U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Foto Selectie - Auschwitz Ingezonden Door: Jos Categorie: Sp.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1019 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Geschiedenis en het aantal woorden bedraagt 663 woorden.

Auschwitz1. InleidingHier staan we voor de toegangspoort van Auschwitz. Het vreselijkste concentratiekamp, opgericht door Himmler dat in de oorlog van 1940-1945 heeft bestaan. Hier in de gaskamers zijn anderhalf miljoen joden vermoord, zonder enige wroeging bij de Duitse officieren.Als u wilt kunt u ons nu volgen naar binnen. Schrik wel niet van de vreselijke beelden die u gaat te zien krijgen.2. BinnenNa met de trein te zijn aangekomen op het perron. Werden kinderen van hun vader en vrouwen van hun echtgenoten gescheiden.Als u nu rechts kijkt, dan ziet u blok 2 : 4 grote crematoria met ondergrondse gaskamers en het “effectendepot” waar de kleding en de bagage van de slachtoffers wordt gesorteerd en voor het transport naar het “Reich” wordt klaargemaakt.

Daarnaast ziet u blok 3, dit is zoals u wel opmerkt, nooit voltooid…Nu nog even over de gaskamers, want hier zijn vele joden vermoord. De selectie werd gedaan door SS-artsen. Als je goedgekeurd werd, mocht je naar een van de barrakken gaan. (foto selectie) Oudere mensen, gehandicapten, mensen die een bril dragen en moeders met kinderen worden onmiddellijk na hun aankomst naar de gaskamers gebracht.

De selectie besliste niet over leven of dood, maar over het tijdstip van de dood.

Daarna werden de lijken verbrand in de crematoria.

Dit is een van de vele getuigenissen over het verbranden van de dode joden :

“ Nauwelijks 15 minuten later begon de schoorsteen dikke zwarte rook met een weeë geur uit te spuwen. Die bleef daarna als een dichte wolk boven het kamp hangen. Een felle steekvlam schoot 2meter hoog. Al vlug werd de stank van verbrand vet en haren ondragelijk!”Op den duur kunnen de crematoria de massavernietiging niet meer slikken, zeker als er grote transporten uit Hongarije aankomen, nu zijn er meer dan 8000 doden per dag.

De oplossing was dan maar om de doden te verbranden onder de blote hemel.Elektrische liften voor de afvoer van lijken maken van Auschwitz-Birkenau een enorme “fabriek van de dood”…In totaal heb je 5 verschillende kampen.

- de werkkampen

- de transitkampen

- de krijgsgevangenenkampen

- de concentratiekampen

- de vernietigingskampenNu passeren we de barakken. (foto barakken) De staat van de barakken was ongelooflijk slecht : het dak was niet waterdicht, er waren slechts drie barakken met toiletten, terwijl er in totaal 32 woonbarakken waren en die toiletten waren dan nog niet altijd bereikbaar, de bedden waren stapelbedden met drie verdiepingen en die waren slechts bedekt met stro dat vervuild was en onder het stof zat ofwel helemaal doorweekt was, soms lag er geen stro op en dan sliepen de gevangenen gewoon op houten planken.Hier op de binnenplaats was er altijd op half vier s morgens het appel. De gevangen werden wakker gemaakt door het geschreeuw van de vrouwelijke opzichters en met stokslagen uit hun barakken gejaagd. Niets of niemand kon ontsnappen aan het appel, zelfs de stervenden moesten er worden heen gesleept. (foto man op rug van andere man)

Op de binnenplaats werden ook de kampstraffen uitgevoerd. Zoals bijvoorbeeld openbare ophangingen zo’n 2 tot 3 keer per week. Van zo’n kamstraf bestaat ook een getuigenis… :

“ De SS hing twee Joodse mannen en een jongen voor de verzamelde kampbewoners op. De mannen stierven snel, de doodstrijd van de jongen duurde een half uur. ‘Waar is God? Waar is hij?’ vroeg iemand achter mij. Toen na een poosje de jongen nog altijd in de strik martelde, hoorde ik de man weer roepen :’Waar is God nu?’ En ik hoorde een stem in mij antwoorden :’Waar is hij? Hij is hier… Hij hangt daar aan de galg!’Als we nu nog een beetje verder stappen zien we de experimentenkamers. Inderdaad, er werden ook experimenten uitgevoerd op de mensen. Ongeveer 170 van hen sterven aan de gevolgen daarvan. Een van de experimenten bijvoorbeeld was onderkoeling in ijswater.

Ook op kinderen gebeuren er experimenten. Dr. Mengele besmet tweelingen met tyfus en laat hen later vermoorden.3. SlotZiezo , hier stopt onze rondleiding, ik stel voor dat we nu nog eens symbolisch naar de gaskamers gaan, want dat was voor vele joden het einde van Auschwitz.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen