U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Walter Scott - Ivanhoe.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1026 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 633 woorden.

Ivanhoe

Ivanhoe is een schepping van de Schotse schrijver Sir Walter Scott die leefde van 1771 tot 1832 en Ivanhoe schreef in 1820 . In 1913 werd Ivanhoe voor het eerst verfilmd en in 1952 gebeurde dit nogmaals. Deze verfilming verdiende een oscar in het jaar daarop. Onze ouders kennen Ivanhoe vooral van de tv –serie .

Het Verhaal spelt zich af na de slag van Hastings. Die vond plaats in 1066 en hierbij werden de Saksen verslagen door Willem de veroveraar , met als gevolg dat de normandieers heer en meester waren in Engeland en de Saksen tot hun dienaars en slaven hadden gemaakt . Koning Richard is op kruistocht en zijn broer – prins Jan – regeert waarbij hij zijn macht misbruikt.

Het verhaal begint als Brian de tempelier en zijn twee vrienden op zoek zijn naar het huis van Cederic de Saks .Na enige moeilijkheden vinden ze uiteindelijk Rotherwood. Er vind een uitgebreid avondmaal plaats .Isaac van York,een Jood, vertelt het verhaal van de heldendaden van Ivanhoe, tijdens de kruistochten in Palestina. De pleegdochter van Cedric, lady Rowina, is erg onder de indruk. De tempelier is dit niet en zegt dat hij Ivanhoe zal verslaan als hij terugkeert.De volgende dag is er een meerdaags tornooi, een riddersteekspel. We maken kennis met Waldemar, een vertrouweling van prins Jan en ook met de zogenaamde Onterfde Ridder, die de hele tijd een masker draagt. Deze laatste slaagt erin om de 4 belangrijkste tegenstanders te verslaan. Zoals toen gebruikelijk was, mag hij een koningin van het toernooi uitkiezen. Hij kiest Lady Rowena, dit tot groot ongenoegen van prins Jan en zijn gevolg. Dit komt omdat Lady Rowena een Saks is.Tijdens de tweede dag van het toernooi worden de ridders ingedeeld in 2 kampen. De Onterfde Ridder bevind zich al vlug in moeilijkheden en alleen de moed van de Zwarte Ridder zorgt ervoor dat hij de strijd verder kan zetten. Uiteindelijk is de finale opnieuw een gevecht tussen de Onterfde Ridder en de tempelier. De Onterfde Ridder wint. Wanneer hij gekroond wordt als overwinnaar valt zijn masker af en kennen we eindelijk zijn identiteit. Het blijkt niemand minder dan Ivanhoe te zijn, de verbannen zijn van Cedric de Saks. Op dat ogenblik valt Ivanhoe bewusteloos neer en blijkt dat hij gewond is geraakt gedurende het gevecht. De dochter van Isaac van York neemt de verzorging op zich.Het feit dat Ivanhoe terug in het land is zou grote gevolgen kunnen hebben voor de tempelier omdat hij nu in het kasteel woont waar vroeger Ivanhoe woonde en ook voor een andere ridder. De Bracy, omdat prins Jan wilde dat die huwde met Lady Rowena.

Een pittig detail is dat tijdens hetzelfde toernooi er ook een boog schiet wedstrijd plaatsvindt en dat 1 van de deelnemers Robin Hood is.Na het toernooi wordt het hele gezelschap gekidnapt door De Bracy en opgesloten in het kasteel van de tempelier. De Bracy gebruikt zijn gevangenen om Lady Rowena te dwingen met hem te huwen maar zij gaat niet op zijn aanzoek in.Robin Hood, de Zwarte Ridder en Broeder Tuck slagen erin om de gevangen te bevrijden. We vernemen dan ook de identiteit van de Zwarte Ridder. Dit blijkt de Koning te zijn. De Bracy wordt vrijgelaten door de koning en vertelt de prins het nieuws dat zijn broer terug in het land is. Prins Jan smeedt dan een komplot om zijn broer gevangen te nemen zodat hij kan verder regeren. Dit mislukt en Waldemar wordt verbannen.

Het verhaal eindigt met een beslissend gevecht tussen Ivanhoe en de tempelier. De tempelier wordt gedood. Ivanhoe trouwt met Lady Rowena en ze leefden nog lang en gelukkig.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen