Boekverslag : Roald Dahl - De Grote Vriendelijke Reus
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 706 woorden.

Nederlands Boekbespreking :

De GVR (Roald Dahl)

______________________________________________________



Het boek gaat over de GVR, de grote vriendelijke reus.

De schijver is Roald Dahl.

Roald Dahl is aan de titel gekomen omdat de hoofdpersoon van dit boek een grote vriendelijke reus is. Roald Dahl zelf was ook groot en vriendelijk.

Hij heeft het boek helemaal verzonnen.



De hoofdpersonen zijn de GVR en Sofie.

De andere personen in het boek :

*De andere reuzen : de vleeslapeter, de bottenkraker, de mensenmepper, de kinderkauwer, de vleeshakker, de schrokschranzer, de meisjesstamper, de bloedbottelaar, en de slagersjongen.

*De andere mensen : de Koningin van Engeland, Marie het kamermeisje van de Koningin, Meneer Tibbs de paleis-butler, Het Hoofd van het leger, en Het Hoofd van de luchtmacht.



Ik heb het boek gekozen omdat het een fijn boek is om te lezen en ik hou wel van een beetje humor en spanning



Korte inhoud

Sofie is een klein meisje en woont in een weeshuis.

Ze is bang om in slaap te vallen omdat ze gelooft in spoken.

Op een nacht is Sofie klaarwakker. Er schijnt een manenstraal op Sofie.

Ze kijkt uit het raam en ze schrikt zich rot , want er staat een groot wezen aan de overkant. Sofie wil schreeuwen, maar ze kan het niet omdat te veel schrik heeft.

Opeens ziet hij Sofie . Hij pakt haar beet en neemt haar mee. Eerst lopen ze heel hard ,erna is het precies of ze vliegen. Bij een grot gekomen stoppen ze en Sofie denkt dat de reus haar gaat opeten. De reus zegt dat hij de GVR is en dat de andere reuzen mensen opeten.

De GVR praat nogal raar..

Dan vertelt de GVR vanalles over de andere reuzen. De reuzen eten echte mensen op, Sofie vindt dit heel erg. Maar de GVR verzameld dromen die in potten bewaard zitten om aan de kinderen te geven zodat ze beter kunnen slapen. Sofie vindt dat ze iets moeten doen aan die mensetende reuzen en wil naar de Koningin van Engeland gaan om dit te laten stoppen.

Eenmaal in de grot terug zegt de Sofie: “ik heb een plan. We moeten dromen mengen. Ze gaan dromen mengen en doen ze in een pot. De droom is voor de koningin, maar het is een nare droom over reuzen die kinderen opeten. Ook de GVR komt er in voor, maar die is juist een lieve reus.Dan gaan ze naar de koningin. Eenmaal in de stad gaan ze naar het paleis.

De GVR zet Sofie af bij het paleis. De volgende ochtend werd de Koningin van Engeland wakker. Wat schrok het kamermeisje toen ze Sofie op de vensterbank bij de koningin zag. Even later kwam de GVR en stelde zich voor. Daarna gingen ze allemaal eten.

Toen de GVR alles had verteld, riep de koningin het hoofd van het leger en het hoofd van de luchtmacht. Ze gingen de andere reuzen vangen.

Toen ze eraan kwamen werd de vleeslapper wakker. Hij pakte een man. Maar Sofie stak haar broche in de voet van de Vleeslapper. Die schreeuwde heel hard van de pijn en liet de man los.

Even later werden de reuzen vastgebonden.

Ondertussen waren ze in de stad ook druk bezig.met een groot gat te maken waar ze de reuzen in konden stoppen. Toen de helikopters met de reuzen kwamen, konden ze direct in het gat dat de mensen hadden gemaakt. De reuzen werden toen alleen nog maar gevoerd met snoskommers.

Nadat er een keer twee mensen in het gat waren gevallen en met veel gekraak op waren gegeten, hebben de mensen er een bord bij gezet: “Niet voederen”.



De GVR werd natuurlijk niet gestraft , maar hij wou goed leren praten. Sofie heeft hem dat geleerd en hij is zo goed geworden in lezen en schrijven dat hij het boek over ‘de GVR’ heeft geschreven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen