U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Kees Van Beijnum - De Vrouw Die Alles Had.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=13260 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1365 woorden.

Algemene gegevensTitel: De vrouw die alles had

Auteur: Kees van Beijnum

Jaar van uitgave: 2002, De Bezige Bij, Amsterdam

Aantal blz.:335

Genre: het is niet echt een roman, meer een psychologisch verhaal. Toch noem ik het een psychologische roman omdat liefde toch ook een grote rol speelt.Korte samenvattingClaire is een veelbelovende jonge vrouw die met haar afstudeer project van de filmacademie een Oscar won. Vanaf dat moment gaat het allemaal bergafwaarts voor de jonge Claire.

Ze lijkt een voorspoedig leven te lijden: ze ontmoet haar man Leen, die erg rijk is, woont in een groot huis in een rijkeluisplaatsje, heeft twee geweldige kinderen en heeft dus eigenlijk niets te klagen.

Maar Claire drinkt steeds meer en slaapt steeds minder. Zij en haar man praten nagenoeg niet met elkaar, alleen als het over de kinderen gaat. Met haar zoontje Bas had ze altijd een hechte band, maar die lijkt met de jaren steeds minder sterk te worden, totdat zij en Bas zelfs als vreemden voor elkaar zijn.

Ze doet totaal niets meer met haar studie tot scenarioschrijfster en zit alleen thuis te drinken of ze vrijt met een van haar vele minnaars. Als haar dochter uit huis is en Bas naar een klooster is vertrokken in Zuid Frankrijk gaan Claire en haar man scheiden.Op een dag staat haar zoon Bas weer bij haar voor de deur, hij komt net uit de gevangenis. Hij heeft zijn straf uitgezeten voor het vermoorden van een jong meisje. Ze waren allebei weggelopen uit het klooster in Frankrijk en zij had hem gesmeekt een einde te maken aan haar leven. Uiteindelijk gaf hij aan het wanhopige meisje toe en vermoordde hij haar.

Op het moment dat Bas bij haar komt logeren is Claire net bezig met een script voor een film, gebaseerd op de tragedie van haar zoon. Tijdens zijn verblijf is het grote gat tussen hen pijnlijk voelbaar. Hij verwijt haar de vele minnaars die ze had toen hij en zijn zus nog thuis woonden, haar gebrek aan motivatie om een fatsoenlijk leven te leiden en het feit dat ze hem niet meer de liefde kon geven waar hij om vroeg als een klein kind.

Het klopt allemaal, al wist ze niet dat Bas wist van de minnaars. Maar toen Bas opgroeide en zij steeds meer aan de drank raakte kon ze het niet langer opbrengen om er altijd te zijn voor haar zoon. Ze was alleen maar bezig met zichzelf: met het mislukken van haarzelf.Haar eindexamenfilm, Gravers, leek een veelbelovend sein voor een succesvolle carrière als filmmaakster. Maar omat Claire er altijd van overtuigd is dat de cameraman destijds, Erik, alle goede ideeën leverde, geloofde ze zelf niets in alle lof.

Totdat ze Erik na dertig jaar weer ontmoet. Hij is ziek en zit in een rolstoel. Hij verwijt haar niets met haar leven gedaan te hebben en ontkent alle ideeën geleverd te hebben. Faalangst, zo noemt hij het gedrag van Claire. Claire noemt het faalmoed. Daar komt het hele verhaal eigenlijk op neer: Claire faalt graag omdat dat het enige is wat ze goed kan…PlaatsAmsterdam en B., een plaats waar alleen rijke mensen wonen, te vergelijken met Wassenaar. De plaatsen hebben wel een belangrijke functie.Amsterdam als de stad waar de mogelijkheden nog open staan. Een jonge student die woont in Amsterdam, hét creatieve bolwerk van Nederland.En dan B. als het ingeslapen stadje waar de rijk huisvrouwen niets anders doen dan elkaar aftroeven met de laatste roddels, de nieuwste auto's en de duurste verbouwingen. Het leven bestaat daar eigenlijk uit niets.TijdDe jaren negentig (als de kinderen opgroeien) tot 2000: Bas komt dan op visite en ziet op tv de onderzeeër Koersk met 118 man opgesloten op de zeebodem liggen.Ook deze tijd heeft een functie. Het is de tijd waarin het goed gaat met de Nederlandse economie. Er wordt veel geld verdiend, en vooral: uitgegeven.MilieuErg rijk. Er zijn totaal geen geldzorgen in het verhaal. Daardoor sukkelt Claire echt een, ze leeft niet echt meer en zakt steeds verder in zelfdmedelijden.PersonenClaire


De vrouw die alles had. Ze is de hoofdpersoon van dit verhaal en de enige vol uitgewerkte personage. Dat komt omdat zij zelf ook alleen maar aan zichzelf kan denken. Omdat ze niet de moed had om haar carrière als scenarioschrijverster door te zetten na het behalen van een Oscar, ziet ze zichzelf als een mislukkeling. Ze faalt keer en keer opnieuw: bij het vinden van nieuw werk, bij het liefhebben van haar man, bij het onderhouden van de hechte band van haar zoon, bij het van de drank afblijven… Het lukt haar gewoon niet. Maar, ze doet er ook weinig moeite voor. Zelf noemt ze het faalmoed. Moed hebben om te falen.Bas

Bas is het oudste kind van Leen en Claire. Hij is een echt moederskindje en wil overal zijn moeder bij zich hebben. Als dit op een gegeven moment steeds minder vaak gebeurt omdat het gewoonweg niet kan, of omdat zijn moeder het niet wilt, keert hij zich tegen haar. Zonder dat ze het zelf weet, weet hij van haar minnaars af. Hij redt haar van de verstikkingsdood als ze met een brandende sigaret in slaap val in bed, na een fles wijn opgedronken te hebben. Hij gooit dan het smeulende dekbed het raam uit.

Als hij uit de gevangenis komt zoekt hij zijn moeder op. Hij confronteert haar met haar falen en waarom ze daar niets aan wilt doen. Hij vertelt haar, eindelijk, het verhaal over het meisje dat hij doodgemaakt heeft. Het is niet duidelijk of hij zin moeder uiteindelijk vergeeft of niet. Maar het feit dat hij bij haar een weekend op bezoek gaat, en niet zijn vader, is een blijk van de liefde voor haar, die misschien wel nooit minder is geworden.Leen

De man van Claire. Het stilzwijgen tussen hun twee breekt hem uiteindelijk op. Hij krijgt angstaanvallen, durft geen lift of tunnel meer in. Na een aantal gesprekken bij de psychiater besluit hij van zijn vrouw te scheiden, iets dat hem zeer aan het hart doet. Hij moet huilen als hij zijn vrouw vraagt waarom ze nooit meer praten.Erik

Erik is eigenlijk het geweten van Claire. Ze werden verliefd op elkaar tijdens het maken van de film Gravers, die uiteindelijk bekroond werd met een Oscar. Maar de romance hield geen stand en hij vertrok naar Amerika. Hij vroeg haar wel om mee te gaan, maar omdat ze dacht dat zij niet zo veel voor hem betekende als hij voor haar, weigerde ze.

Al die jaren dacht ze dat het Erik was die de goede ideeën voor de film leverde en die eigenlijk de Oscar verdiende. Als ze hem eindelijk weer eens ziet, zit hij in een rolstoel en is hij alleen. Hij verwijt haar dat ze nooit iets met har filmcarrière heeft gedaan. Als ze oppert dat hij het toch zeker was die die Oscar verdiende wordt hij kwaad. Hij noemt zijn ‘originele camerastanden’ simpel jatwerk, gezien in andere films, en wijst haar op de goede ideeën die ze zelf leverde. Hij noemt haar gebrek aan zelfvertrouwen ‘faalangst’, dat is de eerste keer dat iemand haar daar zo direct op aanspreekt. Zij reageert met ‘faalmoed’.PerspectiefHet verhaal is door een alwetende vertellen verteld.Opbouw en eindeIn het begin is het een beetje moeilijk lezen, het verhaal switcht van de werkelijkheid naar een script wat Claire aan het schrijven is naar de verleden tijd. Een hoop flashbacks dus. Het middelste gedeelte van het boek is vrij chronologisch en leest dus ook makkelijker weg.ThematiekFalen en mislukken. Het enige dat Claire goed kan doen, denkt ze. Kortom het totale gebrek aan zelfvertrouwen van de hoofdpersoon speelt door het hele boek de hoofdrol.TitelverklaringDe vrouw die alles had. Claire heeft alles: een groot huis, lieve man, twee gezonde kinderen, een hond, een Oscar… Alleen doet ze er niets mee waardoor ze uiteindelijk alles verliest.Persoonlijk oordeelIk werd echt niet vrolijk van dit boek. De hoofdpersoon doet gewoon helemaal niets aan haar situatie en zit het liefste weg te kwijnen met een fles wijn. Alsof ze het leuk vindt om te falen. Door de vele flashbacks vond ik het soms lastig lezen en moeilijk om mijn aandacht erbij te houden. Toch zit het verhaal slim in elkaar en zorgt de moord die Bas heeft gepleegd voor de nodige spanning.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen