Boekverslag : Mary K. Pershall - Beelden Van Nickie
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1079 woorden.

1. Stel het boek eventjes voor. (gegevens en thema)



Dit boek is geschreven door Mary K. Pershall voor adolescenten.

Het is een “Clavis”-boek en telt 203 pagina’s. “Beelden van Nickie” is in 1991 uitgegeven en heette oorspronkelijk “The high road.” De tekst wordt af en toe afgewisseld door een gedicht toe te voegen. Het werd bekroond met een prijs. Het boek leest gemakkelijk en is zeer ontroerend. Een echte aanrader!

Verhaal:

Eva is een meisje van veertien en ze wil haar hele leven lang al dolgraag een zusje of een broertje. Op een dag, wanneer ze thuiskomt van school, vertelt haar moeder Eva dat ze zwanger is. Eva is door het dolle heen! Zij en haar vader gaan mee op cursus om bij de bevalling van haar kleine zusje/broertje aanwezig te kunnen zijn. Na negen maanden bevalt haar moeder van een flinke zoon. Hij heet Nicolaas. Eva is overgelukkig met dit geschenk uit de hemel. Hij is meteen haar hartendief. Alles loopt prima tot Eva op een dag tijdens de lessen wordt geroepen. Er is iets gebeurd met Nickie.



2. Wat vind je van het gedrag en karakter van de hoofdpersoon. Kun je

vermoeden wat er met haar aan de hand is? Zie je hierin verandering met

de periode ervoor?



Eva is een rustig meisje, maar na de dood van Nickie wordt ze soms ineens zeer boos of woedend op de mensen waarvan ze het meeste houdt. Haar gedrag tegenover de anderen is zeker niet goed te spreken, maar wel verstaanbaar in haar situatie. Ze is een opkropper en wil aan niemand haar verdriet tonen. Gert, haar lievelingsleraar is de eerste die door haar muur heen breekt. Hij is een zeer grote hulp in haar verwerkingsproces. Gert leert haar praten en terug van het leven te genieten.

Ik denk dat Eva in een depressie zit. Ze ziet het leven echt niet meer ziet zitten op sommige momenten. Ze geeft zichzelf de kans niet haar verdriet voor Nickie te verwerken. Ze zoekt een zondebok en vindt die in haar moeder omdat zij geen mond- op mondbeademing heeft toegepast toen hij levenloos in zijn badje lag.

Voor het ongeval met Nickie was Eva een vrolijk meisje die graag gedichten schreef. Eva hield erg veel van haar broertje en hij kon haar altijd aan het lachen maken.



3.Hoe reageren de andere mensen op de ikfiguur? Wat lijkt jou de beste

houding in de veronderstelling dat je de ikpersoon zou willen helpen?



-Gert heeft zeer veel geduld met Eva, hij geeft de moed niet op om door haar muur heen te geraken. Gert is een grote steun. Door met hem te praten is ze er toch wel voor een deel doorgekomen.

-Haar moeder wil zoveel mogelijk met Eva praten, Eva wil dit niet omdat ze haar moeder beschuldigt van moord op Nickie. Haar moeder wil zo graag haar dochter helpen, maar verliest soms haar geduld omdat zij ook veel verdriet heeft.

-Eva’s vader gaat meer en meer weg. Hij heeft een nieuwe vriendin en is geen steun voor haar. Ze kan niet meer met hem praten en wil hem dan ook uit haar leven verbannen.

-Tony, Lisa en Jenny steunen haar en zijn ook niet boos als ze een uitbarsting van woede heeft. Ze hebben het er soms wel moeilijk mee omdat Eva geen gemakkelijk meisje is en niet met hen wil praten.

Ik zou Eva zoveel mogelijk proberen te steunen, voor haar opkomen en als ze dat zou willen met haar praten over Nickie’s dood. Ik zou haar zeker niet laten vallen omdat ze soms onuitstaanbaar is, ze zit een crisis en heeft tijd nodig. Op zo’n momenten heb je vrienden waar je op kan rekenen nodig!



4. Waarom is dit vertelde verhaal zo belangrijk voor de hoofdpersoon?



Het boek gaat meer dan de helft over het verwerkingsproces, dus dat is wel het belangrijkste. Het is belangrijk voor Eva omdat ze zo haar verhaal aan de buitenwereld kwijt kan en de mensen haar reacties zouden begrijpen. Als ze alles zou blijven opkroppen zoals in het begin, dan zou ze nog dieper wegzakken in zelfmedelijden en er nog moeilijker bovenop geraken. Het is een leerrijk verhaal omdat ze dingen anders gaat bekijken na Nickies dood.



5. Bij een ikperspectief wordt het verhaal verteld zoals de hoofdpersoon

dat ervaart. Illustreer met een vijftal voorbeelden dat de hoofdfiguur de

realiteit ‘gekleurd’ bekijkt. (pagina … ‘…………’)



-Pagina 52 ‘ Gert ziet er ook knap uit.’

-Pagina 72 ‘…Gert niet meegerekend, de meest interessante jongen van school is.’

-Pagina 102 ‘… en mijn ouders geven niet eens genoeg om mij om te wachten met

ruziemaken tot na het eten dat ik voor hen klaargemaakt heb.’

-Pagina 165 ‘…, je kan het net zo goed kapotmaken voor het sterft.’

-Pagina 180 ”Je wilt mij alleen maar het land uithebben! …Je bent van Nicolaas en

van papa afgeraakt en nu wil je ook van mij vanaf!”



6. Welk fragment heeft je het meest getroffen? Vertel het in het kort en

licht de essentie ervan toe in het verhaal.



Wanneer Eva in het ziekenhuis is afscheid van Nickie te nemen, denkt ze terug aan zijn geboorte. Toen had ze Nickie ook in haar armen. Twee jaar geleden was Nickie nog een mooie blozende baby, maar nu ligt ze met een lijkje in haar armen.

Ze kan en wil niet geloven dat ze haar broertje nooit meer zal zien. Haar moeder vertelt haar dat ze een dutje was gaan doen en dat Nickie in bad gekropen was. Toen ze wakker werd zag ze Nickie levenloos in het bad liggen. Het water was onvoldoende weggelopen omdat een rode walvis de afvoer verstopt had. Wanneer Eva dat te horen krijgt, denkt ze dat ze moet wakker worden uit een of andere

enge droom. Ze ziet Nickie, neemt hem vast, zijn uiterlijk is nog altijd hetzelfde, maar hij is koud. Zijn warme handjes zijn koud. Het jongetje waar ze de dag ervoor nog mee speelde is dood.

Vanop dat moment zal ze haar gevoelens proberen te verdringen. Dit stukje is essentieel voor het hele verhaal omdat ze daar maar te zien krijgt dat ze haar broertje nooit meer zal terugzien. Haar lijdensweg kon toen beginnen. Dit is het keerpunt in het verhaal van een gelukkig bestaan naar een dramatisch leven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen