U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Harry Mulisch - Het Stenen Bruidsbed.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1886 en is laatst upgedate op 26/09/1998.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 726 woorden.

Indeling

Motto's: Deel uit de Ilias, deel uit de Annales

I (Maar zonder emotie)

II Een historische plaats

1e zang

III Verplaatsingen

Stille bossen, vredige heuvels

Aristoteles en de vliegen

2e zang

IV Een saksische morgen

apen achter de spiegels

Formules, peniskokers

De storm

3e zang

V Een kleine, zwarte hoed

De wrokInhoud

I 35-jarige tandarts Corinth, wonend in Baltimore, ontvangt een uitnodiging voor een congres in Dresden, waar hij tijdens het bombardement is neergeschoten. Hij weet dat hij zal gaan.

II Hij is in Dresden aangekomen. Ludwig vertelt hem over de slag bij Dresden 1813 die door Napoleon werd gewonnen. Hij besluit dat hij Hella hebben wil. Hij logeert in het zelfde huis, op een heuvel, dat door een Krschowsky is gebouwd, in navolging van een huis in Rome, om op de dag van oplevering zelfmoord te plegen. Hij wordt dronken van tax-free cognac, de 1e zang volgt. Daarin wordt beschreven hoe hij als boordschutter bij het bombardement was.

III Hij rijdt met Gunther naar de stad, die vertelt hoe hij bij de Hitlerjugend zat en door de Fuhrer persoonlijk in het wangetje is geknepen. Corinth discusseert met Schneiderhahn, en ze lopen weg bij de openingszitting, om naar een cafe te gaan. Een echtpaar vertelt over het bombardement. Schneiderhahn maakt toespelingen op de concentratiekampen, Hella gaat over haar nek. Hij neemt haar mee naar huis. Hella is slachtoffer van de nazi's. Hij vertelt deels zijn oorlogsverleden, verzwijgt dat hij Dresden bombardeerde. Hij gaat na een korte aanval van panische angst met Hella naar bed. De tweede zang begint. Corinth mitrailleert zwemmende mensen.

IV Corinth kijkt in de encyclopedie en vindt een artikel. Hij stopt het bij zich. Hij gaat naar de schilderijententoonstelling. Daar ontmoet hij inderdaad Schneiderhahn die hij beschuldigt van nazi-sympathieen nadat hij heeft verteld dat Hella ook oorlogsslachtoffer is. Schneiderhahn ontkent in tweede instantie. Hij flirt met Karin. Hella vertelt dat Schneiderhahn tegen Duitsland vocht. Het loopt uit in de 3e zang over zijn plane-crash.

V Hella zit te treuren met de hoed van Corinth over de verloren liefde. De homofiele huisknecht komt melden -en nog veel meer- dat Schneiderhahn naar hem gevraagd heeft. Hij rijdt naar het hotel en verkoopt de man een knal voor zijn hersens. Luid lachend en in een roes rijdt hij weer weg, steeds sneller tussen de puinhopen door en komt uiteindelijk met een enorme klap tegen een ruine tot stilstand. Hij steekt de auito in de fik, leest het krantebericht over Schliemann en Troje, gooit dat erbij, en gaat over de steenhopen zitten uitkijken.De kritieken

Bij: BEGAAFDHEID MET GEVAREN

-Mulisch is een van de begaafdste maar ook een van de merkwaardigste jonge auteurs.

-De bedreiging schuilt in de mogelijkheid dat hij een te gekunstelde stijl gaat nastreven

-Zijn verbeelding wordt te weelderig en overdreven

-Het stenen bruidsbed voldoet niet aan de verwachtingen.

-Het is een van de belangrijkste publikaties van het jaar (59)

-Mulisch heeft een te onbegrijpelijk verhaal geschreven waarbij niet duidelijk is wat hij wil

-Hij wil slechts zijn kunnen tonen adhv een minimaal projekt

-Het boek is geen afgerond geheel en de lezer komt er bedrogen uitBij: SCHLIEMANN ZIJN TROJE, CORINTH ZIJN DRESDEN

-Het stenen bruidsbed is zo'n boek dat je nooit meer loslaat Dit is een criterium van de werkelijk prachtige literatuur. Bij het lezen van zo'n hoogliteratuur boek wordt het stapje voor stapje afgepeld, om uiteindelijk te ontdekken dat iedere keer weer een dieper laagje daar is of dat de bovenste laag weer is aangegroeid.

-Het stenen bruidsbed is de beste nederlandse roman die J.A. Dautzenberg kent (in 85)

-Er staat een buitengewoon mooie passage in: p 129-131 Hij dacht...Hitler, Corinth Misschien wel de mooiste van Mulisch ooitBij: HARRY MULISCH IN STRIJD MET DE CODE

-Harry Mulisch heeft bewezen een schrijver mat ongewoon grote aanleg te zijn. Het boek is niet perfect: Mulisch slaagt er niet in de kode te doorbreken.

-Wanneer Mulisch erin slaagt om het "meest wezenlijke geheim van kode en vitaliteit, van conventie en werkelijksheidsbesef te tonen" zal hij een echt meesterwerk voortbrengen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen