U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Remco Campert - De Harm & Miepje Kurk Story.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=354 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1907 woorden.

Bibliografie
De Harm & Miepje Kurk story, Wolters Noordhof, 1999-1, 75 blz. (eerste druk 1983, Amsterdam)
Genre: soap - romanSamenvatting
Eerste reactie
A. Keuze: Ik heb dit boek gekozen, omdat de titel me wel aansprak. Ook een reden voor de keuze van dit boek was dat het boek zich tussen een reeks boeken bevond die ik besteld had via school. Mij leek het wel een grappig boek met veel ‘soappie-verwikkelingen’.
B. Reactie: Ik vond het wel een leuk boek. Het boek las lekker weg en het was niet al te moeilijk. Er zat een leuk verhaal in.

Verdieping
A. Samenvatting: De schrijver Romke Terkamp heeft na zijn scheiding zichzelf plechtig belooft dat hij nooit meer van een vrouw zal gaan houden. Hij besluit ook alleen nog maar seksuele relaties met vrouwen aan te gaan. Hij lijdt een vrijgezelle-bestaan in een hotelkamer.
Op een dag komt hij plotseling zijn oude vriend Harm met zijn vrouw Miepje tegen. Met Miepje is het “seks op het eerste gezicht “. Harm nodigt Romke uit om een tijdje bij hen te komen logeren, totdat zijn flat klaar was van een verbouwing. Romke accepteert deze uitnodiging, al voelt hij zich nogal onwennig. Al snel nemen de spanningen tussen Romke en Miepje toe. Als de vrijgezellen flat van Romke af is, spreken Miepje en Romke daar af om met elkaar naar bed te gaan. Dit gaat een tijdje goed, maar dan krijgt Harm psychische problemen. Hij moet steeds aan de dood denken en dit maakt Miepje zeer verdrietig. Romke probeert hem weer tot zinnen te laten komen, maar dat lukt hem niet. Na een heftige ruzie en een paar harde klappen van Miepje wordt Harm weer normaal.
Dan krijgt Harm het vermoeden dat Miepje een verhouding heeft met iemand. Harm mag absoluut niets van de relatie afweten, dus als hij zijn idee voorlegt om Miepje een paar dagen te volgen will Romke die taak wel op zich nemen. Hij legt Harm’s plan aan Miepje uit, die daar eerst heel erg boos over wordt, maar later wel wil meewerken aan het zelf bedachte plan. Ze plannen vervolgens de gehele middag vol met dingen die Miepje gedaan heeft. Diezelfde avond gaat Romke bij de familie Kurk eten. Miepje vertelt volgens plan wat ze allemaal gedaan heeft die middag. Romke en Harm zijn beiden blij. Romke omdat hij niet verraden is en Harm omdat Miepje geen verhouding heeft. Maar dan zegt Miepje ineens: ‘En ik ben nog even met Romke naar bed gegaan’. Romke begint te gieren van het lachen en daardoor vat Harm het gelukkig op als een grapje. Gered!
Dan verloopt alles nog een tijd goed, maar Miepje gaat zich opeens raar gedragen. Ze heeft genoeg van Harm. Twee dagen later is ze verdwenen.
Ontzet komt Harm een paar dagen later bij Romke aan de deur. Hij verteld Romke dat Miepje verdwenen is. En sinds een paar dagen al niets meer van zich heeft laten horen. Romke probeert Harm gerust te stellen en dan gaat opeens de bel, zijn vermoeden blijkt waar te zijn, aangezien hij met Miepje s’middags aan de telefoon een afspraak heeft gemaakt voor die middag. Hij werkt haar met een smoes de deur uit en zorgt ervoor dat Harm niets in de gaten heeft. Miepje is natuurlijk woest! Ze is niet van plan om ooit nog contact met Harm en Romke op te nemen.
Als Romke een paar dagen later bij Harm thuis zit wordt er aangebeld. Er staat een knappe vrouw voor de deur die onmiddellijk binnen stormt. De beeldschone vrouw is Froukline Scharnier, een goede oude vriendin van Miepje. Ze komt even wat kleren halen en daarbij, voor haar eigen plezier, Harm de grond in boren.
Romke kwam ongeveer een week na dit voorval een oude vriend van hem tegen, Willem Ananas. Willem woont in Frankrijk en is een schilder. Hij woont daar op het platteland in een kasteelachtig huis ontzettend mooi landschap. Hij woont daar samen met 2 vriendinnen, Suzanne en Dorine (alias Bollie en Knollie).
Willem bied Romke aan om een tijdje te komen logeren bij hem in Frankrijk. Romke neemt dit aan en zit na een tijdje weer lekker in zijn vel. Hij vertrekt weer terug naar Nederland, waar die ongestoord en rustig wil verder leven. Hij probeert zijn verblijf in Nederland zoveel mogelijk geheim te houden, maar dit lekt al gauw uit.
Al gauw ligt er een briefje van Harm in de bus, met vragen erop waarom hij niet verteld heeft dat hij weer in Nederland is. Hij vertelde over het avontuur met de Nederlandse actrice Trudy V. en over het feit dat Miepje weer contact met hem gezocht had en dat ze elkaar stiekem zagen.
Hij sloot de telefoon maar weer aan, omdat iedereen toch al wist dat hij weer in de stad was. De telefoon ging die middag, het was Froukline. Ze zei niet veel alleen dat ze bij hem langs zou komen. Die middag stond ze voor de deur. Ze wou een kind van hem. Dit om Miepje gelukkig te maken. Als een bezegeling van hun liefde. Ze had Romke uitgekozen, omdat hij toch geen nee kon zeggen. Ze had hem in haar macht met het feit dat ze iets wist van Romke en Miepje dat niemand te weten mocht komen, ze chanteerde hem. Hij moest dus met haar naar bed. Froukline wordt meteen zwanger... Uiteindelijk loopt het verhaal goed af, want Miepje keert bij Harm terug en ze gaan wonen in Amerika. Romke heeft een nieuwe vrouw, Knollie, die hij tijdens het bezoek aan Willem in Frankrijk heeft ontmoet. Froukline zal haar kind alleen moeten opvoeden.

B. Onderzoek van de verhaaltechniek: De ik-verteller in het verhaal de hoofdpersoon, Romke Terkamp. Een enkele keer gebruikt hij niet het persoonlijk voornaamwoord ík’, maar de ‘de logé’. Je bent als lezer alleen van de gebeurtenissen en gesprekken getuige waarbij de ik-verteller aanwezig is. Als Romke op vakantie is in Frankrijk, krijgt de lezer nauwelijks informatie over Harm en Miepje.
De roman is onderverdeeld in zestien genummerde hoofdstukken, beginnend bij hoofdstuk nul en eindigend bij hoofdstuk vijftien. In het eerste hoofdstuk, zijn er dingen onduidelijk, je wilt vragen stellen, er word zo een constante spanning aangehouden, want de antwoorden worden pas gegeven in het laatste hoofdstuk.
Begin: het boek heeft een open begin, want je valt zomaar middenin bepaalde gebeurtenissen en leest wat er daarna gebeurt of eigenlijk je leest wat er allemaal is gebeurt.
Eind: het boek lijkt een open eind te hebben, maar het heeft een soort cirkelconstructie, want het eindigt in het begin van het boek.
Romke Terkamps: Verandert in de loop van het verhaal: eerst is hij een vrijgezel die eigenlijk niks van een vaste relatie moet hebben, hij wil geen liefde meer in zijn leven omdat er alleen maar verdriet en leed van komt. Dan krijgt hij een relatie met Miepje, maar in deze relatie gaat het hen vooral om de seks. Die relatie eindigt ook weer en aan het einde van het verhaal heeft hij een vaste relatie met Knollie.
Romke's beroep is schrijver.
Harm Kurk: verandert ook in de loop van het verhaal: voordat Miepje bij hem wegloopt gaat hij nogal makkelijk met haar om, maar als ze wegloopt merkt hij dat hij haar een beetje verwaarloosd heeft en begrijpt hij dat hij haar anders moet gaan behandelen. Harms beroep is journalist, hij schrijft voor een krant.
Miepje Kurk: Ze verandert in de loop van het verhaal: eerst is ze Harm erg trouw, maar dan krijgt ze een relatie met Romke en daarna loopt ze bij Harm en Romke weg en uiteindelijk komt ze weer terug omdat ze toch erg veel om Harm geeft.
Knollie: Ze wordt beschreven als een blonde dame die kleren ontwerpt en Willem Ananas helpt met organisatorisch werk. Eigenlijk heet ze Suzanne, maar omdat Willem haar altijd Knollie genoemd heeft reageert ze er al lang niet meer op. Zij mag van Willem een relatie met anderen aangaan als ze dat wil.
Bollie: Zij wordt ook als een blonde dame beschreven en ze zou een zusje van Knollie kunnen zijn. Zij helpt Willem Ananas ook met het organisatorisch werk en fotografeert. Eigenlijk heet ze Dorine, maar Willen noemt haar Bollie en ze reageert ook al lang niet meer op Dorine. Zij mag van Willem in tegenstelling tot Knollie geen relatie aangaan met iemand anders.
Willem Ananas: Is de verstrooide schilder die Knollie en Bollie klusjes laat opknappen zoals de tuin mooi houden en koken.

C. Op zoek naar de thematiek: Het thema in dit boek is verhoudingen tussen mensen. Alles draait om de verhoudingen die de mensen met elkaar hebben en het omgaan met elkaar, net zoals in een soapserie, waar dit boek overigens sterke overeenkomsten mee vertoond. Alle gebeurtenissen in het boek worden veroorzaakt door relaties tussen mensen. Hierbij speelt seks ook een grote rol.
De verhouding tussen titel en thema is erg groot. Zoals ik al zei heeft het verhaal veel weg van een soapserie. Als je de titel bekijkt zie je dat het iets weg heeft van een titel van een soapserie: de Harm & Miepje Kurk story.

D. Plaats in de literatuurgeschiedenis: Het boek is voor het eerst gepubliceerd in 1983 te Amsterdam. Remco Campert is in 1929 in Den Haag geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij bij een gezin in Epe, waar hij in 1943 hoorde dat zijn vader overleden is. Het gymnasium in Amsterdam maakte hij na de oorlog niet af, omdat hij het grote besluit nam om schrijver te worden. Een opvallend kenmerk van zijn proza is de eenvoud die er in de boeken zit. Bijvoorbeeld de verhalenbundel Alle dagen feest (1955) en de romans Het leven is vurrukkulluk (1961) en Liefdes schijnbewegingen (1963).
Ik weet niet of dit boek typerend is voor de schrijver, omdat ik geen andere boeken van hem gelezen heb. Maar ik weet wel dat hij heel vaak over de liefde schrijft en dat de eenvoud in zijn boeken vaak terug te vinden is.

Beoordeling
Dit boek vond ik heel grappig om te lezen. Het was net zo’n soap van tv! De eenvoud die erin stond vond ik ontzettend grappig. Het enige wat ik iets minder vond aan het boek was het realiteitsgehalte. Dit is ontzettend laag, vind ik! Al hoort dat natuurlijk ook wel bij een soap-achtig boek. Het irriteerde me niet, ik vond het eerder grappig dan vervelend. Ik zal enkele voorbeelden proberen te noemen. Bijvoorbeeld de situatie met Froukline dat ze in no time zwanger was of het feit dat Romke iedere op het goede moment oude vrienden van hem tegen kwam.
Over het algemeen had ik geen moeite met het taalgebruik, maar af en toe stonden er opeens woorden in een zin dat ik even niet wist wat voor betekenis het woord had, maar dit stoorde voor de rest niet het feit dat ik het verhaal niet snapte ofzo, want het boek is hartstikke makkelijk weg te lezen.
Ook al is het maar een dun boekje, Remco Campert is er toch in geslaagd een echte story te schrijven. Er staat namelijk zoveel op 1 bladzijde, sommige schrijvers weten zoiets uit te rekken tot meer dan 2 bladzijden misschien, dit doet Remco Campert niet, wat ik heel prettig vind, want ik houd er wel van als het gewoon ‘to the point’ gaat. Ik vond het een heel leuk boek en kan het iedereen aanraden.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen