Boekverslag : Dirk Draulans - De Rode Koningin
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 522 woorden.

De rode koningin: Dirk Draulans

Op aarde is er een biologische oorlog tegen het mannelijk geslacht ontketend. De overwinning is in enkele jaren al compleet met slechts enkele mannelijke overlevenden. De oorlog wordt geleid en bedacht door Diana, een zeer getalenteerde wetenschapster. Diana draagt jammer genoeg een extreme ideologie, namelijk dat mannen hebben dankzij de wetenschap hun weinige nut die ze ooit in de voortplanting hadden compleet kwijtgeraakt en alle nutteloze elementen moeten worden uitgeschakeld. De voortplanting zou dan ook vlekkeloos kunnen gebeuren door de fusie van twee eicellen. De mannen die niet vatbaar zijn door het virus worden dan niet-inaktiveerbaren genoemd en worden opgejaagd om mee te experimenteren. Tot haar eigen spijt heeft Diana en haar team een klein detail die zich in de genen afspeelt over het hoofd gezien waardoor de mensheid gedoemd is tot uitsterven.



Het verhaal is opgebouwd rond enkele personages die elk hun eigen mening hebben over project DIANA (globaal gezien is het doel van project DIANA een nieuwe en betere menselijke beschaving stichten ) en proberen zo goed mogelijk te leven in de nieuwe situatie. De personage die de belangrijkste rol krijgt toegedeelt is een niet-inaktiveerbare die poogt te overleven in een totaal veranderde wereld door zich te verschuilen in de natuur. Ellen, een oude vriendin, probeert om haar zieke zoontje te laten overleven. Dan is er ook nog Kristina, een vrouw die aan de leiding staat van een groep vrouwen die de orde moeten bewaren en niet-inaktiveerbaren moet opsporen.



Het is duidelijk aan de soms overmatige wetenschappelijke beschrijving die zich voordoet in het boek dat Dirk Draulans weet waarover hij schrijft. Hij is namelijk twee jaar werkzaam geweest aan de universiteit van Oxford waar hij zich bekwaamde in de gedragswetenschap. Sommige van de elementen die hij hanteert komen ook voor in een tekst van hem, namelijk “Het leed van de liefde”. In het leed van de liefde legt Draulans wetenschappelijk uit hoe een relatie instinctief in ons zit, hoe lang het duurt en wat er de samenleving deed veranderen op dat vlak. Het verhaal is in feite de visie van Draulans over de toekomst waarin hij toont wat voor catastrofes er kunnen gebeuren als de wetenschap controle krijgt over het leven, in die visie verliest de wetenschap dan uiteindelijk ook de controle over het leven. Dan zorgt de natuur dan ook , hoe onvoorspelbaar ze dan ook is, dat de mensheid niet ongestraft raakt. Er wordt met regelmaat verwezen naar naar de wantoestanden van het verleden en die worden dan door de personages vergeleken met het heden in het verhaal. Zo worden vaak geprezen fylosofen zwaar bekritiseerd door Diana. Op die manier wordt er vaak een hele stuk geschiedenis besproken.



Het boek is, ondanks de eindeloze beschrijvingen, een echte aanrader voor mensen die zich willen bezinnen over wetenschap en maatschappij. Tijdens het verhaal krijg je dan ook een enorme hoeveelheid informatie over voortplanting en biologische gedraging te verwerken. Een groot nadeel van het boek is dat de spanning maar heel traag opgebouwd wordt, maar het was dan ook niet de bedoeling van Draulans om de mensen in spanning te laten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen