U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Harry Mulisch - De Aanslag.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1867 en is laatst upgedate op 30/03/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1011 woorden.

Algemene gegevens

Titel: De Aanslag

Auteur: Harry Mulisch

Plaats:Amsterdam

Jaar: 1992

Eerste druk: 1982

Genre: Oorlog

InhoudHoofdpersonen en bijpersonenAnton is de hoofdpersoon in dit boek. In het begin is hij een jongen van 12 jaar en aan het eind is hij 49. Hij verandert wat betreft uiterlijk bijna niet. Hij was een lange, slanke man met sluik, donker haar, donkere wenkbrauwen en een gave huid in de tint van noten. In de loop van het verhaal wordt hij er steeds bewuster van wat er is gebeurd en wordt hij het voor hem ook steeds gevoeliger om over te praten. Anton lijkt heel veel op zijn vader die griffier was. Zijn moeder en broer Peter waren precies het tegenovergestelde. Zij hadden blond haar en blauwe ogen. Saskia is de eerste vrouw van Anton en heeft als beroep stewardess. Ze lijkt op Truus Coster die in de cel Antons gezicht aanraakte. Hun dochter heet Sandra. Liesbeth is Antons tweede vrouw. Hun zoon heet Peter(vernoemd naar de overleden broer van Anton). Cor Takes pleegde samen met Truus Coster de aanslag op Ploeg. Hij kan nog altijd niet van de oorlog loskomen. Takes rookt en drinkt veel. Vroeger was hij wiskundeleraar. Hij had sombere, donkerbruine ogen waarvan het linker anders was dan het rechter. Van de overige personen worden alleen de gedachten en gevoelens beschreven zoals Anton denkt dat ze zijn.

Er wordt niet erg veel over hun uiterlijk verteld.TijdDe roman wordt in 5 episodes verteld: 1945, 1952, 1956, 1966 en 1981. De totaal beschreven tijd is bijna 37 jaar. Uit elke episode wordt maar enkele dagen precies beschreven.PlaatsDit verhaal speelt zich af in Haarlem en in Amsterdam. Ook speelt het zich even af op de weg tussen Haarlem en Amsterdam.Verloop tijd binnen het verhaalHet verhaal wordt chronologisch verteld met veel flashbacks. Vaak wordt de aanslag in 1945 erbij gehaald. Dit is dan ook de belangrijkste gebeurtenis uit het boek. Door de episodes wordt het verhaal niet continu verteld.PerspectiefDit verhaal wordt door een personale verteller verteld.

Mevrouw Steenwijk was nu ook de kamer uit. In het flauwe licht, dat door het bovenraam in de vestibule viel, zag Anton dat zijn moeder voor de deur had postgevat en dat Peter haar opzij probeerde te duwen. Hij hoorde haar de sleutel omdraaien terwijl zij riep: "Willem, zeg jij dan toch wat!" "Ja …ja…"hoorde Anton de stem van zijn vader, nog steeds in de achterkamer.Thema-motieven-boodschap auteurHet thema in de aanslag is het probleem van verantwoordelijkheid en schuld en doorwerking van het verleden in het heden.

Enkele motieven zijn:

De verwoestende werking van het vuur; dit motief komt verschillende keren terug.

Tegengestelde motieven: liefde - haat, goed - kwaad, schuld - onschuld, licht - duisternis.

De auteur wil vertellen hoe het in de oorlog is geweest.Samenvatting van het verhaalVoor het huis van de buren van Anton wordt Ploeg vermoord. De buren leggen hem voor het huis van Anton. Het huis van Anton wordt nu door de Duitsers in brand gestoken en de ouders en broer van Anton worden omgebracht. Anton overnacht in een cel, bij Truus. Daarna wordt hij meegenomen en woont hij bij zijn oom en tante. Hij trouwt en hertrouwt. Vrienden van de vader van zijn eerste vrouw zaten in het verzet. Een van hen was de gene die Ploeg heeft omgebracht. Zonder het te willen komt hij het hele verhaal rond de aanslag te weten.SpanningDe auteur houdt je aan het lezen doordat je wil weten wat er verder gaat gebeuren en door de aangrijpende en diepgaande mannier van schrijven.TitelverklaringDe titel van het boek slaat op de centraal staande gebeurtenis in dit boek: "De aanslag" op Fake Ploeg. Er werd een aanslag gepleegd op Fake Ploeg en die aanslag heeft het leven van de familie Ploeg, Cor Takes, Truus Coster, de familie steenwijk en anderen, maar vóóral Anton Steenwijk voorgoed veranderd.RealiteitDit verhaal is geheel realistisch: zulke aanslagen werden gepleegd, huizen werden in brand gestoken, de plaatsen bestaan echt, dit soort gebeurtenissen hadden zulke nawerkingen op de mensen.BeoordelingHet is een enigszins lastig boek doordat er veel filosofie en hersenspinsels in staan, maar dat maakt het wel heel mooi en interessant om te lezen. Het boek is aan de dikke kant, maar je doet er niet zo lang over om het te lezen. Het verhaal is wel spannend, maar op sommige momenten moet je even doorzetten omdat het dan moeilijk te begrijpen is. Het verhaal gaat over allemaal sombere gevoelens, het is erg aangrijpend en je gaat heel snel meeleven met Anton. Dit verhaal is een beetje hetzelfde als andere boeken die ik heb gelezen, maar toch wel anders. Ik vind dit een heel mooi boek doordat het zo realistisch is. Het boek is heel apart geschreven, ik vond het leuk, maar soms wel moeilijk. Er zullen ook mensen zijn die dit helemaal geen fijne mannier van schrijven vinden. Ik vind dit een heel interessant boek, ik vind gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog namelijk heel boeiend.Gegevens auteurHarry Kurt Victor Mulisch werd geboren op 29 juni 1927 in Haarlem. In 1936 zijn zijn ouders gescheiden. Na de Tweede Wereldoorlog werd Harry opgepakt, omdat zijn vader tijdens de oorlog de verplicht ingeleverde goederen van joden beheerde. Dit deed zijn vader om zijn joodse vrouw en zoon uit handen van de Duitsers te houden. Vanaf 1949 is Harry Mulisch beroepsschrijver. In de boeken van Harry zijn waarschijnlijk ook dingen opgenomen die hij zelf heeft meegemaakt.

Enkele boeken van hem zijn:

Tussen hamer en aambeeld (1952)

Voer voor psychologen (1961)

Het seksuele bolwerk(1973)

Mijn getijdenboek (1975)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen