U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Godfried Bomans - Erik Of Het Klein Insektenboek.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=357 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 628 woorden.

Samenvatting
Het verhaal gaat over Erik, een doodgewone jongen, die op een zekere avond in zijn boek 'Solms', een biologieboek, zit te bladeren. Tot zijn schrik ziet hij zijn grootmoeder als een plat mens uit een schilderij lopen. Nadat hij van zijn schrik was bekomen vertelde Erik zijn grootmoeder dat hij zeer graag in het schilderij 'de Wollewei' zou willen "leven". Erik's wens gaat in vervulling, want na een paar seconden was hij zo klein als een mier. Na enig geklauter stond hij in het schilderij waar op een gegeven moment een wesp aan kwam vliegen, die zei dat Erik op privé-terrein liep. Erik verontschuldigd zich en na een kort gesprek gaat hij met de wesp, meneer Vliesvleugel, mee naar huis. Daar aangekomen eet hij met de wespen mee maar wordt door zijn stunteligheid verzocht te vertrekken. Eenmaal buiten klimt hij op de rug van een bromvlieg en ze gaan naar een naamloos hotelletje. Het hotel is gemaakt van een slakkenhuis en de eigenaar is dan ook een slak. Hij blijft daar een aan!
tal dagen en ziet verschillende dieren in- en uitgaan, waaronder ook een rups die als vlinder het hotel verlaat.
Met deze vlinder vertrekt Erik en hij merkt dat de vlinder verliefd wordt op een vrouwtjesvlinder. Dit vind Erik erg jammer want hij dacht dat de vlinder, waar hij mee optrok, een vrouwtje was. Nadat Erik en zij vlindervriend waren uitgenodigd door het vlindervrouwtje om te komen eten, moet hij weer alleen verder. Na een poosje te hebben gelopen komt Erik weer een bekend dier tegen, namelijk een spin. Deze was zeer nijdig omdat Erik per ongeluk haar web vernield had. Erik merkt dat de spin erg kwaad is en pakt daarom een dennennaald om zich te verdedigen, en daar zou hij veel profijt van hebben want de spin had besloten Erik aan te vallen maar Erik was te snel en doodde de spin.
De spin viel op Erik en daardoor raakte hij buiten bewustzijn. Als Erik weer wakker wordt merkt hij dat een aantal doodgravers hem al wilden begraven. Toen ze echter merkten dat Erik niet dood was waren ze erg teleurgesteld maar ondanks dat nodigt een doodgraver hem uit om te komen eten. Van dat eten komt niet veel terecht want het hol van de doodgravers wordt aangevallen door een mol. Nu was Erik weer alleen, maar dat zou niet lang duren want na een tijdje lopen kwam hij een worm tegen, die door zijn eigen onhandigheid in de knoop is geraakt. Een mier die langskomt had gehoort dat Erik erg slim was en neemt hem daarom mee naar zijn hol. Erik legt de mieren uit hoe ze zich zouden moeten gedragen volgens het biologieboek 'Solms', waardoor de mieren hun instinct kwijtraken en zich gaan afvragen of ze alles wel volgens de 'regels' doen. Erik wordt als hoge gast ontvangen en heeft daarom de ereplaats bij het diner. Onder het eten wordt besloten dat de mieren de volgende dag een !
veldslag gaan leveren. In die veldslag raakt Erik betrokken en krijgt wat mierenzuun in zijn ogen. Opeens is hij weer in de mensenwereld en komt er achter dat hij toch liever in de insektenwereld had gezeten.

Eigen mening: Ik vind dit een mooi boek ondanks dat het naar mijn mening meer een kinderboek is. Een leuk aspect in dit verhaal is dat alle dieren een sterke gelijkenis vertonen met mensen. ( bijv. de Vliesvleugeltjes zijn in de mensenwereld gewoon bekakte mensen van adel). In het begin van het verhaal is alles nog een beetje vaag maar naarmate het verhaal vordert wordt het steeds duidelijker. Een minpuntje van dit boek is de vage inleiding over de schilderijen die tot leven komen maar toch vind ik het een goed boek en het is aan te bevelen voor iets jongere leerlingen.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen