U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - Mijn Vader Woont In Brazilie.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=1815 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2208 woorden.

1. Beschrijving van het boek

Schrijver: Thea Beckman
Titel: Mijn vader woont in Brazilië
Uitgever: Lemniscaat Rotterdam
Illustrator: Dick van der Maat
1e druk: 1977
Aantal bladzijden: 101
Aantal hoofdstukken: 31 hoofdstukjes uit het dagboek van Albert-Jan en 32 hoofdstukjes uit het dagboek van Monique.

2.Waarom ik dit boek gekozen heb

Ik heb "Mijn vader woont in Brazilië " gekozen omdat het me, nadat ik de achterkant gelezen had, een spannend en vooral interessant boek leek.

Hoe ik aan dit boek gekomen ben

Ik heb dit boek van de openbare bibliotheek in Mijdrecht geleend.

Wat was mijn verwachting en is mijn verwachting uitgekomen?

Mijn verwachting vooraf was dat het over een meisje ging die geen vader had. Die vader zou dan in Brazilië leven, aan de titel te zien. Die vader zou dan terugkomen naar Nederland, en zou de moeder van dat meisje ten huwelijk vragen.
Mijn verwachting is inderdaad uitgekomen, het ging over een meisje dat geen vader had. Die man had 14 jaar geleden met Irene (moeder van Monique) gevreeën en Irene was zwanger geworden. Daarna was hij naar Brazilië gegaan en had hij nooit meer naar Monique en Irene omgekeken. Hij kwam inderdaad terug om Irene ten huwelijk te vragen, maar of ze daarmee instemde…

3. Titelverklaring

Het boek heet "Mijn vader woont in Brazilië" omdat Monique d'r vader in Brazilië woont. Monique zou liever ook een vader hebben, net als Erik-Jan (d'r vriendje), en al die andere kinderen.

4. Korte inhoud van het verhaal

Uit het dagboek van Albert-Jan
Ik zit samen met Kees in de brugklas. Op een ochtend is er een nieuw meisje bijgekomen. Ze heet Monique. Kees was gelijk helemaal weg van haar. "Wat een stuk hé?" fluisterde hij. In de pauze zag ik dat Monique vriendinnen is geworden met Marianne. Ik vind dat fijn voor haar. Na schooltijd loop haar achterna, ze loopt naar de flats in de Coornhertstraat. Mijn moeder klaagde vorig jaar daarover. "Waarom moeten ze die flats nou in onze buurt zetten. Je zal zien dat er allemaal Surinamers en Marokkanen kamen wonen." zei ze. Dat was niet het geval. Er kwamen allemaal bouwvakkers en werkmannen in wonen. Vandaag moesten we opstellen maken. Ik schreef over het werk van m'n vader. Hij is reclameadviseur.
Vandaag kregen wij onze opstellen terug, ik had een zeven. Er word ter altijd één voorgelezen, deze keer was het het opstel van Monique. Ze hield het ook over het werk van haar vader. Ze had geschreven: Mijn vader is ingenieur en bouwt havenwerken in Brazilië. Ik stond verstelt. Kees fluisterde: "Dat wil ik ook wel worden." Na schooltijd toen ik thuis kwam vroeg mijn moeder: "Hoe was je opstel?"
"Wel goed, ik had een zeven." zei ik. "Een zeven maar?" vroeg ze. Toen kookte er iets in de keuken en holde ze weg. Ik liep gauw naar mijn kamer.
De volgende dag na schooltij ging ik naast Monique lopen en vroeg haar:" Heb je zin om met m'n trein te komen spelen?" "Natuurlijk Albert-Jan." zei ze. Nadat ze zich eerst had voorgesteld aan mijn moeder gingen we naar de trein. "Wat een mooie," zei Monique. "Mag ik er eens mee spelen?" "Natuurlijk, maar doe wel voorzichtig, want die trein heeft een boel geld gekost." antwoordde ik. Toen vertelde ze me een geheim. "Ik heb eigenlijk geen vader, mijn vader en moeder zijn nooit getrouwd. Toen m'n moeder zwanger werd, ging hij snel naar Brazilië. Beloof je me dat je het aan niemand door verteld, Albert-Jan. "Dat beloof ik je." zei ik, en gaf haar een zoen.
Op een dag ging ik dan eindelijk bij Monique spelen. Er was een man bij hun. Monique noemde hem oom André. Hij is de voogd van Monique. Hij ging al gauw weer weg en ik toen met Monique nog wat discussies. Toen ging ik weer naar huis.
Er is nieuws! We krijgen een baby. Op school zal ik het vertellen aan Monique. Eenmaal op school weet ik waarom Monique zoveel bij Kees gaat spelen; Ze is gek op die kleintjes bij Kees. Dat zal nu wel veranderen nu ze weet dat wij een baby krijgen. Monique was heel blij voor mij toen ik ze vertelde dat we een baby krijgen.
Dit is de laatste keer dat in m'n dagboek schrijf. M'n moeder heeft het gevonden bij het opruimen van m'n kamer. Ze heeft het helemaal gelezen en is boos, omdat ik allemaal nare dingen over m'n ouders geschreven zou hebben.

Uit het dagboek van Monique

M'n oma is gekomen. Ze heeft pas een operatie gehad en is nog erg zwak. Vanmiddag was ik samen met Albert-Jan in het park. Eerst kwam er een man aan, en die vroeg waar de Coornhertstraat was. "Daar woon ik!" zei ik.
Daarna vertelde Albert-Jan hoe je er moest komen. De man verdween toen weer. Even later zat ik met Albert-Jan op een bankje Duits te leren. Op een moment kwam dezelfde man die ons de weg gevraagd had naast ons op het bankje zitten. "Wat is dat? Oh, ik zie het al, Duits." "Wat is er mis mee Duits te leren in het park?" vroeg Albert-Jan "Niks hoor," zei hij. "U moet toch in de Coornhertstraat zijn ,meneer?" vroeg ik." "Ik moet er vanavond pas zijn." zei hij. Toen ging ik met Albert-Jan weer naar huis.
Vanavond ging ik afwassen met m'n moeder. Op een moment ging de bel en ik deed open. Ik schrok me kapot. Het was de man uit het park. Ik haalde m'n moeder erbij.
Ze kon even geen woord meer uitbrengen. Uiteindelijk zei ze tegen me dat het m'n vader was. Hij kwam binnen en we gingen zitten. Hij vertelde dat het hem speet, en dat hij met m'n moeder wou trouwen. Mijn moeder wist niet wat ze moest zeggen. "Je begrijpt zeker wel Fred, (Zo heet de vader van Monique) dat ik hier tijd voor nodig heb." zei ze. "Natuurlijk begrijp ik dat." zei hij. "Ik moet ook nog wat anders vertellen. Ik was getrouwd in Brazilië. Ik heb 2 kindertjes, Pepe van 3, en Miguel van 7. Mijn vrouw is overleden, vorige maand. Daarom ben ik hier bij jou." zei hij. Dit was even slikken voor mij en m'n moeder. Toen ging hij weer weg. De volgende dag kwam hij weer. Hij zij toen:" Irene, zou je met me willen trouwen? Dan gaan we naar Brazilië, samen met Monique. Dan kan jij je opofferen voor m'n 2 kindjes, en dan zullen we een heel gelukkig leven leiden." Daarom werd m'n moeder woedend: " Jij hebt 13 jaar niet meer naar ons omgekeken, en nu moet ik alles opgeven wat ik hier heb opgebouwd en gaan zorgen voor jouw kinderen, en moeten Monique en ik een andere taal gaan leren en moet Monique opnieuw d'r vrienden verlaten en weer nieuwe vrienden maken? Dat doe ik niet hoor!" Mijn vader werd toen heel boos en zei: "Wat is dit voor een land? Kun je je als vrouw aan iets beter wijden dan aan een paar moederloze kindjes?" En toen liep hij boos weg. Ik weet nu dat ik weer geen vader krijg.
Toen ik aan Albert-Jan vertelde dat de moeder m'n vader de bons had gegeven was hij verrast. Toen zei hij: " Ik hoop dat ons kindje hetzelfde eruit komt te zien als jij. Dat zou ik fijn vinden." Toen gaf ik Albert-Jan een zoen.

5.Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af tussen 6 januari 1977 en 31 mei 1977. Je kan dat zien aan de datum bij elk hoofdstukje. De 1e druk is van 1977 dus het verhaal zal zich dan wel in dat jaar afgespeeld hebben. Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje, waarvan de naam niet bekend is.

6. Hoofdpersonen

Monique. Ze zit in de brugklas samen met Albert-Jan en Kees. Ze is pas van Amsterdam naar dit dorp verhuisd. Ze heeft geen vader en ook geen broertjes of zusjes. Ze is bevriend met Kees en vooral met Albert-Jan. Ze durft voor d'r eigen mening op te komen, en is beslist niet verlegen. Ze zou graag een vader hebben, net als alle anderen kinderen. Ze is (volgens Kees en Albert-Jan) mooiste en het knapste meisje van de klas. Albert-Jan. Hij is verliefd op Monique. Hij zit in dezelfde klas als Monique en Kees. Hij maakt samen met Monique wiskundesommen, omdat hij wiskunde heel moeilijk vindt en Monique heel goed in wiskunde is. Hij is een gemiddelde leerling. Van z'n ouders mocht hij een tijdje niet meer met Monique omgaan.

7.Bijfiguren

Kees. Hij zit in dezelfde klas als Albert-Jan en Monique. Hij is de slimste van de klas. Hij was van het begin af al gek op Monique. Hij spaart postzegels, net als Albert-Jan. Hij is niet zo belangrijk voor het verhaal, want hij komt er niet zo veel in voor, en het gaat helemaal niet over hem.
Fred. Hij is de man die in Brazilië woont en naar Nederland terugkomt, om de Irene ( moeder van Monique) huwelijk te vragen. Hij is wel belangrijk voor het verhaal, want over hem gaat het eigenlijk in dit boek.

8. Eigen Mening

Ik vond het een interessant boek, omdat ik de gedachte dat je vader in Brazilië zou wonen, interessant vind. Het is interessant om te kijken hoe het er in huis om gaat van een moeder en een kind.

9. Begin en einde van het verhaal

Het verhaal heeft een traag begin, het komt langzaam op gang. Je komt eerst wat te weten over Monique, dat ze geen vader heeft. Je weet al behoorlijk veel voordat het verhaal echt op gang komt.
Ik vind dat het verhaal een gesloten einde heeft, want die vader van Monique is teruggekomen uit Brazilië, maar daarna is hij weer teruggegaan naar Brazilië.

10. Vertelstandpunt

Het verhaal wordt verteld in de personale verteller, want je leest alleen de gedachten en meningen van de hoofdpersoon. De schrijver wisselt ook één keer van vertelpersoon. Eerst was Albert-Jan de vertelpersoon, in het tweede deel was Monique de vertelpersoon.

11. Informatie over de schrijfster

Thea Beckman werd op 23 juli 19 in Rotterdam geboren, als enig kind. Als kind wilde ze het liefst schrijfster of ontdekkingsreizigster worden. Thea heeft alleen de ULO afgemaakt, en daarna is ze van school gegaan omdat d'r ouders het veel te duur vonden. Ze moest maar helpen in het huishouden, zoals de meeste meisjes deden.
Op haar 21e trouwde ze en werd, zoals dat toen hoorde, huisvrouw. Pas toen haar drie kinderen groot waren, ging ze studeren (psychologie). Ze was toen al begonnen met het schrijven van korte verhalen, zoals Kris Kras, en later voor de taptoe.
In 1971 werd ze echt bekend met het boek "Met Korilu de griemel rond". Het werd uitgekozen tot beste kinderboek van het jaar. Daarna heeft ze haast alleen maar hele bekende boeken geschreven.
Haar boeken werden in vele talen gedrukt. Ook ontving ze vele prijzen.

Overzicht van de boeken van Thea Beckman:

1957 De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder
1964 Bertus en het wonderkrijtje
1966 Mickey en de vreemde rovers
1970 Met Korilou de griemel rond
1972 Honderd verhalen om voor te lezen
101 verhalen om voor te lezen
Mickey en de fiebeldewiebels
1973 Heremijntijd………… wat een lastpost
Kruistocht in een spijkerbroek
Nieuw verhalenboek
Verhalen uit de pimpelpaarse parasol
1974 Mijn vader woont in Brazilië
Het vrolijke dierenvertelboek
1975 Een schip vol verhalen
1976 Geef me de ruimte
Verhalen van alle kinderen
1977 Triomf van de verschroeide aarde
Vertel eens een verhaaltje
1978 Het boek vol nieuwe verhalen
Het rad van fortuin
1979 Stad in de storm
1980 Wij zijn wegwerpkinderen
1982 De gouden dolk
1983 Hasse Simonsdochter
1984 Wonderkinderen
1985 Kinderen van Moeder Aarde
1987 Het helse paradijs
Thea Beckman vertelt
1988 Een bos vol spoken
De val van Vredeborch
1989 Het Gulden Vlies van Thule
1990 Het geheim van Rotterdam
1991 Het wonder van Frieswijck
1992 De Stomme van Kampen
1993 De verloren schat
1994 De Doge-ring van Venetië
1996 Saartje Sadema
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen