U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Kees Van Beijnum - De Oesters Van Nam Kee.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=7566 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1070 woorden.

Dit verslag heeft 1 ster = goed boekverslag, heeft aanvulling nodig!Kees van Beijnum, De oesters van Nam KeeThemaEen jongen blikt van uit de gevangenis terug op zijn leven.VertelwijzeBijna het hele boek is een terug blik, dus bijna alles is in de verleden tijd ( vt ) geschrevenTitel, ondertitel en mottoNamkee is het restaurant waar de hoofdpersoon Berry Kooiman samen met zijn vriendin Thera vaak oesters eet. Geen ondertitel of motto.OpbouwGeen pro- of epiloog. Het boek is verdeeld in 35 genummerde hoofdstukken.PersonagesBerry Kooiman: Hoofdpersoon, beschrijft vanuit de gevangenis zijn leven, maar hij begint niet bij het begin, maar vertelt alles door elkaar. Rond karakter.

Thera Bouman: Wordt de vriendin van Berry, maar laat hem later vallen. Rond karakter.

De Laatste Mode: Vriend van Berry, Berry kijkt altijd een beetje tegen hem op omdat hij er altijd goed uit ziet. Vlak karakter.

Otman: Ook een vriend van Berry. Vlak karakter.

Jamal: Vriend van Berry speelde bij Ajax. Vlak Karakter.

Gerry Grolsch: vetste junk van Amsterdam, omdat hij veel geld van zijn ouders krijgt om zijn verslaving te bekostigen. Type.

Fast Eddy: snackbarhouder waar Berry en zijn vrienden vaak zitten type

Rein Kooiman: Broer van Berry. Vlak karakter.Historische tijdHet verhaal speelt zich grotendeels af in het nu. Maar ook stukken een jaar of twintig geleden als Berry terug kijkt op zijn jeugdPlaats en ruimteHet speelt zich voornamelijk af in AmsterdamTijdsduurHet verhaal speelt ongeveer een zomer als je de terug blikken van Berry op zijn jeugd niet mee rekent.

Er zitten niet echt versnellingen of vertragingen in.TijdsvolgordeHet verhaal is verre van chronologisch. Het is bijna niet mogelijk om elke tijdssprong die er in het boek zit, te beschrijven. Eigenlijk beschrijft hij vanuit de gevangenis in grote lijnen drie tijden:1 Zijn jeugd met zijn ouders en zijn broer.

2 De tijd nog niet zo lang geleden: vlak voor dat hij wordt op gepakt ( en daarna )

3 En de tijd voor dat hij de steen gooide; de tijd met Thera.In het begin wordt duidelijk dat hij iets heeft gedaan waardoor hij in de gevangenis zit. Je komt steeds meer te weten over datgene waardoor hij in de gevangenis zit. Maar dat kom je te weten via de tijden 2 en 3.

In tijd 2 beschrijft hij ook gesprekken in de gevangenis met zijn hulpverlener. Door die gesprekken kom je meer te weten over zijn jeugd en over de misdaad die hij begaan heeft.

In tijd 3 wordt aan het eind zijn misdaad beschreven.PerspectiefDe auteur vertelt alles tijdens terug blikken dus weet hij alles al. Het is wel een personaal perspectief, maar omdat de hoofd persoon terug blikt weet hij wel alles al.IdeeVolgens mij is het boek niet met een bepaald idee geschreven, het is ook fictie.SamenvattingAls het boek begint is de hoofdpersoon, Berry Kooiman ( 18 jaar ) , net naar hun voormalige vakantie huisje in Frankrijk gevlucht. Kort daarna wordt hij toch opgepakt door de politie en belandt hij in de gevangenis. Vanuit daar vertelt hij stukken van zijn leven.Eerst vertelt hij hoe hij zijn latere vriendin Thera ontmoette, en hoe ze samen oesters gingen eten bij Namkee. Ook vertelt hij over zijn criminele vrienden.

Dan vertelt hij over zijn jeugd, hoe hij met zijn broer en ouders naar hun vakantie huisje in Frankrijk ging, en hoe hij samen met zijn vader een lange wandeling maakte nadat hun paard dood ging.

Berry bedriegt zijn moeder; hij heeft haar wijs gemaakt dat hij eindexamen heeft gedaan en nu studeert, terwijl hij halverwege de 6e klas van school is gegaan.

Hij krijgt een relatie met Thera, dat vind hij geweldig hij ziet nu zijn criminele vrienden ook minder. Hij stelt haar zelfs aan zijn moeder voor.Ook vertelt hij over zijn gesprekken met Meesters in de gevangenis. Daardoor snap je als lezer steeds beter de reden dat hij in de gevangenis zit. Meesters vraagt alles over zijn jeugd en daarna, en waarom hij het nou gedaan had.Samen met Thera verzint hij een plan om snel veel geld te verdienen om samen met haar op reis te kunnen. Ze plaatsen een advertentie in de krant met: huis te huur, en laten alle belangstellende een voor een langs komen en laten ze allemaal sleutel geld betalen. Voor dat ze op vakantie gaan, gaan ze eerst een paar nachtjes in het Hilton slapen, om te bedenken waar ze heen gaan. Daar krijgt Thera haar( een paar dagen geleden ook al ) epileptische aanval. En later nog een, zo erg dat ze naar het ziekenhuis huis moet. Als berry haar hier op komt zoeken, ziet hij net een andere man uit haar kamer komen, Ben.

Daarna gaat het steeds slechter tussen Thera en Berry, ze is al lang weer uit het ziekenhuis, maar Berry mag niet meer langs komen. Hij breekt in het huis van Ben en ziet daar foto’s van Thera. Hij gaat vaak naar het huis van Ben toe om te kijken of hij Thera ziet. Hij neemt zelfs een keer een pistool mee en bedreigt Ben daarmee.

Het boek eindig met de aanslag waarvoor hij later in de gevangenis komt: De burgemeester komt langs om het nieuwe buurthuis te openen, en Berry gooit een steen naar zijn hoofd, die hem precies op zijn hoofd treft. Hij vlucht naar Frankrijk.

In de gevangenis komt zijn broer Rein wel eens langs. Ze hebben vaak ruzie over hun overleden vader. Rein vindt dat het maar een zuiplap was en Berry niet. Op een keer vertelt Rein dat hun vader al een tijd een ander had, iedereen wist het al behalve Berry, en hij zou het hem vertellen tijdens hun lange wandeling, maar hij kon het niet. Daarom was hij emotioneel en niet vanwege het overleden paard. Berry geloofde het eerst niet, maar later kon hij niet anders.Eigen meningIk vond het een zeer aardig boek om te lezen. De schrijver gebruikt ‘populaire taal’ dus ik denk dat het jongeren zeker aan zal spreken. De chronologie is vrij ingewikkeld, maar ik vind niet dat het daarom minder leuk wordt, in tegendeel. Doordat alles zo kriskras door elkaar verteld wordt in het veel boeiender om te lezen. Ik ben naar een lezing van Kees van Beijnum geweest waarin hij onder andere vertelde dat hij het boek opgeschreven heeft zoals het er staat. Hij heeft het dus niet eerst chronologisch geschreven en daarna in stukken geknipt.

Net zoals ‘Dichter op de Zeedijk’ wordt ook dit boek verfilmd. Kees van Beijnum schrijft zelf het scenario.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen