U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Harry Mulisch - Het Theater, De Brief En De Waarheid.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1889 en is laatst upgedate op 18/03/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1886 woorden.

Gegevens van het boekNaam van de schrijver: Harry Mulisch

Titel van het boek: Het theater, de brief en de waarheid

Plaats van uitgave: onbekend

Jaar van eerste druk: 2000

welke druk heb jij gelezen? eerste

Aantal pagina's: 85Beantwoord deze vragen voordat je het boek leest!1a schrijf hieronder de achterkanttekst, de korte beschrijving van het boek of het kaartje van de bibliotheek over.

Is er niet, er staat alleen een grote foto op de achterkant van het boek.1b Schrijf wat je op grond hiervan verwacht van het boek

niets, omdat er geen kaartje of tekst op de achterkant is.1c Wat weet je zelf al van het onderwerp?

niets ik weet nog niet waar het boek over gaat.De vragen op de volgende bladzijdes beantwoord je pas nadat je het boek gelezen hebt.2a schrijf een fragment over uit het boek dat jou bijzonder aanspreekt.

Nee, ik geloof niet dat dat overschot kan horen wat ik zeg. Ik geloof ook niet, Magda, datje ziel nog ergens bestaat en mij nu kan horen. Geloofde ik het maar! En toch spreek ik je toe - niet de dode Magda in een kist, maar de levende Magda in mijzelf. Die hoort wat ik zeg. Net als al die andere Magda's luier, in jullie, in onze familie en vrienden en collega's. Dat -hoef ik niet te geloven, want dat weet ik. Er leven op dit ogen- blik hier in deze aula even veel Magda's als er aanwezigen zijn, en al die Magda's zullen even lang leven als wij. Pas wanneer de laatste van ons is gestorven, zal ook Magda dood zijn. Lieve Magda's dus. Ik ga jullie nu alles zeggen.2b Leg zo uitgebreid mogelijk uit waarom je juist dit fragment hebt uitgekozen.

In dit fragment geeft de verteller van dit verhaal heel duidelijk zijn mening over leven na de dood.

Ik vind zijn idee zo gek nog niet. het is zo moeilijk te geloven dat er een God of hemel is. Maar je wéét dat je aan de overledene zal denken. Op deze manier weet je zeker dat de overledene in ieder geval op die manier zal voortleven, dat wil zeggen: zolang jij zelf leeft weet je dat de overledene niet vergeten is.

Bovendien is dit fragment ook het deel van het boek waar het verhaal min of meer begint.

Er zijn in dit verhaal twee vertellers: de schrijver en de verteller waarover de schrijver vertelt.

Dit is het moment waarop de schrijver, de verteller laat beginnen aan zijn verhaal.

3 welke persoon uit het boek doet jou het meest denken aan jezelf of aan iemand anders die jij goed kent.

Ik denk dat de vriendin van e schrijver me het meest aan mezelf doet denken.

Dit omdat ze vaak sarcastische opmerkingen maakt en heel nuchter tegen de dingen aan kijkt.

Ik vind dat ik dit vaak zelf ook wel doe. Zo zegt de schrijver van het verhaal op een moment, "misschien was hij toch niet zo gek als we dachten." Waarop zij antwoord: "of misschien zelfs nog wel gekker." Dit geeft een beeld van hoe haar karakter is, ze denkt over dingen na en geeft dan een antwoord dat (bijna) geheel objectief is. (Dit doe ik niet altijd zelf, maar ik hoop dat ik dat toch meestal wel doe).

ik moet zeggen dat het erg moeilijk is om uit dit boek een karakter te kiezen dat het meest bij mezelf of iemand uit mijn omgeving past.

Omdat dit een verhaal is over extremen en enorme zelfopoffering. Verder zijn er "maar" 5 duidelijke personages te onderscheiden waarvan geen enkele echt op mij of iemand uit mijn omgeving lijkt.4 Gebeurt er iets in het verhaal dat jou doet denken aan iets in je eigen leven, nu of vroeger. Geef tenminste één voorbeeld.

Het hele verhaal speelt zich af in een crematorium, waar ik zelf (gelukkig) nog nooit ben geweest.

In het verhaal van de verteller echter, gebeurde iets dat ik zelf ook zoveel mogelijk probeer te doen: eerlijk zijn.

Hoewel het moeilijk is om hier een concreet voorbeeld van te geven omdat het hele verhaal van de verteller gaat om "eerlijk zijn".5 Geef in een paar zinnen een samenvatting van het boek

Het verhaal begint in de kamer van de schrijver, hier vertelt hij dat hij een verhaal gaat schrijven over een waargebeurde gebeurtenis. Hij vertelt hoe hij dit gaat doen.

Hij schrijft over het ontvangen van de dreigbrief, en wat er in die brief staat. de brief gaat zo:

Vuile smerige Rot-parch!

Rot-jood, rot-smous, rot-piegem met je arrogante joden smoel. je dagen zijn geteld! Krijg de lupus pest in je besneje lul! Ze moeten jou en je verdoemde soort levend verbranden! Als Fassbinder niet word opgevoerd, gaat de beuk er in. Let is op! jij en die gore Jiddenkoters van je zijn drie Jidden te veel! Neem maar vast afscheid van dat kankerwijf van je! Kan je weduwe weer een andere smous met platvoeten zoeken!

Heil Hitler!

Ondergetekend: Nederlandse Fascisten Jongeren Organisatie

Dan begint hij over hoe de verteller op de begrafenis van zijn vrouw vertelt over hoe hij heeft gereageerd op een dreigbrief die hij en zijn vrouw ontvingen. Hij heeft namelijk zijn eigen ontvoering in scène gezet om zijn vrouw gerust te stellen dat er niets aan de hand was, door vervolgens op te biechten dat hij de brief had geschreven en dat hij zijn eigen ontvoering in scène had gezet. Als hij klaar is met dit verhaal, begint het boek ineens op een andere manier, zijn vrouw vertelt haar kant van het verhaal op zíjn begrafenis. Dan blijkt dat zijn vrouw zelf de brief heeft geschreven om haar man te bewijzen dat hij gelijk heeft gehad toen hij zei dat er nog steeds anti-joodse bewegingen in Nederland zijn.6 wat is het "probleem" in dit verhaal? Waar draait het om?

Het hele verhaal draait om het feit dat er ooit een dreigbrief is ontvangen door de vrouw van de verteller en de verteller zelf. Beide vertellen in het verhaal hun reactie op de dreigbrief en vertellen hoe hun echtgeno(o)t(e) volgens hun op d brief reageerde.7 Hoe zou je zelf omgaan met dit probleem?

Ik kan begrip opbrengen voor de manier waarop de man en vrouw in dit verhaal hebben gereageerd op de brief maar ik denk niet dat ik zelf een ontvoering in scène zou zetten om mijn vrouw gerust te stellen. Ook zou ik zelf zo'n brief nooit schrijven omdat je weet dat de politie erbij gehaald zal worden en je je eigen gezin er kapot door zal maken.

Ik denk dat ik zelf had geprobeerd mijn echtgenoot gelijk te geven in alles wat hij zei over de anti-Joodse bewegingen in Nederland.

Als ik de man was zou ik proberen mijn vrouw gerust te stellen op een andere manier, waarschijnlijk door haar af te leiden van de brief en de mogelijke ontvoering of moord.8 Dit boek heeft deze titel, omdat

Het theater: dit is de omgeving waar het verhaal zich afspeelt, in werkelijkheid is dit het crematorium, maar de mannelijke verteller is acteur en ziet deze plek als het theater voor zijn waarheid.

De brief: dit is waar het verhaal om draait.

De waarheid: beide vertellers vertellen de waarheid over de brief.9 Is dit boek een detective, science fiction, een historisch verhaal, een sprookje, een avonturen verhaal, een romantisch verhaal, een griezelverhaal, een verhaal over problemen ( van volwassenen, van kinderen, pubers, milieuproblemen, enz.) of is het een combinatie van een aantal van de genoemde onderwerpen. Leg je antwoord uit.

het is geen van de genoemde onderwerpen, het is een verhaal over een verhaal.

je zou het een romantisch verhaal kunnen noemen, omdat de twee hoofdrol spelers zoveel van elkaar houden dat ze een dreigbrief schrijven om hem gelijk te geven of een ontvoering in scène zetten omhaar gerust te stellen.

Maar dat is niet wat je je voorstelt als je aan een romantisch verhaal denkt.

Zover ik weet is er nog geen woord uitgevonden om dit thema uit te drukken.

10a Zoek een gedicht bij het verhaal.

Op een dag kregen we een brief,

deze bleek later van mijn hartendief

Dit deed zij voor mij,

maar het maakte me niet blij

Ik ontvoerde mezelf,

maar kwam weer terug,

mijn handen beide gebonden,

vast op mijn rug

Ik biechtte alles op,

en zette hierdoor de wereld op zijn kop!10b Waarom vind je dit gedicht zo goed bij het verhaal passen?

Het vertelt het verhaal vanuit het standpunt van de man in een paar woorden.11a Hoe is het boek opgebouwd? Kies minstens een woord.

Het is een ingewikkeld maar erg boeiend boek.11b Leg uit waarom je voor deze woorden hebt gekozen.

Ik heb voor ingewikkeld gekozen omdat midden in het boek ineens wordt overgegaan op de vrouwelijke verteller en dat moet je even door hebben.

Ik heb voor boeiend gekozen omdat ik het boek in één keer heb uitgelezen. Het houdt je aandacht continu vast en blijft boeien.12a Welk effect heeft het boek op je gehad?

zet me aan het denken, schokkend, verdrietig

12b Leg uit waarom je voor deze woorden hebt gekozen

Het zette me aan het denken over mijn leven, over hoe simpel en ongecompliceerd ik eigenlijk leef, ookal vind ik zelf soms van niet.

Ik vind het eens schokkend boek omdat het je stil doet staan bij hoe oneindig veel mensen van elkaar kunnen houden en hoeveel ze dan voor elkaar over hebben.

Ik vind het erg verdrietig dat deze mensen hun geheim zolang voor zich hebben moeten hebben en pas het lef hadden om hun verhaal te doen op de begrafenis van elkaar.13 Zou dit verhaal in het echt gebeurd kunnen zijn? Noem tenminste één ding dat in het echt niet kan gebeuren, dat niet zo geloofwaardig of dat erg toevallig is.

Dit verhaal is zo goed opgebouwd dat er absoluut niets is dat niet geloofwaardig is, of niet mogelijk is.14 Wat heeft dit boek je voor nieuws geleerd?

Dit boek heeft me geleerd dat liefde een verschrikkelijk iets kan zijn, maar ook iets héél moois.

Deze mensen hebben zichzelf helemaal op willen offeren voor elkaar, dat kostte hun, hun eigen zielerust maar ze hoopten elkaar hiermee gelukkig te maken.

Dit kan je als verschrikkelijk en als mooi beschouwen.15 Zou jij dit boek aan een klasgenoot aanraden?

Ja en nee, het is een erg ingewikkeld boek en ik denk dat de meeste van mijn klasgenoten hun aandacht zullen verliezen in de loop van het boek en vervolgens het verhaal niet meer begrijpen.

Maar het is een fantastisch boek dat als je je erin verdiept heel mooi kan zijn.

16 Kan dit verhaal zich 500 jaar eerder afspelen?

Het is absoluut niet mogelijk omdat:

- De verhouding man / vrouw heel anders is dan 500 jaar geleden.

- Er voorwerpen in voorkomen als een trein , een tv en een industrie terrein.

- Er wordt voortgeborduurt op de Joden haat en dan vooral vanuit Hitler en omdat deze 500 jaar geleden nog niet geboren was is het onmogelijk dat dit verhaal zich 500 jaar geleden afspeelt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen