de andere problemen. Marc wilde de hele tijd met die auto rijden. Maar zijn vader wilde het niet. Te veel geld waard of zo iets. Uiteindelijk kreeg de wagen ook Marc z’n vader in zijn greep. Ze gingen een rit maken. Toen werd Marc in zijn gedachten het hele verhaal van de aanslag op Franz Ferdinand vertelt. En hij zag het ook echt voor zich! Toen kreeg hij even later hele erge hoofdpijn, buikpijn, en pijn in zijn borst.

Die avond hoorde hij de motor aanslaan. Hij ging naar beneden om te kijken hoe dat mogelijk was. Maar er was niemand! De motor was vanzelf aangeslagen! En het geronk van de motor begon op een menselijke stem te lijken. Maar de vader van hem kon hem nog net op tijd uit de auto halen, voordat hij stikte. De ochtend daarna gebeurde hetzelfde.

Johnson kwam een paar dagen te laat. Op dat ogenblik was Marc bezig aan een Spitfire. Zijn vader was thuis, bij de Gräf & Stift. Marc wist wat dat betekende. Zijn vader zou de tweede envelop krijgen en de auto overdragen. Hij wist ook dat dat het beste was, maar hij wilde dat helemaal niet.

Marc had Johnson het hele verhaal verteld, en Johnson ging op zijn beurt de hele geschiedenis van de auto vertellen. Uiteraard was de kroonprins van Oostenrijk er in vermoord. Daarna had een generaal er een veldslag in verloren, iemand reed tegen een boom en brak zijn nek (auto lichtbeschadigd), ook was er iemand bij de motor aan het werk toen de motor aansloeg, een man die erin over de kop ging, een racer die een bocht miste, een boer die een hartinfarct kreeg, en daarna een garagehouder die inhaalde en het ook niet kon navertellen. De auto was weer licht beschadigd.

Maar toen ze naar Marc zijn huis gingen was zijn vader er niet! En Johnson was kwaad. Hij riep de hulp van zijn persoonlijke gorilla, Charly (goede naam voor een gorilla), en bracht Marc in de auto. Daarmee gingen ze naar een oude fabriek. Met een pistool werd Marc bedreigd. Ook dreigden ze hem even te elimineren. Maar Marc kon net op tijd ontsnappen. Hij schoot Charlie neer, maar niet dood. Daarna zwierf een paar dagen rond, omdat hij niet naar huis durfde te gaan. Later ging hij toch voorzichtig thuis kijken, maar zijn vader was spoorloos verdwenen, samen met de auto. Hij ging boven een paar spullen pakken, en toen brak de hel los. De vloer onder de trap was weggeblazen, en het huis werd in de fik gestoken.

Toen ging Marc naar zijn tante toe en vroeg of hij een paar dagen kon logeren. De volgende ochtend stond de Gräf & Stift voor de deur. Toen stak Marc de auto in de hens. De auto brandde volledig uit. Maar waar was zijn vader?

Toen hij bij zijn woonplaats was aangekomen, kreeg hij het vervelende bericht. Pa was aangereden. Een operatieteam vocht voor zijn leven! Maar op een nacht kwamen Johnson en Charly nog even een bezoekje brengen. Maar de Gräf & Stift joeg ze op de vlucht. Pa overleefde het. En er werd niks tegen de politie over dit alles gezegd.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen