U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - Het Geheim Van Rotterdam.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=12985 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 559 woorden.

Over Thea Beckman:

Thea Beckman is geboren op 23 juli 1923 in Rotterdam.

Na de lagere school ging ze naar de industrieschool om voor naaister te leren,

maar ze werd eraf gestuurd. Ze ging naar de MULO en werkte tot ze ging trouwen op een kantoor.

Met schrijven begon ze in 1947. Eerst in blaadjes als taptoe en Kriskras en journalistieke stukjes in kranten.

In de jaren 70 begon ze met het schrijven van jeugdboeken.

Thea Beckman schrijft vooral historische boeken. Ze leest

veel en reist naar de plaatsen waar het verhaal gaat spelen. Soms duurt zo'n

voorbereiding wel anderhalf jaar, voordat ze echt gaat schrijven.

In de boeken van Thea Beckman komt altijd wel een kind voor dat kritisch, heel onafhankelijk en koppig is. Omdat ze graag wil laten zien dat meisjes net zoveel waard zijn als jongens, gaan die vaak de strijd aan tegen een door mannen beheerste wereld in haar boeken. Ze is onder andere schrijfster van: geef me de ruimte, Wonderkinderen en kruistocht in spijkerbroek.

Zelf zegt ze dat ze twee belangrijke redenen heeft om Jeugdliteratuur te schrijven namelijk dat ze dol is op kinderen en dat ze boeken schrijft die ze vroeger als kind zelf had willen lezen.Over het boek:

Gedrukt bij Lemniscaat, zoals de meeste boeken van Thea Beckman,

Voor het eerst gedrukt in1990, laatste, twaalfde, druk in 1999.

Omslag: Jan WeeselingOver het verhaal:

Caspar wordt gevonden op driekoningen door de familie Blasius en groeit op als een echte Rotterdamse kwajongen. Op zijn tiende ontmoet hij Grietje, dochter van de dokter. Ze neemt hem mee naar huis, waar hij wordt ingewijd tot de kunsten der alchemie…Onder de smoes dat hij Latijn krijgt, probeert hij samen met Grietjes vader Melchior en de knecht Balthasar, de steen der wijzen te vinden. Caspar leeft in twee werelden, als eerst is hij pleegzoon en leerling van Jan Blasius, beste kuiper van de stad, aan de andere kant is hij Caspar, zoon van Mercurius en 1 van de drie wijzen uit het westen, die op zoek zijn naar de steen der wijzen. Als de stad overgenomen wordt door een stel jonkers en gespuis, lekt het uit. Caspar wordt uit het huis geschopt en gaat bij de dokter wonen. Hij is somber. Als ze Jonker Frans niet binnen het jaar goud bezorgen, gaat hun hoofd eraf. Hij loopt de trap af naar de kelder en denkt: de steen der wijzen, zou een huis moeten zijn van de god Mercurius, maar hoe moeten we die vinden in afgehakte handen en heilige getallen? Dan krijgt hij een openbaring… Ze moeten het anders doen! Geen vieze modder en lichaamsdelen, in twaalftallen en zeventallen. Mercurius, oftewel de steen der wijzen, moet voorkomen uit Liefde. En zo geschiedde. Caspar is ondertussen 16 en samen met Grietje, vangen ze dauwdruppels op in kannen, plukken bloemen en Vreemd genoeg... De stad Rotterdam lijkt ineens op te leven... Want hoewel Jonker Frans weg is zijn de mensen arm…Toch word er met Vrolijkheid en Lach aan de kerk gebouwd, zijn mensen bedrijviger dan anders… en dan, net op Het belangrijke moment, worden de drie Wijzen uit het Westen gearresteerd…

Door omkoperij weet Caspar te vluchten, maar hij sluit zich niet aan bij de doktersfamilie, nee, hij vindt zijn weg wel…

En Rotterdam? Ach, geloof het of niet, maar die vrolijkheid, die lust om te werken, zou dat aan Caspar te danken zijn?
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen