U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Dirk Bracke - Een Lege Brug.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=938 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1767 woorden.

Boekbespreking 4TW: derde trimister1. Steekkaart van het boek-Titel: Een lege brug

-Auteur: Dirk Bracke

-Uitgeverij: Davidsfonds

-jaartal: 1997

-Nederlands boek

-Illustrator: Marijke Meersman2. Geef een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Beperk je tot de plot. (max. 1 blz)Als Siem op een dag op weg is naar zijn lief Marijke, komt hij op de brug het bloedmooie meisje Paulien tegen. Paulien is een autistische meisje, maar dat wist Siem niet. Hij vindt haar verwaand, als ze steeds niet antwoord op zijn vragen. Maar hij blijft proberen en probeert haar aan te raken, waarbij ze zeer woest wordt en ze steekt hem met haar potlood vlak boven zijn oog. Dan komt er een man aangelopen, zijn naam is Steven. Hij kent Paulien. Hij komt haar elke dag om vijf uur ophalen aan de brug. Paulien is elke dag, behalve in het weekend, in “De Hand”. Dat is een huis voor autistische jongeren. Iedereen heeft daar zijn taken, Paulien ook, maar van vier tot vijf gaat ze naar de burg om te tekenen. Als ze tekent telt ze elke lijn dat ze tekent. Steven legt Siem van alles uit over Paulien. Siem begrijpt er nog niet veel van, maar hij wordt hopeloos verliefd op haar. Hij komt elke dag bij haar zitten en loopt dan ook elke dag met haar dezelfde weg naar huis. Hij legt dan altijd zijn arm rond haar middel, omdat ze denkt dat dat hoort. Haar zus Lisa en haar vriend doen dat ook. Ook zoenen ze altijd, bij het hek onder de spar, voor het huis van Paulien. Als ze op een dag voor Paulien haar huis staan komt Kirst aangefietst, Kirst is een jongetje dat Siem en zijn vriend altijd in elkaar slaan. Hij komt te weten dat Kirst, Paulien haar broer is. Siem heeft ondervonden dat hij tot over zijn oren verliefd is op Paulien en laat daarom Marijke vallen. Kirst regelt dan afspraakjes voor Paulien en Siem, wanneer zijn ouders niet thuis zijn. Als Siem op een avond wil vrijen met Paulien zegt ze dat ze dat in “De Hand” ook wel eens doet. Siem komt er zo achter dat het allemaal hetzelfde is als op de brug zitten tekenen, dus verbied hij haar om nooit meer met een jongen te vrijen. Op een dag komt Siem, Paulien bezoeken in “de hand”, waar ze in Stevens kamer oefeningen zit te maken. Omdat Steven er niet is om ze na te kijken ging Siem dat maar doen. Daarna kleed ze haar uit en gaat liggen op het bed. Siem begrijpt er niets meer van. Paulien zegt dat dat “Tetris” heet en ze zegt dat hij hem ook moet uitkleden.

Plotseling wordt het Siem allemaal duidelijk. Steven gebruikt Paulien gewoon, hij gaat met haar naar bed en dan mag ze op de computer. Het wordt Siem allemaal teveel en hij maakt het uit. Paulien begrijpt het niet goed en denkt dat hij morgen weer bij haar zal zitten op de brug. Wanneer ze de volgende dag alleen op de brug zit te tekenen, komt er een auto naar haar, het was Steven. Paulien verteld hem dat Siem geen Tetris met haar wilde spelen. Steven wordt onrustig en begint te zweten. Hij vraagt zich af of Siem hem nu zal aangeven. Paulien snapt het niet meer. Waarom zit Steven op de plaats van siem? Dat wil ze helemaal niet. Ze wordt woest, plant haar vingers in zijn gezicht. Ze schreeuwt dat Siem daar moest zitten en ze duwt Steven keihard achterover. Hij valt van de brug af en belandt op de spoorwegen. De trein nadert. Paulien vindt het goed zo, er is weer plaats voor Siem. Ze gaat verder met het tellen van heer tekenlijntjes,…

3. Personages1) Wie is het voornaamste personage? Vertel iets meer over de protagonist: uiterlijk, ideeën of opvattingen, evolutie in de loop van het verhaal, invloed op ander personages, …

De voornaamste personages zijn Siem en Paulien. Siem komt in het verhaal dichter en dichter bevriend met Paulien en zo spelen ze op elkaar in in de loop van het verhaal.Dit is duidelijk te zien op het einde van het verhaal. Paulien is duidelijk wel redelijk zwaar autistisch en ze wordt daardoor zwaar mishandeld door Steven. Paulien denkt veel na over alles wat er gebeurd maar ze kan het moeilijk verwoorden en uitleggen en wil het ook niet.2) Geef je mening over de gekozen personages wat hun geloofbaarheid, herkenbaarheid, inleefbaarheid betreft. Is er een personage dat je speciaal aanspreekt? Waarom? Illstreer je antwoord?

De personages zijn goed gekozen vanwege de tegenstrijdige karakters die in het verhaal zitten. De personages zijn geloofwaardig gekozen en het verhaal ligt zeer dicht bij de werkelijkheid. Over de inleefbaarheid kan ikzelf moeilijk iets formuleren omdat ik me daar eigenlijk moeilijk kan bij inleven. Voor mij is er niet echt een personage dat me persoonlijk aanspreekt omdat ik eigenlijk niet voor zo’n mensen ben, dit komt omdat een vriendin dit boek me had aangeraden en dus heb ik dat gelezen.3) Worden de personages voldoende uitgediept zodatje van een psychologisch verhaal zou kunnen spreken of zijn het eerder typetjes.

De personages worden zeker voldoende uitgediept zodat je van een psochologisch verhaal kunt spreken.4. Thema

Wat is het thema? Zijn er nog andere belangrijke thema’s of subthema’s? Gaat het om een thema dat kritisch kan benaderd worden? leg uit. Welke mening geeft de auteur? Kun je zelf een kritisch antwoord op dit thema formuleren?

Het thema is vooral autisme: hoe je met autistische mensen moet omgaan. Daarnaast ook nog de gevolgen van mishandeling en hoe rap zulke dingen kunnen gebeuren. Het thema kan moeilijk kritisch benaderd worden vindt ik, ik ben ook niet echt kritisch aangelegd. En dus kan ik ook niet echt een kritisch antwoord formuleren.5. Tot welk genre behoort dit verhaal?

Ik denk dat het een soort van een roman is voor de jeugd met een vrij actueel thema6.Vertelstandpunt en vertelperspectief

Wie vertelt het verhaal? Heeft dit effect op de lezer? Door wiens ogen beleven we het verhaal of bij ligt het vertelperspectief?

Het verhaal wordt vertelt door iemand van buitenaf die alle gedachten en gevoelens weet en alles over het verhaal weet. Soms zijn er stukken waarbij paulien beschrijft wat ze denkt.

7. Tijd – ruimte – opbouw ….

Begint het verhaal midden in een handeling of is er een duidelijke aanloop? Wat is het probleem waarmee et hoofdpersonage te maken krijgt? Of wat is de belangrijkste gebeurtenis? Waar ligt volgens jou het hoogtepunt van het verhaal? Wordt het verhaal chronologisch of niet-chronologisch verteld? Toon aan. Welk effect heeft dit op de spanning? Geef je mening over de opbouw: orginaliteit van het plot, voorspelbaarheid van de ontknopping. Is het verhaal geloofwaardig?

Het begin is aanloop voor de feiten. De hoofdpersonage (Siem) moet moeilijke beslissingen nemen en moet in de wereld van een autistisch meisje komen wat vrij moeilijk en gevaarlijk kan zijn. De voor mijn belangrijkste gebeurtenis op het einde wanneer Paulien Steven van die brug duwt. Daar bijt ze van zicht of en dit vindt ik ook het hoogtepunt van het verhaal. Het verhaal wordt chronologisch vertelt met soms kleine flashbacks: wanneer Steven vertelt over autisten aan Siem dat Siem ineens terug denkt aan een opmerking van Paulien die hij niet goed begreep en door Stevens uitleg kan verklaren. Dit geeft een goeie sfeer aan de spanning. Het plot is goed gevonden, het is vrij orgineel en vrij gedurfd ook omdat niet veel mensen over zulke thema’s schrijven. En de ontknoping is inderdaad wel iets speciaal wat ik zelf eigenlijk nooit zou verwacht hebben. Het verhaal is vrij geloofwaardig omdat Dirk Bracke het verhaal zeer goed vertelt en je leeft je in in het verhaal. Het verhaal speelt zich af in Gent op de brug boven de spoorlijn, in De Hand en op nog andere minder belangrijke plaatsen zoals op Siems school, bij Paulien thuis, in de Apollo,… Paulien zit elke dag op de brug van 16u tot 17u tenzij het regent8. Stijl

Zijn er zaken die opvallen in het taalgebruik? Illustreer. Is er een goed evenwicht tussen actie, beschrijvnig en dialoog.

Het taalgebruik is vrij gewoon net als in een ander normaal boek. Aangezien dat het verhaal wordt verteld door iemand die buitenaf staat is er wel een goed evenwicht tussen alles hoewel er voor mij persoonlijk wel een beetje teveel over gevoelens gezegd werd.9. Persoonlijk mening

Geef kort jouw oordeel over het boek. Beschrijf ook het mooiste moment uit het boek en vertel precies waarom je precies dat moment koos. Zoek 2 meningen over het boek op internet. Ben je het hier mee eens? Waarom?

Ik vond het boek zeer goed geschreven. Het is een boek dat je wel eens zou moeten gelezen hebben. Het boek leert je echt begrijpen wat er allemaal in het hoofd van autistisch meisje afspeeld en wat er allemaal in het hoofd van de mensen rondom haar afspeelt. Ik persoonlijk vond het boek niet zo hele goed maar het heeft me wel veel bijgeleerd over autisme. Het boek raakt je echt, sommige dingen die Paulien doet hou je echt niet voor mogelijk, door dit boek ben ik eigelijk pas echt te weten gekomen wat autisme juist is en nu besef ik hoe moeilijk het moet zijn voor de mensen rondom en voor de autistische personen zelf!Mening 2

Het is een boek dat met veel gevoel is geschreven en daardoor heeft het boek een realistisch gevoel, en voel je echt mee met de hoofdpersonages.

Het onderwerp in niet iets waar we elke dag mee bezig zijn,iedereen weet wel dat autisme bestaat maar wat dat juist inhoud en hoe je met zoon mensen moet omgaan is voor veel mensen vaag. D.Bracke heeft geprobeerd dat gevoel weg te werken en is daar ook een beetje in gelukt.

Soms is het moeilijk om te lezen omdat het verhaal ingewikkeld in elkaar zit maar dat heeft mij op geen één moment gestoord.

Het boek is zeker een aanrader voor iedereen die graag droevige en realistische boeken lezen.

Mening 1

Ik vond het een zeer goed boek, het leest heel vlot en het is een boeiend thema.

Je legt zo’n boek niet snel opzij! Het raakt je echt, sommige dingen die Paulien doet hou je echt niet voor mogelijk, door dit boek ben ik eigelijk pas echt te weten gekomen wat autisme juist is en nu besef ik hoe moeilijk het moet zijn voor de mensen rondom en voor de autistische personen zelf!

Het is een zeer realistisch boek en daarom heeft het mij zo aangesproken.Ik ben het er volledig mee eens met wat deze beide meningen zeggen behalve dan over het niet kunnen opzij leggen: het raakt je wel maar zo enthousiast was ik er ook niet over.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen