U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Per Hoofd Per Jaar - Alcoholisme Ingezonden Door: Johny_1104 Categor.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=940 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3887 woorden.

§ Deze bundel bevat de volgende punten gaat behandelen

§ De geschiedenis van alcohol

§ Het alcoholgebruik van de laatste tijd

§ Het alcoholisme

§ Alcohol op de werkplek

§ Cijfers over de gevolgen van alcohol

§ Verkeersdoden als gevolg van alcohol

§ Waarom kan de één beter tegen alcohol dan de ander

§ De andere gevaren van alcohol

§ De hulpverlening

§ Conclusie

§ Wat gebeurt er als je alcohol drinkt?

§ Welke rol speelt de lever?

§ Is alcohol goed voor hart en bloedvaten?

§ Wat is bekend over alcohol en kanker?

§ Raak je echt hersencellen kwijt als je veel drinkt?

§ Rijden na een paar glazen alcohol?

§ Wat is de Invloed van alcohol op het rijgedrag

§ Wat zijn de straffen voor rijden onder invloed

§ Bob jij of bob ik?

§ Voorlichtingsmaterialen en meer info alcohol en verkeer

Is alcohol ook voedzaam?

De geschiedenis van alcohol

Het gebruik van alcohol is al eeuwen oud. Het eerste bier recept stamt uit meer dan 5000 jaar terug.

Het eerste teken van alcoholgebruik werd op een muurtekening gevonden.

Vroeger werd alcohol vooral dan medicijn gebruikt. Later, vooral in de tijd van de Grieken werd alcohol voor religieuze doelen gebruikt, vooral in de vorm van wijn.

In het begin van de middeleeuwen was alcohol erg schaars en duur, en het werd alleen door de hogere sociale klassen gedronken. Toen in de late middeleeuwen het distilleren werd uitgevonden kwam er een massa productie van alcoholhoudende dranken die nu voor meer mensen te betalen was. Het gebruik van alcohol is dus al eeuwen oud en nu niet meer weg te denken.Het alcoholgebruik van de laatste tijd

In 1880 dronken we in Nederland 7 liter pure alcohol per hoofd van de bevolking. Toen er een drankbestrijding beweging op gang kwam daalde het gebruik tot 2 liter per hoofd per jaar. In 1960 werd dat echter weer 6 liter (per hoofd per jaar) en in 1980 dronken we 8,2 liter (per hoofd per jaar), gelijk aan 663 glazen alcoholhoudende drank, Het drankprobleem is dus een groot probleem voor Nederland en de rest van de wereld.Alcoholisme

Alcoholisme, het te veel drinken, wordt gezien als een ziekte. Verslaafden aan alcohol zijn meestal geestelijk en lichamelijk verslaafd. Het einde van een ernstige verslaving is vaak hevige heersen schade en uiteindelijk een vroegtijdige dood.

Een verslaving aan alcohol moet je ontwikkelen. Het is niet zo als met sommige harddrugs dat je er gelijk verslaafd aan bent, maar op den duur raak je eraan verslaafd. De reden waarom veel mensen gaan drinken zijn voornamelijk:

- Bij psychische moeilijkheden: men wil zich “moed” indrinken.

- Voor de gezelligheid: als je uit gaat met gezellige drinkers wordt er vaak erg veel 'meegedronken'.

Verslaafd raken aan alcohol gaat dus erg langzaam. In het begin ga je drinken. Dan wordt de drank veel belangrijker dan de rest en uiteindelijk gaat ook de lichamelijke gezondheid achteruit, dan verliest de verslaafde de controle over zichzelf en “kan” het lichaam op een gegeven moment niet meer zonder alcohol.

Alcohol heeft een vergiftigende werking op het lichaam. De effecten op de organen zijn erg groot en de hersens leiden er ook onder. Van te veel alcohol kan je black-outs, hallucinaties, plotselinge en hevige stemmingsveranderingen krijgen en van erg veel alcohol zelfs in een coma raken.Alcohol op de werkplek

In het bedrijfsleven kunnen de gevolgen van het gebruik van alcohol, medicijnen en drugs op verschillende manieren naar voren komen. Bijvoorbeeld door het niet functioneren van medewerkers e.d.

Problemen door het gebruik van alcohol, medicijnen en drugs komen vaker voor dan er gedacht wordt. Schattingen wijzen erop dat 3 tot 6 procent van de beroepsbevolking in Nederland probleemdrinker is. Die kost bedrijven en instellingen geld en de probleemdrinkers vormen een bedreiging voor de veiligheid en gezondheid van anderen en zichzelf.

Ook treden er verschijnselen op bij alcoholisme op de werkplek, zoals

- Vaker verzuimen. Het ziekteverzuim als gevolg van alcoholmisbruik is 1.5 tot 6 keer hoger dan bij matige drinkers

- Vaker betrokken zijn bij ongevallen. Geschat wordt dat 10 tot 30% van de bedrijfsongevallen samenhangt met alcohol. Alcoholisten hebben twee tot vier keer meer kans op een bedrijfsongeval

- Minder presteren. De productiviteit loopt behoorlijk terug en ook de kwaliteit van het werk neemt af.In 1995 was er in Nederland voor 9 miljard schade door drugs en alcohol op de werkplek (statistieken)Cijfers over de gevolgen van alcohol

Het alcoholgebruik in de Verenigde Staten: in de V.S. gaan er per jaar ongeveer 97.000 mensen dood aan de gevolgen van alcohol.

De kosten die dat met zich mee brengt zijn 100 miljard dollar per jaar in de VS. en in Nederland kost het alcoholisme de samenleving 6 miljard gulden per jaar. Deze kosten zijn berekent op basis van een lagere productiviteit, ziekte verzuim, verkeersongevallen en kosten voor de gezondheidszorg.

In Nederland zijn 300.000 mensen die meer dan 12 glazen alcohol per dag drinken. Voor hulp is 150 miljoen gulden beschikbaar.

Alcohol is dus over de gehele wereld een groot probleem.

In Nederland wordt er per jaar voor 9,8 miljard gulden aan alcoholhoudende dranken besteed. De overheid krijgt via accijnzen 1,8 miljard gulden dat valt dus in het niets bij de 6 miljard die het de overheid ieder jaar weer kost.Verkeersdoden als gevolg van alcohol

Ook de kans op ongevallen is bij alcoholgebruik veel hoger, bij 9% van de verkeersdoden was er sprake van alcohol.

Alcoholgebruik leidt tot verstoringen in het centrale zenuwstelsel, het heeft met name gevolgen voor je reactievermogen, beoordelingvermogen, concentratie en coördinatie.Waarom kan de één beter tegen alcohol dan de ander?

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom de één beter tegen alcohol kan dan de ander, maar het heeft voornamelijk te maken met of de maag gevuld is en wat het lichaamsgewicht is.

Alcohol hoeft niet eerst, zoals veel andere stoffen verteerd te worden in de maag. Het komt vrij snel in de bloedbaan terecht. Alcohol lost goed op in water. Aangezien ons lichaam voor 2/3 uit vocht bestaat zal een mager persoon met minder vocht een hogere concentratie alcohol in zijn lichaam hebben en deze persoon zal dus minder goed tegen alcohol kunnen.

Op een gevulde maag kan alcohol makkelijker worden afgebroken.

De lever is het orgaan dat giftige stoffen zoals alcohol afbreekt. De lever doet ongeveer een uur over 3/4 glas alcohol.De andere gevaren van Alcohol

Erg gevaarlijk is ook de combinatie van alcohol en geneesmiddelen. Vooral bij slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen is deze combinatie slecht. Deze middelen hebben net als alcohol een verdovende werking op het centrale zenuwstelsel. De effecten van alcohol en medicijnen vullen elkaar niet alleen aan, maar versterken elkaar ook nog eens. Dit noemt men het 2+2=5 effect. Dit kan leiden tot een coma of een hartstilstand.De hulpverlening

Er zijn een aantal organisaties die je kunnen helpen af te kicken van een alcohol verslaving. De bekendste is de AA, de anonieme alcoholisten waar vooral ex-verslaafden de drinkers proberen te helpen. Er zijn zo’n 160 AA-groepen in Nederland. Er zijn ook andere instellingen zoals de CAD’s de consultatiebureaus voor Alcohol en Drugs. Bij deze instelling is er voornamelijk professionele hulp.

Toch is het alcohol probleem moeilijk op te lossen. Is iemand eenmaal verslaafd dan is die persoon meestal niet in staat blijvend af te kicken. Dat komt voornamelijk omdat de motivatie ontbreekt. Alcoholisten kicken af voor familie, vrienden of omdat de rechter ze heeft laten kiezen tussen afkicken of de cel in.

De beste oplossing is de preventie van alcoholisme. Ouders moeten hun kinderen het gebruik van alcohol niet verbieden. Daardoor krijgt het kind alleen maar de behoefte stiekem veel te gaan drinken. Ouders moeten kinderen de omgang met alcohol leren.Slot

Het alcoholgebruik in Nederland is de laatste jaren aan het dalen. Dat geldt ook voor een aantal alcoholproblemen, zoals rijden onder invloed.

Toch ligt het gebruiksniveau nog steeds zo hoog en zijn de problemen die met het alcoholisme meekomen zo ernstig dat er nog steeds veel aandacht aan moet worden besteed.Samengevat zijn de problemen van het alcoholgebruik en alcoholisme over het algemeenIn het bedrijfsleven functioneren de alcoholisten en de medewerkers minder goed, de alcoholisten hebben vaker last van ziekte, de alcoholisten raken vaker betrokken bij ongevallen en bij verkeersdoden was er bij 9% sprake van alcoholgebruikWat is nog verantwoord? Veel mensen willen graag weten hoeveel glazen alcohol ze zonder problemen per dag of per week kunnen drinken. Hoewel mensen onderling verschillen in gewicht en grootte, waardoor de één wat meer kan verdragen dan de ander, zijn er wel vuistregels voor wat nog verantwoord is:§ Het drinken van maximaal twee standaardglazen alcohol per dag voor een vrouw en drie voor een man; om te voorkomen dat het een gewoonte wordt is het belangrijk om zeker twee dagen per week niet te drinken § geen drank in combinatie met werken, studeren, sporten en verkeersdeelname § geen alcohol als een vrouw zwanger is of wil worden, en bij borstvoeding § geen drank samen met medicijnen of drugs § niet drinken bij vermoeidheid, of als reactie op spanningen of andere persoonlijke problemen Dit alles gaat op voor volwassenen. Het drinken van alcohol is voor jonge mensen die nog in de groei zijn extra schadelijk. Daarom is het belangrijk dat jongeren tot zestien jaar nog niet, of slechts mondjesmaat alcohol gebruiken. Kinderen tot twaalf jaar kunnen beter helemaal geen alcohol drinken. Niet alles tegelijkEenmaal per week 15 glazen drinken is ongezond. Vijf dagen 2 à 3 glazen drinken hoeft geen probleem op te leveren. Alcohol heeft namelijk effect op alle organen, zoals de maag, de lever en de hersenen. Hoe meer alcohol in korte tijd in het lichaam wordt opgenomen, des te meer schade dit voor organen betekent. Een voorbeeld hiervan is gastritis (ontsteking van de maag. Als u een keer wel veel drinkt, is het slim om twee dagen achter elkaar niets te drinken. Het lichaam kan op die manier weer herstellen.StandaardglazenIn een standaardglas bier (250cc van 5%), wijn (100cc van 12%) en sterke drank (35cc van 35%) zit evenveel pure alcohol, namelijk 10 gram per glas. Bier en borrelglazen hebben over het algemeen deze standaard inhoud. Met wijnglazen is het oppassen geblazen. In de meeste kan veel meer (soms het dubbele) dan 100cc. Ook de hoeveelheid in een whiskyglas kan verschillen. Er bestaan ook lichter biersoorten, met bijvoorbeeld 2,5% alcohol. U kunt dus twee glazen bier van deze soort drinken tegen één glas met 5% alcohol. Omgekeerd gaat dit natuurlijk ook op; van zwaardere biersoorten kunt u minder drinken.Wat gebeurt er als je alcohol drinkt?

Alcohol komt via de slokdarm, de maag en de dunne darm in het bloed terecht. Met het bloed wordt het verspreid over het hele lichaam. Zodra het de hersenen heeft bereikt, voel je dat je wat gedronken hebt: je wordt licht in het hoofd. De meeste mensen worden na een paar glazen ook wat vrolijker en spraakzamer, doordat remmingen wegvallen. Alcohol verdooft de hersenen. Het gevolg daarvan is dat wanneer je meer drinkt, je steeds trager reageert. Je ziet niet alles meer wat om je heen gebeurt, en zegt soms dingen waar je later spijt van krijgt. Bij het drinken van meer dan 20 à 25 glazen alcohol in korte tijd kunnen bewusteloosheid en een ademhaling- en hartstilstand optreden.Welke rol speelt de lever?

Alcohol is voor het lichaam een giftige stof. De lever is het orgaan dat alle vreemde en giftige stoffen uit het bloed afbreekt. Het afbreken van een standaardglas alcohol duurt één tot anderhalf uur, of dat nou bier of wijn of sterke drank is, mits dat borreltje dus niet in een bierglas wordt getapt... Als iemand bijvoorbeeld vier glazen gedronken heeft, is de lever vier tot zes uur bezig om de alcohol weer af te breken. Het tempo van dat afbreken kan niet versneld worden, alle kroegpraatjes ten spijt: koffie drinken, broodje eten, flink bewegen, een frisse neus halen of een koude douche nemen, jammer, maar het helpt allemaal echt niet. Wanneer iemand 's avonds veel gedronken heeft en daarna naar bed gaat, kan hij 's ochtends dus nog best eens onder invloed zijn: gevaarlijk in het verkeer!

De afbraakfunctie van de lever raakt verstoord door overmatig alcoholgebruik. Jarenlang te veel drinken kan leiden tot levercirrose: vernietigde levercellen en littekens in de lever, waardoor de lever zijn werk op den duur niet meer kan doen. Levercirrose is meestal uiteindelijk een dodelijke ziekte.

Is alcohol goed voor hart en bloedvaten?

Voor wie zich houdt aan de regels voor verantwoord alcoholgebruik is alcoholgebruik niet per definitie slecht voor de gezondheid. Voor mensen vanaf ongeveer 45 jaar werkt alcohol bij deze hoeveelheden mogelijk zelfs wel wat beschermend tegen hart- en vaatziekten. Maar laten we wel wezen: niet roken, regelmatig bewegen en gezond eten zijn natuurlijk veel beter om hart- en vaatziekten te voorkomen. Drinkt iemand te vaak en te veel dan kunnen juist hoge bloeddruk, hartklachten en zelfs een hersenbloeding ontstaan.Wat is er bekend over alcohol en kanker?

Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt. Vrouwen die meer dan twee glazen alcohol per dag gebruiken, hebben volgens de nieuwste onderzoeken een verhoogd risico op borstkanker.

Een goed samengestelde voeding beschermt tegen een aantal vormen van kanker. Bij mensen die te veel drinken is de kans groot dat de voeding niet evenwichtig is, met alle gevolgen van dien.

Raak je echt hersencellen kwijt als je te veel drinkt?

Wie meer dan 25 glazen per week drinkt heeft kans op hersenschade: minder goed onthouden, minder goed nadenken, en zich minder kunnen aanpassen. De hersenen werken niet alleen minder goed, ook het volume van de hersenen kan bij overmatige drinkers met wel vijftien procent krimpen.

Als iemand jarenlang te veel drinkt, kan dit leiden tot onherstelbare hersenschade. Zeker als er ook sprake is van een tekort aan vitamine B. De behoefte aan deze vitamine neemt toe bij overmatige drinkers. Minder ernstige hersenbeschadiging kan zich tot ongeveer het veertigste levensjaar herstellen, mits er gestopt wordt met drinken. Er bestaat ook een tijdelijke stoornis van de hersenen door alcohol: een black-out. Je weet dan bijvoorbeeld niet meer hoe je bent thuis gekomen.

Is alcohol ook voedzaam?

Drank maakt vaak dik. De grootste boosdoener is de alcohol, die veel energie in de vorm van calorieën levert. Daarbij zijn veel drankjes of mixjes ook nog eens vergeven van de suikers, die nog extra calorieën bijdragen. Alcohol heeft bovendien nog eens een extra dikmakend effect, doordat het de afbraak van het vet uit de voeding vertraagt, en er zo voor zorgt dat je meer vet opslaat. Mannen worden hoofdzakelijk dik rondom het middel, de befaamde bierbuik; vrouwen met name op heupen en bovenbenen. Alcoholhoudende dranken geven vaak wel een vol gevoel, maar zijn natuurlijk niet nodig voor een gezonde voeding. Ze leveren veel calorieën en nauwelijks belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen.

Omgaan met het alcoholgebruik van je kindVroeg of laat komen kinderen in aanraking met alcohol. Ze zien hun ouders en anderen drinken en willen het op een gegeven moment zelf uitproberen. Vooral de zoete mixdranken zijn populair bij jongeren: ze vinden ze lekker en de alcohol proef je niet; zo is de stap voor kinderen om alcohol te gaan drinken wel erg gemakkelijk gezet.

Rijden na een paar glazen alcohol?Na een paar glazen kan ik toch nog prima naar huis rijden?Mensen die meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed hebben, zijn volgens de Nederlandse wet altijd strafbaar als ze aan het verkeer deelnemen, of dat nou met de auto, de motor, de brommer, de scooter, de fiets, of desnoods de tractor is. Er is voorgesteld om dit te verlagen naar 0,2 promille voor automobilisten die recent hun rijbewijs hebben gehaald. Er staan forse boetes op, in het ergste geval zelfs gevangenisstraf, en je kunt je rijbewijs tijdelijk of zelfs voor altijd kwijtraken. Het advies is dan ook natuurlijk om helemaal niet te drinken als je nog moet rijden. Een standaardglas bier (250cc), wijn (100cc) of sterke drank (35cc) bevat 10 gram alcohol, en levert ongeveer 0,2 promille alcohol in het bloed bij een man en ongeveer 0,3 promille bij een vrouw. Wie meer dan twee glazen gedronken heeft gaat al aantoonbaar minder goed rijden: de bochten worden ruimer genomen, het reactievermogen neemt af en je ziet minder wat links en rechts van je gebeurt. Je denkt echter alles nog stevig onder controle te hebben! Na vier á vijf glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval twee keer zo groot als wanneer je nuchter bent. Na acht á negen glazen alcohol is die kans maar liefst zeventien keer zo groot. De resultaten zijn er dan ook naar: jaarlijks vinden ongeveer 250 mensen de dood door alcohol in het verkeer, en raken er meer dan tweeduizend ernstig gewond.

Waarom is alcohol in het verkeer zo gevaarlijk?

Je reageert later

Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. Hierdoor reageert iemand die alcohol heeft gedronken trager dan normaal. De controle over z'n been- en armspieren gaat ook achteruit. In situaties waarbij je snel op de rem moet trappen of plotseling aan het stuur moet trekken, reageer je al gauw te laat. Een voorbeeld: u rijdt 80 kilometer per uur (= 22 meter per seconde), u hebt 3 of 4 glazen bier gedronken en u reageert daardoor een halve seconde langzamer. Als u dan plotseling moet remmen, betekent dit dat u 11 meter méér afstand nodig hebt om tot stilstand te komen dan in nuchtere toestand.

Je ziet minder

Na alcoholgebruik heb je de neiging om recht vooruit te kijken, alsof je in een tunnel zit. Veel van wat er links en rechts van je gebeurt zie je daardoor niet of minder goed. Zo zie je plotseling overstekende voetgangers al gauw te laat. Wat ook moeilijk gaat is de aandacht te verdelen over alles wat je ziet. Je moet in het verkeer op veel dingen tegelijk letten en dat kun je niet goed meer als je gedronken hebt.

Je concentreert je slechter

Aan het verkeer deelnemen is een inspannende bezigheid. Je moet letten op verkeersborden, verkeerslichten en medeweggebruikers. Concentratie is vaak van levensbelang. Alcohol maakt suf en vermindert je concentratie.

In de praktijk blijkt dat concentratieverlies vooral gevaarlijk is als er weinig verkeer is en je het gevoel hebt dat er niet veel mis kan gaan. Het gevolg is 'onbegrijpelijke' ongevallen: een auto die op een stille weg in een flauwe bocht tegen een boom rijdt.

Je denkt nog prima te kunnen rijden

Onder invloed denk je meer te kunnen en durf je vaak meer risico te nemen. Alcohol beïnvloedt echter ook het denken. Zo denk je na een paar glazen nog prima te kunnen rijden, misschien zelfs nog wel beter. De werkelijkheid is anders. Je wordt overmoedig en rijdt roekelozer, je schat situaties verkeerd in en denkt te snel -bijvoorbeeld als je wilt inhalen- "dat lukt me nog wel".

Wat zijn de straffen voor rijden onder invloed?

Rijden onder invloed is geen overtreding maar een misdrijf. U kunt dan ook een zware straf verwachten. U kunt uw rijbewijs kwijtraken, u krijgt een forse boete en uw auto kan in beslag worden genomen. Als u door de rechter wordt veroordeeld voor een misdrijf hebt u een strafblad.

Educatieve Maatregel Alcohol (EMA)

Wanneer je onder invloed hebt gereden dan wordt dit door de politie schriftelijk gemeld aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR. Het CBR bepaalt vervolgens binnen vier weken of je in aanmerking komt voor de zogeheten Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA) of voor het onderzoek rijvaardigheid. De EMA is een cursus van drie dagen en een eindgesprek. De kosten van de EMA zijn ruim 330 Euro. Deze kosten moet je zelf betalen.

Je komt in aanmerking voor de EMA als er een alcoholgehalte is geconstateerd tussen het 1,3 en 1,8 promille. Als je de afgelopen vijf jaar eerder bent aangehouden wegens rijden onder invloed dan moet je bij een alcoholgehalte van meer dan 0,8 promille verplicht een EMA-cursus volgen. Ook als je de ademanalyse of bloedproef hebt geweigerd, moet je een EMA-cursus volgen. Doorloop je de cursus met goed resultaat, dan mag je rijbewijs houden.

Bob jij of bob ik?

Dit is de campagne slogan van de alcohol en verkeerscampagne die medio december 2001 van start is gegaan. Uitvoerder van de campagne is het ministerie van Verkeer. In samenwerking met verkeersveiligheidsorganisatie 3VO, Koninklijk Horeca Nederland en Branche Vereniging Alcohol zal zij ‘Bob’ gaan promoten. Ook provincies en gemeenten haken op regionaal niveau in op de Bobcampagne. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is verantwoordelijk voor de massamediale uitingen. 3VO en de brancheorganisaties zetten verschillende andere middelen in om de bekendheid van Bob te vergroten. Een daarvan is de Bob-bus: deze bus zal in de zomer bij festivals te vinden zijn. In de Bob-bus staat een simulator die het rijden onder invloed nabootst. Daarnaast worden Bobviltjes gedrukt en komen er Bobsleutelhangers, die het horecapersoneel kan uitdelen.

Waar gaat de "Bobcampagne" over?

De belangrijkste boodschap van deze campagne is dat mensen die samen gaan stappen vooraf afspreken wie van hen nuchter blijft en terug naar huis rijdt. Die persoon wordt voor de gelegenheid Bob genoemd. De slogan van de campagne is. Bob jij of Bob ik? .. De campagne, die minimaal 3 jaar zal duren, begint met een introductie die tot eind januari 2002 loopt. In deze periode worden tv- en radiospots uitgezonden en verschijnen borden langs snelwegen en in de bebouwde kom.Hoe merk je of je op weg bent om afhankelijk van alcohol te worden?

In de eerste plaats als allerlei dingen zonder alcohol niet lekker gaan, of zelfs niet lukken; dus als je steeds denkt drank nodig te hebben om te doen wat je wilt doen. Als je steeds vaker trek hebt in drank, en als je steeds moeilijker ‘nee’ zegt tegen een drankje. Of als het niet lukt te minderen of te stoppen met drinken. Een andere waarschuwing is, dat mensen in je omgeving commentaar hebben op je drinken of je dronkenschap. Dat zijn allemaal aanwijzingen dat het goed is om te kijken of u niet te veel drinkt.

Hoe raak je verslaafd?

De stof uit de alcoholhoudende drank waar u afhankelijk aan kunt raken heet alcohol of (scheikundig) ethanol. Bij regelmatig gebruik kan er lichamelijke afhankelijkheid en geestelijke afhankelijkheid ontstaat. Lichamelijk afhankelijkheid heeft te maken met twee eigenschappen van alcohol: u hebt er steeds meer van nodig om het gewenste (verdovende) effect te krijgen (dat proces heet ook wel gewenning) en uw lichaam protesteert als het ware als het de stof niet meer toegediend krijgt.

Dat protesteren uit zich in ontwennings- of onthoudingsverschijnselen (beroerd voelen, trillen, angstig worden. Het feit dat het gebruik van alcohol lichamelijke afhankelijkheid kan veroorzaken betekent in de praktijk dat het risico groot is dat de gebruiker doorgaat met gebruik en bovendien steeds meer gaat gebruiken. Geestelijke afhankelijkheid is de eigenlijke verslaving. Dit betekent dat de gebruiker zich bijzonder onrustig voelt als hij niet onder invloed is van het middel; er is sprake van een zeer sterke drang (craving of zucht) om door te gaan met gebruik.

Hersenen

Zowel de lichamelijke als geestelijke afhankelijkheid wordt mede verklaard door processen die zich in de hersenen afspelen. De stof die vrijkomt als alcohol afgebroken wordt, bezet namelijk een plek in de celstofwisseling die normaal door andere stoffen wordt bezet. Als gestopt wordt met alcoholgebruik ontbreekt deze stof waar het lichaam letterlijk aan gehecht is geraakt waardoor de gebruiker zich zowel op geestelijk als op lichamelijk niveau zeer onwel gaat voelen. Na een langere periode van niet-drinken herstelt zich het natuurlijk proces in de hersencellen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen