U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - Hasse Simonsdochter.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=2643 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1838 woorden.

Titel beschrijving

Thea Beckman, Hasse Simonsdochter, Rotterdam, 1995, dertiende druk.


Titelverklaring

De hoofdpersoon van het boek, Hasse, is de dochter van Simon de mandenvlechter.


Het verhaal

Holland, omstreeks 1480, Hasse de dochter van een mandenvlechter woont in het Rietland, dichtbij de stad Kampen. Haar ouders zien haar het liefst als een handwerkende vrouw die trouwt met een goede man, maar Hasse is het daar niet mee eens, het liefst zit ze buiten, bij haar hut in het Rietland. Omdat Hasse zo verschilt van haar andere broertjes en zussen, qua uiterlijk, maar ook hoe ze denkt en doet, zeggen haar ouders dat ze een wisselkind is, door de elven in de wieg gelegd, verwisseld voor het ‘echte’
kind. Daarom word ze slecht behandelt en op een keer als Hasse weer naar haar hut in het rietland vlucht wordt ze lastig gevallen door een groep veedrijvers, maar gelukkig komt er een ruiter langs die Hasse te hulp schiet, maar bij het gevecht wat daarop volgt komt één van de veedrijvers om. Hasse is de man, die Jan van Schaffelaar heet, dankbaar dat hij haar leven heeft gered, en ze voelt meer dan gewone sympathie voor de charmante, jonge ridder.

Eenmaal thuis krijgt ze op haar donder, waarom ze zolang weggebleven is en een paar dagen later krijgt ze tot overmaat van ramp ook nog een te horen dat ze uitgehuwelijkt is, maar dat is niet het enige dat ze te horen krijgt, ze hoort ook dat Jan van Schaffelaar onthoofd zal worden wegens de moord op de veedrijver. Hasse vond dat zo erg dat ze op de dag van de executie op het plein voor het gerechtsgebouw aanwezig was. Ze vraagt zich af waarom ze ham niet kan redden maar er is een manier, op het moment dat de beul zijn mes al geheven heet, en het publiek doodstil toekijkt roept ze ,,Ik verbidt hem” Ze trouwt met Jan om hem zo te redden van de dood.

Samen vertrekken ze naar Zutphen, maar Jan van Schaffelaar is aanvoerder van een troep huurlingen en moet binnen een paar dagen alweer weg, hij huurt voor Hasse een kleine muurwoning, maar daar voelt ze zich niet thuis, ook de kleren die ze als vrouw moet dragen, een rok en schoenen vind ze maar lastig, en ze vertrekt naar het bos om daar de zomer door te brengen. Aan het eind van de zomer hoort Hasse van van Schaffelaars opdrachtgever dat haar man waarschijnlijk gedood is bij een van de gevechten. Hasse besluit terug te gaan naar haar geboortestad Kampen. Verkleed als jongen trekt ze door de bossen, en op een nacht komt ze Jan en zijn leger tegen, die waren helemaal niet gedood en toen Jan hoorde van haar vertrek is hij haar gaan zoeken.
Intussen is in Kampen de jonge Gerrit aangekomen, die voor klokkengieter leert.

Inmiddels is de winter aangebroken op de boerderij die de groep huurlingen verovert hebben, ze trekken plunderend en rovend door de buurt, ook Hasse doet mee, ze heeft veel gezag over de groep weerbarstige kerels en zorgt er ook voor dat het geweld een beetje binnen de perken blijft. Op een avond komen twee monniken langs die het een schande vinden dat een meisje zo aan de rooftochten meedoet, van deze monniken zal Hasse later nog last krijgen, ook al weet ze dat nu nog niet. Als de monniken vertrokken zijn komt er niet veel later een groep klokkenmakers langs, waaronder onze Gerrit. De Klokkenmakers worden vastgehouden door de huurling en Gerrit wordt verliefd op het meisje met de donkere haren, waar hij eerst van dacht dat het jonge was. Later worden ze vrijgelaten.
Jan, Hasse en de rest van de huurlingen zijn nu voor Bisschop David van Bourgondië gaan werken, zij komen in de buurt van Barneveld terecht, waar Hasse een kind krijgt. De Barnevelders krijgen echter schoon genoeg van de groep huurlingen die de buurt onveilig maakt en opgestookt door een van de monniken die eerder bij de huurlingen op bezoek zijn geweest en ze willen hen belegeren, De huurlingen krijgen dit in de gaten en vluchten de kerk in. Maar de dorpelingen beschieten de kerk met kanonnen en ze moeten zich overgeven. Ze komen zover dat de huurlingen een vrije aftocht krijgen, op één voorwaarden, dat de aanvoerder, Jan van Schaffelaar zich overgeeft, en gevangen wordt, hij ziet het echter niet zitten om gemarteld te worden, en springt van de toren, de huurlingen krijgen een vrije aftocht, maar Hasse is diep bedroefd dat haar man zo gestorven is. Nu hun lijder weg is valt de ook eens zo hechte groep mannen uit elkaar, Hasse besluit terug te gaan naar Kampen, waar ze een eenzaam bestaan als waarzegster heeft, maar daar komt ze na velen jaren Gerrit tegen, die nu volleerd klokken gieter is, ze trouwt opnieuw, en zo wordt Hasse toch weer een beetje gelukkig.


Over Thea Beckman

Thea Beckman werd in 1923 in Rotterdam geboren. Ze was enig kind en bovendien een meisje, ze vond het vanzelfsprekend dat ze in de huishouding meehielp, studeren was er niet bij. Toch hadt ze als kind wel idealen, het liefst wou ze schrijbver of ontdekkings reiziger worden. Maar ze trouwden op haar drieentwintigste en sinds 1956 woont ze in Bunnik, dichtbij de grote stad Utrecht.
Toen haar kinderen groot aten liet ze een droom in vervullign gaan, ze ging Psychelogie studeren, met goed gevolg, want in 1981 studeerde ze af in de sociale psychelogie. Maar dat is niet het enige wat haar boeit, ook de geschiedeis vindt ze interresant, het is dan ook niet voor niets dat veel van haar boekenb in de Middeleeuwen afspelen. Vooral het leven van de gewone mensen in de middeleeuwen interreseerd haar, ze vindt dat daar nogal veel misverstanden over bestaan en zou die graag uit de weg ruimen. Nasst schrijven heeft Thea Beckman ook nog andere hobby’s die je toch nog zou kunnen associeren met haar werk als schrijfster: veel reizen en lezen, ook hadt ze van katten, ze heeft 5 poezen en één kater.

Haar leven als schrijfster

Thea begon al te schrijven in 1947, vooral verhalen in tidschriften en journelastike stukjes in de krant, maar pas toen haar kinderen groot waren, in de jaren zeventig is ze begonnen met het scgrijven van boeken, sinsdien volgen ze elkaar in hoog tempo op, ze heet totaal verschillende dingen gescgreven, boeken voor kinderen van een jaar of zes, maar ook boeken voor kinderen vanaf veertien jaar. Ook neemt ze verschillende thema’s onmder de loep, ze heeft veel boeken gescgreven die zich afspelen in de geschiedenis afspelen, maar ook de toekomst interseerd haar, hoe staat het dfan met sociale, politieke en economische problemen?.
Zelf zegt ze: ,,In feite is er nietsinterresants aan mijn beroep: je zit de hele dag moederziel alleen achter de schrijfmachine en dat is alles. “ Dat is niet te zien aan de hoeveelheid boeken die ze gescgreven heeft en de populasruteit daarvan, ze zijn vertaald in het Engel;s, Spaans (Castiliaans, Catalaans en Baskiscvh), Duits, Hongaars, Deens, Ijslands, Japans, Fins, Russisch en Fries.

Bibliografie

 De ongelooflijke avonture van Tim en Holderdebolder
Ploegsma 1957
 Bertus en het wonderkrijtje
Kris Kras 1964
 Mickey en de vreemde rovers
Kris Kras 1966
 Met Korilu de Griemel rond
Lemniscaat 1970
Zilveren griffel 1971
 Mickey en de Fiebeldewiebels
Lemniscaat 1972
 Kruistocht in spijkerbroek
Lemniscaat 1973
Goudengriffel 1974
Europese ptijs voor historische jeugd boek Padua 1976
 Hermijntijd... wat een lastpost!
Unieboek 1973
 Mijn vader woont in Brazilië
Lemniscaat 1974
 Geef me de ruimte!
Lemniscaat 1976
 Triomf van de verschroeide aarde
Lemniscaat 1977
 Het rad van fortuin
Lemniscaat 1978
 Stad in de storm
Lemniscaat 1979
Zilveren Griffel 1980
 Wij zijn wegwerp kinderen
Lemniscaat 1980
 De Gouden Dolk
Lemniscaat 1982
 Hasse Simonsdochter
Lemniscaat 1983
 Wonderkinderen
Lemniscaat 1984
 Kinderen van Moeder Aarde
Lemniscaat 1985
 Het Helse paradijs
Lemniscaat 1987
 Een bos vol spoken
Lemniscaat 1988
Bekroond door Nerderlandse Kinderjury 1989
 De val van Vredeborch
Lemniscaat 1988
 Het Gulden vlies van Thule
Lemniscaat 1989
 Het gheim van Rotterdam
Lemniscaat 1990
Bekroond door Nederlandes Kinderjury 1991
 Het wonder van Frieswijck
Kinderboekenweekgeschenk CPNB 1991
 De Stomme van Kampen
Lemniscaat 1992
 De verloren schat
Lemniscaat 1993
 De doge-ring van Venetië
Lemniscaat 1995
 Saartje Tadema
Lemniscaat 1995
 Vrijgevochten
Lemniscaat 1998


Mijn Mening

Met geschiedenis hebben we een keer een fragment van van ‘Hassse Simonsdochter’ voor onze neus gekregen. Toen ik dat stukje gelezen had was ik eigenijk wel nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Hasse is een tiepje wat mij wel aan spreekt, ze hadt mijn vriendin kunnen zijn, waar het niet dat ik een paar eeuwen te laat geboren ben.
War i het leuke aan dit boek vond zijn de details, je waant je een beetje in de middeleeuwen, dat vind ik wel interresant, om te weten hoe de mensen toen geleefd hebben. Eigenlijk is er weinig verschil met nu, dat mensen plunderen en roven, om het geld, maar ook voor het vermaak, ook toen al werd dat door de bevolking niet echt gewaardeerd, maar die zelfde mensenkeken wel naar een ophanginmg van vaak onschuldige mensen, ook nu houden mensen van realitie tv.

Het thema sprak mij dus wel aan, het verhaal vond ik ook wel interresant, maar de manier van schrijven van Thea Beckman is toch niet helemaal mijn stijl, ik weet niet precies waar het aan ligt, ik heb meer boeken van haar gelezen, ze liggen mij gewoon niet zo. Verder is het een leuk boek, maar ik heb toch wel eens een leuker gelezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen