U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Harry Mulisch - Twee Vrouwen.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1900 en is laatst upgedate op 28/03/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 906 woorden.

Titel

Twee vrouwenUitgeverij

De Bezige Bij (druk uit grote lijsters 1997)Eerste druk

1975.Motivatie boekkeuze

De achterflap beviel me goed en het boek werd me aangeraden.Korte weergave van de inhoud

-hoofdpersoon: Laura Tinhuizen, een intellectueel ingestelde museumconservatrice, gescheiden van haar man Alfred Boeken, verliefd op twintigjarige kapstertje Silvia Nithart. De schuilnaam voor Silvia is Thomas en Laura is Thomas' moeder.-andere belangrijke personages: Silvia Nithart, Alfred Boeken, Laura's moeder, ouders van Silvia, Karin (de tweede vrouw van Alfred).-belangrijke gebeurtenissen: 2 verhaallijnen:

1: Laura maakt een reis naar Nice, nadat zij werd opgebeld en duidelijk bleek dat haar moeder gestorven was.

2: bestaande uit flashbacks:

* Toen Laura 10 jaar oud was wilde ze op haar fiets naar 'ver Weg', ze stal iets van de groenteman, werd betrapt en gaf de naam Henny Hoenderdos op. Henny Hoenderdos was een oude klasgenoot, waar ze vroeger soms ruzie mee had, maar de opgave van zijn naam was uitsluitend toeval. Ze keerde om want het 'ver weg' wat zij zich ervan voorstelde kwam niet.

* Op een middag zat zij op de Dam, moedeloos tussen een stel jongeren, misschien zou dit haar genezen.

*Ontmoeting Silvia was voor de etalage van een juwelier. Praten over stenen > woonplaats > waar zullen we heen gaan? Dan vraagt Laura Silvia mee naar haar huis (alles komt vanuit Laura). Ze belanden in bed, Laura vraagt of ze bij haar komt wonen, dit gebeurd. Voor de ouders van Silvia is Laura mevrouw Boeken, de moeder van Thomas, de student waar Silvia mee samen zou wonen. Samen gingen zij naar een première waar ook Alfred en Karin waren. Achteraf blijkt dat vanaf dat moment Silvia een relatie met Alfred aangaat. Hetgeen alleen Silvia weet is, dat de bedoeling van deze tijdelijke relatie een kind te scheppen van Alfred aan Laura. Silvia en Laura gaan nog eens naar Nice, zodat Laura haar moeder nog eens op kan zoeken. Haar moeder trapt er niet in dat Silvia haar buurmeisje is. Haar reactie zijn rake klappen richting Laura, daarna keert ze de rug en wordt ze door een verpleegster naar binnen geholpen. Silvia trekt, als deel van de zogenaamde relatie (dit weet alleen zij), bij Alfred in (in hotels), terwijl Alfred een vrouw en twee kinderen heeft. Tijdens de relatie komt Silvia een keer bij Laura langs, naar aanleiding van een briefje, om haar paspoort te halen voor een vertrek met Alfred naar Oxford. Laura had stil gehoopt dat Silvia terug wilde komen. Haar ouders denken dat Thomas (in dit geval Alfred) een studiebeurs heeft gekregen.

* Silvia komt terug bij Laura en brengt haar op de hoogte van haar zwangerschap. Silvia wist dat Laura graag een kind wilde, hetgeen haar nooit met Alfred was gelukt. Alfred heeft de list van Silvia door, en maakt telefonisch, nog vanuit Oxford, een afspraak voor de volgende ochtend. Laura zou de volgende ochtend na haar werk, na het gesprek tussen hem en Silvia, met hem praten. Maar zij werd eerder uit haar werk gehaald door de politie, met de boodschap dat er een ongeval met haar huisgenote had plaatsgevonden. Toen zij thuis aankwam blijk Silvia neer geschoten door Alfred. Alfred zit nu achter de tralies. Het verhaal vindt plaats in Amsterdam en even in Nice.Onderwerp

Het onderwerp is een oude en jonge vrouw die een lesbische relatie doorstaan.Gebeurtenissen

De hoofdpersoon in Twee vrouwen is de Amsterdamse museumconservatrice Laura Tinhuizen, die plotseling verneemt dat haar moeder in Nice gestorven is. In de auto op weg naar Zuidflankrijk denkt ze terug aan het afgelopen jaar, waarin ze verliefd is geworden op de jonge kapster Silvia Nithart. Helaas, haar geluk heeft niet lang geduurd. Bij de première van het toneelstuk over de mythe van Orpheus en Eurydice is Sylvia in contact gekomen met Laura's vroegere man, de toneelcriticus Alfred Boeken, waarna tussen hun beide een relatie is ontstaan. De gebeurtenissen hebben hierna een fatale wending genomen. In verwarring door alles wat haar overkomen is, arriveert Laura in Avignon, waar ze tegen haar aanvankelijke bedoelingen in een week blijft, terwijl haar moeder intussen allang begraven moet zijn.Personages

~ Laura is erg onzeker en ze weet niet precies wat ze wil met haar leven.

~ De karaktereigenschappen van de hoofdpersoon, Laura in dit geval, zijn in dit boek terecht goed beschreven, want dit is nodig om het boek goed te kunnen begrijpen. Het is niet in alle boeken belangrijk de karaktereigenschappen van de hoofdpersoon goed beschreven te krijgen, omdat het verhaallijn in deze boeken misschien wel veel belangrijker zijn.

~ Ik vind de personages in het boek wel levensecht, maar niet levensecht, omdat ik in het dagelijks leven niet doorgaans wordt geconfronteerd met lesbische relaties, scheidingen enzovoorts.Opbouw

~ Het boek bestaat uit twee verhaallijnen. De hoofdverhaallijn is dat Laura in de auto zit op weg naar Nice, waar haar moeder is overleden. Terwijl zij in de auto zit denkt zij aan allerlei gebeurtenissen uit het afgelopen jaar, dit is technisch verzorgd door flashbacks.

~ Het grootste deel van het boek bestaat uit flashbacks, heel af en toe komt de reis in beeld.Taalgebruik

Het taalgebruik was over het algemeen niet zo moeilijk. Het gebruik van de vele dialogen met name tussen Laura en Silvia was leuk. Weinig ingewikkelde beeldspraak en symbolische verwijzingen of 'duister' taalgebruik, dit vind ik goed. Het taalgebruik past over het algemeen goed bij de personages.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen