U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - Het Geheim Van Rotterdam.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/3431322/ en is laatst upgedate op 21/08/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 994 woorden.


Op 6 januari 1473 op Driekoningen vindt Truitje Blasius, die net een kind had verloren een vondeling. Truitje en haar man, Jan Blasius nemen hem in huis en noemen hem Casper omdat hij op Driekoningen is geboren van de drie wijzen uit het Oosten. Casper is met een “helm” geboren. Dat was een stukje vruchtvlies die na de geboorte op zijn schedel zat. Truitje geloofde erin dat het stukje vruchtvlies geluk zou brengen .Later zou Truitje een talisman er van maken. Jan Blasius was blij met de komst van Casper en hoopte dat hij ook later kuiper zou gaan worden.
Casper zwierf altijd rond de stad maar daar kwam een einde aan toen zijn zusje Eva geboren werd. Daar besteedde hij al zijn tijd aan. Toen hij tien was ontmoette hij Grietje die overvallen werd door een stel jongens uit Delft. Ze gaan samen naar Grietje's huis. Hij ontmoette Melchior en mocht Latijnse les volgen. Nadat Caspar een lange tijd les heeft gehad vertelde Melchior en Balthasar aan hem dat ze alchimisten zijn. In een geheime kelder werken ze aan een levenselixer. Zij vonden dat Caspar door zijn naam en het feit dat hij op Driekoningen is geboren een heel belangrijk persoon te zijn. Zij zochten samen naar de “Steen der Wijzen”
Intussen is Rotterdam verovert door jonker Frans van Brederode. Hij ondekte dat Melchior, Balthasar en Caspar alchimisten zijn. Caspars ouders wilden hem niet meer in huis hebben en hij trekt bij Melchior in. De leiders van de stad hebben goud nodig en bedreigen Melchior en de anderen met de doodstraf als ze binnen een bepaalde


tijd geen goud voor hen hebben gemaakt. Tijdens een aanval op de Lek moet Caspar helpen om vreselijke wonden te verzorgen. Jonker Frans van Brederode en zijn aanhangers verlieten Rotterdam omdat ze een enorme honger hadden. Later werd hij gevangen genomen en stierf in de gevangenis.
Melchior kreeg van een visser een stuk barnsteen. De steen gooien ze in het brouwsel. Uit de steen verschijnt een schim die volgens Melchior en Balthasar de geest van Mercurius was. Nog steeds verandert het geen ijzer in goud. Dit exiler werd een mislukking en Grietje en Casper ging werken aan een levensexiler die allerlei dingen bezat van de natuur. Op een avond kwam Grietje Casper waarschuwen dat een paar mannen alles kort en klein gingen slaan omdat de smid hun wijs maakte dat ze bezig waren met hekserij. Tijdens Balthasars vlucht valt het vat met het elixer in stukken en de geur is dan zo sterk dat de mensen vluchten. Toen sloeg een bliksem in het huis van Melchior en er ontstond brand.De geur van de elixer was sterk en de mensen durfden het niet te blussen omdat ze dachten dat ze ook behekst zou worden. Caspar en Hermes de hond van Melchior raakte de rest kwijt. Als Caspar de volgende dag door de poort wil gaan, werd hij in de kerker gegooid. Na een tijdje werd Caspar bevijd door Melchior die de bewaker had omgekocht. Melchior vroeg aan Casper of hij mee mocht gaan om te bouwen aan een nieuw leven buiten Nederland. Caspar weigerde dit en samen met Hermes vertrok hij om een nieuw bestaan op te bouwen.


Verklaring van titel
Het geheim van Rotterdam was dat door de geur van de elixer die Casper en Grietje maakte iedereen vrolijk en gaf iedereen weer zin om weer aan de economie van Rotterdam te werken.
Soort Verhaal
Het is een historisch verhaal over de geschiedenis van Rotterdam en het is ook een levensbeschrijving over dejongen Casper.
Gebeurtenissen
3a Casper wordt vals beschuldigd voor het hebben van goud
Beginsituatie: Casper is een vondeling die word opgevoed door Jan en Truitje Blasius.


Begin van probleem: Hij wordt betrokken met de geheimen van de alchemisten.


Verslechtering van situatie:Hij word beschuldigd van het bezit hebben van goud.


Dieptepunt : het huis van de alchemisten word afgebrand met de herberg en hij wordt beschuldigd voor brandstichting.


Langzamere verbetering: Geen


Oplossing: Ontsnapt met de hulp van Melchior.


Het begint met dat Casper als vondeling wordt gevonden door Truitje.


En het eindigt met dat Casper een nieuw leven opbouwt buiten Rotterdam.


Het is een spannend wordt veroorzaakt door dat de jonker met doodstraf dreigt en dat de smid de mensen laat opfokken met leugens.
Personen
Casper is voorname de hoofdpersoon en anderen zijn Jan Blasius, Truitje Blasius, Melchior, Balthasar, Grietje, Hanna, Jonker Frans, kapitein Rooftasch, Eva, de visser, de smid, kwaaie jongens uit Delft.
Balthasar, Jonker Frans, kapitein Rooftasch, Eva, de visser en de smid zijn flat characters of types.


Jan Blasius, Truitje Blasius, Melchior, Balthasar, Grietje, Hanna, zijn round characters.
Casper heeft een rustig en een beetje een schuw karakter maar hij blijft in de meest moeilijke situaties vrij kalm.


Iin het verhaal komt voor wanneer hij pas geboren is en totdat hij zestien. Totdat hij het huis wordt uitgezet wordt hij behandelt als een zoon van Jan en Truitje en Eva maar daarna is hij meer een familie van Melchior.
Tijd
Het verhaal speelt zich af van 1473 tot 1489.


Vanaf het begin tot het eind verloopt de tijd in 16 jaar


Het is niet-chronologisch verteld.


Geen terugblikken.Geen terugverwijzingen of vooruitwijzingen.


Er zijn geen sprongen in de tijd.
Vertelwijze


Het verhaal zij je door de ogen van Casper maar het is geen ik verhaal.


Er is geen alwetende verteller want er wordt niet van te voren dingen al verteld hoe het in elkaar zit.


Het is meer een personale verteller.Alles heeft betrekking op wat Casper ziet en meemaakt.
Ruimte


Het ver haal speelt zich af in Rotterdam.


De omgeving heeft invloed op de gebeurtenissen.(b.v door de overname van Rotterdam werd er slechter geregeerd en er heerste honger.


De sfeer van de ruimte heeft invloed op het verhaal zoals de geruchten over hekserij.
Thema


De Geschiedenis van Rotterdam, levensbeschrijving.


Het steeds terug komen over de gevoelens van de hoofdrolspeler.
Bedoeling/Boodschap


De boodschap is hoe het moet zijn als je door je omgeving vals beschuldigd wordt


Het verhaal heeft bij mij laten denken hoe het moet zijn als ik in zo’n situatie zou zitten.
Taal


De taal was vrij makkelijk en er kwam zelden een beschrijving en regelmatig
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen