U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - Triomf Van De Verschroeide Aarde.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=3214 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 644 woorden.

Plaats van uitgave: Rotterdam (Lemniscaat)
Jaar van eerste uitgave: 1983
Genre: Avontuur

Samenvatting & Titelverklaring:
Als Matthis opweg is naar Bretagne stuit hij op een groep partizanten onder leiding van Bertrant Du Geusclin. Daar vinden ze hem maar een nutteloos kind, maar hij bewijst dat het niet zo is. Als Du Geusclin hem aanneemt als schrijver en heraut blijkt hij een fijne hulp te zijn die meer hersens dan spieren heeft. Als de stad Rennes omsingeld is help hij de bevrijders met trompetsignalen en misleidende brieven. Na een lange harde strijd trekt het Engelse leger zich terug dankzij de hulp van Du Geusclin. Om hem daarvoor te belonen wordt hij tot ridder geslagen, waar hij al tien jaar op gewacht had. Omdat Matthis zo'n fijne hulp is geeft Du Geusclin hem de belangrijke taak een brief naar prins Charles in Parijs te brengen. Matthis is dolblij dat hij naar zijn geboortestad mag gaan. Daar aangekomen blijkt er een revolutie op gang te zijn. Die op gang is gezet door ene Etienne Marcel, hij wil de adel afzetten en streeft naar de macht van het volk.hij doet dit zo intensief dat hij je zonder pardon laat onthoofden als je iets verkeerds zegt. Omdat hij zo wreed is komt het volk in opstand zodat de revolutie is beeindigd. Ondertussen heeft Matthis zijn pleegouders teruggevonden, ze worden worden gevangen genomen door Jake de Wyn, een plunderkapitein die Frankrijk probeert te veroveren. Dan verzamelen alle compagnieën zich om Frankrijk te veroveren. Dat dreigt bijna te lukken maar een orkaan vernietigd bijna het hele leger. Hierna brengen Matthis en zijn famillie hun tijd door in het kasteel van Du Geusclin.
Titelverklaring: Engeland heeft oorlog met Frankrijk (verschroeide aarde), ondanks de vele nederlagen weet Frankrijk het te winnen (Triomf).

Hoofdpersonen:
Matthis Cuvelier: Hij is de jongste trouvère van Frankrijk. Hij is niet zo dapper en sluit zich aan bij een groep partizanten waar hij wordt aangenomen als schrijver en heraut. Hij bewijst zijn dienst in strijd tegen de Engelsen. Zo beleeft hij veel avonturen in de honderdjarige oorlog.

Du Geusclin: Hij is een echte vechtersbaas, behalve sterk is hij ook slim en doet niets liever dan engelsen doden. Hij is verliefd op de mooieTiphaine en zij ook op hem maar hij heeft gezwoeren dat hij niet zal trouwen voor hij zijn ridderslag behaalt heeft. In de strijd tegen de Engelsen bewijst hij zijn land veel hulp en trouw.

De hertog van Lancaster: Is een echte heer, tijdens de slag om Rennes heeft hij veel last van Du Geusclin en hij schenkt hem zelfs een van zij beste paarden.

Tijd:
Het boek speelt zich af in de middeleeuwen tijdens de honderdjarige oorlog die duurt ongeveer van
1337 tot 1453. De tijd in dit boek speelt zich chronologisch af in enkele jaren, in sommige hoofdstukken gaat de tijd sneller.

Perspectief:
Het perspectief is in het hele boek vanuit de verteller, dat kun je zien omdat er ook wel eens word geschreven hoe iemand anders denkt of wat er ondertussen gebeurt op een andere plek. Dat is soms wel handig maar ook erg verwarrend.

Plaats:
Het hele verhaal speelt zich af in Frankrijk, ik heb op het kaartje achterin enkele genoemde plaatsen gemarkeert.
De hoofdpersoon Matthis reist niet zo veel.

Mening:
Ik vond het een zeer leerzaam boek omdat het over de honderdjarige oorlog ging. In het verhaal wordt mooi beschreven hoe de persoon zich voelt en wat er allemaal gebeurt onder de mensen. Het is ook een spannend boek bijvoorbeld bij de slag om Rennes of als ze worden ontvoerd. Soms is het wat langdraadig maar ik vond het wel een heel leuk boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen