U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Harry Mulisch - Het Stenen Bruidsbed.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1888 en is laatst upgedate op 11/04/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1016 woorden.

Het stenen bruidsbed door H. Mulisch.Een Amerikaan, Norman Corinth, die tandarts is, heeft in februari 1945 als oorlogsvlieger deelgenomen aan het vreselijke bombardement van Dresden.

Het vliegtuig vloog daarbij in de fik, iets waar Corinth een erg geschonden gelaat aan over heeft gehouden.Dertien jaar later krijgt hij een uitnodiging voor een tandheelkundig congres in Dresden. Hij gaat er naar toe door de aantrekkingskracht van Dresden, omdat hij blijkbaar met een enorm schuldgevoel zit.

Zijn gids voor het congres wordt een jonge vrouw, Hella genaamd.

Corinth komt in een pension terecht waarvan hij een geweldig uitzicht heeft op het verwoeste Dresden. Corinth wordt door Ludwig, die hem naar zijn kamer brengt, erop gewezen dat hij op historische grond staat. Voor het begroetingsdiner maakt hij kennis met een West-Duitser, Schneiderhahn.

Zij beginnen een gesprek waarin Corinth’s stellingen negatief en agressief zijn. Schneiderhahn brengt weinig tegen zijn stellingen in. Hella komt hen waarschuwen dat de anderen aan tafel zijn.

Corinth, de enige Amerikaan, gaat voordat de voorzitter zijn begroetingsrede geheel heeft uitgesproken dronken en moe weg. Hella snapt zijn gedrag niet en zegt hem dat dit geen vakantie is. Het is geheel op kosten van de DDR en dan moet je het toch wel kunnen opbrengen om een congres bij te wonen.

Corinth zit alleen met de vraag waar deze mensen waren in april 1945.

Hella en Schneiderhahn gaan mee met Corinth nadat die blijkbaar aan de chauffeur Günter had gevraagd om hen naar een echte volkskroeg te brengen.

Op de vraag van Corinth aan Schneiderhahn of hij lid van de partij is, antwoordt hij dat deze in west-Duitsland verboden is, maar natuurlijk communist is.

In de kroeg voelt Hella zich niet thuis, omdat zij zich tegenover de partij schuldig voelt, maar zij kan niet weg.

Schneiderhahn toont foto’s van ruines en foto’s van zijn gezin welke allen dood zijn. Hij houdt van ruines, vooral hele oude. Hella vindt ruïnes net zoiets als vernietiging en dat is niet mooi. Opbouw is mooi.

Schneiderhahn meent dat oorlog en vernietiging er altijd zijn geweest en de wereld toch mooi blijft, Corinth vindt Hella mooi in haar woordenaanval op Schneiderhahn. Deze brengt de 2 andere mensen ertoe te vertellen over hun ervaringen.

Sober en aangrijpend geven zij er een beeld van. Het ergst vonden zij de bommenwerpers die schoten op de vluchtelingen die in het water waren gesprongen.

Dan geeft Schneiderhahn een opmerking waardoor Corinth denkt dat hij bij de concentratie kampen betrokken was en ziet in hem een mede boeman.

Hella gaat nu ziek weg vergezeld en ondersteund door Corinth.

Ze gaan terug naar het pension en beleven een kortstondige relatie. De barbaar en de kortstondige huichelaar met de vrouw die in wezen liefde is. Corinth wil meer weten over Schneiderhahn en vraagt Hella een onderzoek naar hem in te stellen. Het lijkt wel dat Schneiderhahn geen wroeging kent. Schneiderhahn zegt later dat hij niks met de kampen te maken had, maar dit wil Corinth niet geloven.

Schneiderhahn zweert op zijn vrouw en kind dat hij geen moordenaar is. Hella verteld Corinth na een concert dat Schneiderhahn inderdaad niet betrokken was bij de concentratiekampen.

Dan komt Corinth erachter dat Schneiderhahn gelogen had. Dat hij had gestreden voor een goede zaak.

Hij wordt vreselijk kwaad en rijdt midden in de nacht naar Schneiderhahn.

Hij slaat Schneiderhahn helemaal in elkaar. Deze roept dat hij niets met de kampen te maken had en Corinth zegt dat hij het daarom juist doet.

Als de anderen Schneiderhahn’s kamer binnendringen vlucht Corinth weg.

Hij is helemaal door het dolle heen. Hij gilt van het lachen en de tranen stromen over zijn wangen. Hij rijdt met de auto als een wilde man het puinveld in.

Dan steekt hij het wrak in brand en kijkt een poos naar het vuur. Kruip achter een begroeid heuveltje, zodat hij geen vuur meer kan zien, maar kijkt over de afgestorven vlakte.

Het stenen bruidsbed door H. Mulisch.De Hoofdpersoon:De hoofdpersoon is Norman Corinth. Norman Corinth is een Amerikaanse man die in de oorlog mee is geweest in een vliegtuig dat Dresden heeft gebombardeerd. Na het bombardement op Dresden is het vliegtuig in de fik gevlogen. Hij heeft het overleefd, alleen is zijn gezicht wel verminkt door de brand. Nu is Norman Corinth tandarts. Hij wordt uitgenodigd voor een tandartsen congres in Oost-Duitsland in de stad Dresden. Het is niet goed voor zijn reputatie om naar een communistisch land te gaan, maar Dresden lijkt op hem een mysterieuze aantrekkingskracht te hebben. Zijn vrouw denkt dat ze hem begrijpt, maar als ze dat niet zou denken zou ze hem waarschijnlijk beter begrijpen. Norman zegt dat hij niet meer aan het bombardement denkt, maar uit zijn doen en laten blijkt heel wat anders. Zoals dat hij vernietiging ervaart als iets seksueels. Als hij met Hella naar bed gaat denkt hij ook aan het bombardement. Schneiderhahn speelt ook een zeer belangrijke rol in dit verhaal. Nadat Schneiderhahn had gesuggereerd dat hij mee had geholpen bij de concentratie kampen en daar helemaal geen wroeging van lijkt te hebben, ziet Corinth hem als een soort bongenoot. Als blijkt dat Schneiderhahn helemaal niets met de concentratie kampen te maken heeft gehad, raakt Corinth door het dolle heen. De waarheid volgens mij hier is dat Corinth een soort trauma van het bombardement heeft overgehouden. Dat je iets slechts hebt gedaan is erg. Als iemand anders ook wat slechts heeft gedaan voel jij je minder slecht, dus beter. Nu blijkt dat Schneiderhahn in de oorlog zelfs goed heeft gedaan, raakt Corinth helemaal door het dolle heen en wordt hij woedend op Schneiderhahn. Dit omdat Schneiderhahn in de 1e instantie had gelogen. De reactie van Corinth: het in elkaar slaan van Schneiderhahn en het in de fik steken van de auto. Deze man kan absoluut niet met zijn oorlogservaringen omgaan en probeert deze dus te verdrukken.

Wetenswaardigheidje: De naam Norman Corinth spreekt ook wat uit. Norman doet denken aan noorman, barbaar en het wilde denken. Corinth is een Griekse naam wat aan cultuur en beschaving doet denken.

Norman Corinth bestaat dus uit twee persoonlijkheden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen