U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - Kruistocht In Spijkerbroek.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=3957 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1724 woorden.

Genres: avontuur, historie

samenvatting:
Ongeveer 8000 kinderen vertrekken vanuit Keulen naar het Heilige Land om dat te bevrijden.
Rudolf komt door een tijdmachine plotseling in die kinderkruistocht terecht.
Doordat hij met zijn kennis van de moderne tijd weet hoe Europa er uitziet helpt hij de kinderen op hun tocht. Ze beleven heel veel avonturen, er breken ziektes uit, hongersnood enz..
Er zijn een paar leiders die proberen de kinderen naar Genua te brengen om ze daar als slaven te verkopen. Rudolf ontdekt dit en samen met zijn vriend Leonardo kan hij dit voorkomen. Op een gegeven moment vindt één van de kinderen een metalen doosje. Daar zit een boodschap in voor Rudolf, uit zijn eigen wereld.
Hij weet dan dat ze hem terug proberen te halen. Hij moet dan op een bepaalde tijd op een plaats zijn en zo komt hij terug in zijn eigen tijd.

personen: De belangrijkste/hoofd personen zijn Rudolf en Leonardo. De bijpersonen zijn de monniken Nicolaas en Thaddeus. Anselmus en Johannis zeggen dat ze monniken zijn, maar het zijn bedriegers.

Rudolf: hij is een rustige jongen, hij denkt eerst goed over de dingen na voor dat hij iets gaat doen. Hij kan goed leiding geven en de kinderen hebben ontzag voor hem. Hij is vriendlijk, leeft met de kinderen mee in moeilijke tijden en probeert ze moed in te spreken. Door zijn kleding (spijkerbroek) valt hij ontzettend op en zijn veel kinderen in het begin bang voor hem, omdat ze die kleding nog nooit hebben gezien.
Leonardo: is een heel rustige jongen. Hij praat weinig, maar is heel slim. Hij is heel aardig, zorgzaam voor de kinderen, spreekt ze moed in en helpt ze overal bij, hij is geduldig.
Anselmus: is een gemene man, hij houdt alleen rekening met zichzelf. Hij wil graag veel macht en aanzien en veel geld, het maakt hem niet uit op wat voor manier hij daar aankomt.
Johannis: Het karakter van Johannis verandert in de loop van het verhaal. In het begin is hij gemeen en op geld uit. Hij is een naloper, hij doet precies wat Anselmus zegt.
Nicolaas: hij praat niet veel, hij heeft geen eigen mening, hij laat zich beïnvloeden door anderen.
Thaddeus: is een rustige man, denkt veel na en geeft wijze raad. Hij is bezorgd en helpt iedereen die zijn hulp nodig heeft.

plaats: de kinderkruistocht trekt van Spiers (Duitsland) door Europa naar Brindisi (zuiden van Italië).

tijd: het verhaal speelt zich af in 1212 en een klein stukje in deze tijd. Dat het in 1212 is weet je omdat de mensen andere kleren aanhebben. Er zijn geen auto's, geen goede wegen, er zijn lang niet zoveel steden als nu, ze eten anders, het voedsel is anders. Om de steden zijn muren of grachten. De gezondheidszorg is slecht: wanneer de kinderen ziek zijn zijn er vaak geen medicijnen. Het kleine stukje dat in deze tijd afspeelt kun je zien aan de kleding, Rudolf draagt een spijkerbroek, ze hebben moderne machines.

begin: het boek begint met een inleiding.
Het verhaal begint met een tijdmachine, daar gaat Rudolf in en dan wordt hij terug geflitst naar het jaar 1212. Daar komt hij terecht in een kinderkruistocht. Hier begint het eigenlijke verhaal.

probleem en afloop:
het probleem was dat 2 nep monniken (Anselmus en Johannis) de kinderen die aan de kinderkruistocht mee deden als slaven wilden verkopen. Rudolf had dit door en voorkwam dat alle kinderen de schepen binnen gingen. Daarna zorgde hij ervoor dat de kinderen die niet meer mee wilden onderdak kregen en de kinderen die het heilige land nog wilden bevrijden verdergingen.

perspectief:
het boek is vanuit een vertellersperspectief geschreven en dat blijft het hele boek zo.
Wanneer het over Rudolf gaat, lees je wat hij denkt en voelt. Gaat het bijvoorbeeld over Leonardo lees je hoe hij dingen ziet en beleeft.

titel: de titel past bij het verhaal.
Een jongen (Rudolf) uit onze tijd gaat met een tijd machine naar het jaar 1212. Hij komt uit in Duitsland, bij het plaatsje Spiers. Daar kwam net een kinderkruistocht langs en Rudolf ging met die kruistocht mee, hij heeft een spijkerbroek aan, vandaar: Kruistocht in spijkerbroek.

beoordeling:
Ik vond het een boeiend boek. Het was spannend om te lezen en niet moeilijk geschreven.
Ik kon me heel goed in de personen verplaatsen. Vooral in Rudolf. Het lijkt me spannend om in zo'n situatie terecht te komen. Hij was een rustige jongen, hij had altijd een plan als er weer eens wat gebeurd was, zoals bij de kinderroof. Op een dag waren ze in de bergen en toen kwamen er ridders die 50 kinderen meenamen. Bij die kinderen zaten een paar goede vrienden van Rudolf en ook veel kinderen die goed konden vechten. Rudolf moest deze kinderen terug halen. Niemand dacht dat het hem zou lukken, maar hij had een heel slim plan: hij had 16 andere jongens meegenomen en ze gingen allemaal verkleed als duivel die kinderen terug halen. Ik vond dat heel wijs van Rudolf, zelf was ik daar nooit op gekomen. Ik vond het leuk een boek te lezen dat zich in een andere tijd afspeelde. Je krijgt dan een beetje de indruk hoe de mensen vroeger leefden, wat voor andere manieren en leefgewoontes ze hadden. Ik vond het ook een leuk boek, omdat ze zoveel verschillende avonturen beleefden, dat maakte het boek afwisselen en boeiend om te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen