U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Karel Glastra Van Loon - De Passievrucht.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=330 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1408 woorden.

Samenvatting
1. SAMENVATTING.


Het boek wordt verteld door Armin Minderhout.
Hij werkt als corrector bij een wetenschappelijke uitgeverij. Die baan heeft hij gevonden vlak voor Bo werd geboren en sindsdien behouden.
(hfdst.15) Ze loopt aan de overkant van de straat.
Dit is de eerste keer dat Armin Monika ziet. ( Monika Paradies werkt in een reisbureau, De kleine wereld, gespecialiseerd in milieuvriendelijk toerisme.
Twee weken later komt hij haar tegen in de tram, spreekt haar aan en vraagt of hij met haar mee mag. Bij de Bijenkorf drinken ze koffie en eten appelgebak met slagroom. Zo komen ze aan de praat.
(blz 83) Ze zegt:' Je zou een goede vader zijn'.

Monika en Armin gaan samenwonen in een appartement in Amsterdam.
De ouders van Armin waren blij, de ouders van Monika waren minder gelukkig.
Monika werkt met Ellen samen in de Kleine Wereld. Als Monika Ellen voorstelt aan Armin zegt ze( blz 48) Dit is Ellen, als ik je ooit voor iemand anders zal verlaten, zal het voor haar zijn.
Later als Ellen een keertje gaat eten bij Armin en Monika, gaan ze met zijn drieën naar bed.
Dit gaat uit van Monika.
Die avond verteld Monika dat ze zwanger is.
Toen Monika 6 maanden zwanger was ging Armin een avond uit. In de String kwam hij Ellen tegen. Na een gezellige avond en omdat hij vond dat hij de beste vriendin van Monika niet alleen naar huis kon laten gaan, bracht hij haar naar huis en ging met haar mee naar binnen.
Daar belanden ze in bed om het 1 keer samen te doen omdat het nog niet af was.
Bo Paradies wordt geboren. (later blijkt hij niet de zoon te zijn van Armin)
Als Bo 3 jaar oud is, wordt Monika ernstig ziek en komt te overlijden. Ze is 25 jaar geworden. Monika en Armin zijn krap 5 jaar bij elkaar geweest.
Na 8 weken gaan kleine Bo en Armin op zoek naar Monika. Ze komen haar tegen in de trein en een keertje ergens anders. Als ze op de hei zijn bij de Planken Wambuis, huilt Bo omdat zijn mama dood is en omdat hij boos is op mama. Ze vallen in slaap en Bo wordt huilend wakker omdat hij zo naar gedroomd heeft. Hij droomde dat de wereld vierkant was en hij viel. Hij viel steeds verder van de wereld. Sindsdien slaapt Bo met zijn ogen open.
Nadat Monika is overleden gaan Armin en Bo weer vissen. Ze raken verslaafd.
Toen Bo ongeveer 5 jaar was, is Ellen bij hen in huis getrokken. Ellen probeert al 2 jaar zwanger te worden van Armin. Omdat dat niet lukt, wordt er een vruchtbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Het blijkt dat Armin het syndroom van Klinefolter heeft en dus zijn hele leven al onvruchtbaar is. Zijn wereld stort in. Zijn zoon is niet zijn zoon.


Armin gaat op zoek naar de echtevader van Bo. Monika leeft niet meer en die wist wie de vader was. Ellen zegt dat ze van niets weet.
Robbert Hubeek, een ex van Monika is de eerste bij wie Armin langs gaat. Hij is niet Bo's vader. Dees een goede vriend en collega van Armin wordt over alles op de hoogte gehouden. Hij steunt Armin.
De huisarts (geen naam) is nr. 3. Monika is nu 10 jaar dood, overleden aan Bacteriële meningitis. De huisarts is niet de vader.
Niko Neerinckx een collega van Monika en vrouwen versierder is nr. 3. Eerst gaat Armin met Anke (de vrouw van Niko) praten. Hij belt aan met een smoes. Hij komt er achter dat hun oudste zoon (8 jr.) ook Bo heet. Dat was het idee van Niko. Niko is cameraman en regisseur.
Waarom heeft Niko zijn oudste zoon genoemd naar de zoon van Monika?
In het familie album zit een foto van Monika en Armin raakt er steeds meer van overtuigd dat Niko de vader is van Bo.
Hfdst. 31. Mijn vader is dood.
In vrede gestorven.
Armin gaat met Bo naar Ameland. Bo ontdekt daar de liefde en slaapt weer met zijn ogen dicht. Armin gaat zich te buiten aan de alcohol. In zijn dronkemanschap vertelt hij Bo dat hij niet zijn vader is (blz. 214)
Als Armin het huis van zij overleden vader leegruimt, vindt hij een kistje met allemaal brieven en kaarten oner het bed. In 1 van deze briefjes staat, Cor, Ik ben zwanger. M.
Thuisgekomen vindt hij Ellen en Bo op de bank met betraande ogen. Ellen heeft Bo een brief van Monika gegeven toen ze hoorde dat Armin verteld had dar hij niet de vader van Bo was. In de brief vertelde Monika dat zijn Opa zijn vader was. Het was gebeurd toen ze het appartement aan het opknappen waren. Ellen heeft het al die tijd geweten.
Na 4 maanden vroeg Bo, gaan we morgen vissen? En natuurlijk zei ik ja.
Onder het vissen stelde Bo voor om het as van Opa over het graf van Monika te strooien om daarna verder te gaan met het leven.
Zo gebeurde het.


2.DE PERSONEN.

Armin is de hoofdpersoon. Hij is van beroep corrector bij een wetenschappelijke uitgeverij.
Vanuit zijn oogpunt wordt het verhaal verteld. Zijn overleden vriendin heet Monika. Ze heeft een zoon die Bo heet. Alhoewel het achteraf dus blijkt dat het niet de zoon van Armin is.
Ellen is de beste vriendin van Monika en later de vriendin van Armin. Doordat Ellen niet zwanger kan worden, komen ze er achter dat Armin door een ziekte nooit vader kan worden terwijl hij dacht dat hij dat l was. Dees is de vriend en collega van Armin, waarmee hij wel eens gaat bomen in het café.
Het geen men bezig houdt is dus de vraag wie de vader is van Bo alhoewel het aan het einde van het verhaal toch bekent blijkt te zijn bij Ellen.3.DE TIJD.

Het verhaal speelt zich in de tegenwoordige tijd en in de verleden tijd af. De verledentijd vertelt het verhaal van de relatie tussen Monica en armin. De tegenwoordige tijd vertelt de speurtocht van Armin naar de biologische vader van Bo. Het verhaal loopt vanaf het begin van de relatie met monica tot de ontdekking van de werkelijke vader van Bo. Het duurt ongeveer 15 jaar. Het verhaal speelt zich af aan het einde van de 20st eeuw.4.DE PLAATS.

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam en een heel belangrijk stuk speelt zich af op het eiland Ameland.5.VERKLARING VAN DE TITEL.

De titel van het boek is 'De passievrucht'. De passievrucht wordt gebruikt in de betekenis van een baby, de vrucht die uit passie wordt geboren. Het is voor Armin heel moeilijk, of zelfs niet, te aanvaarden dat Monica met zijn vader passie seks heeft gehad. Bo is in het boek, figuurlijk gesproken, de passievrucht.6.STRUKTUUR VAN HET VERHAAL.

Het verhaal is geschreven in 237 bladzijden en verdeeld in 45 episodes.
Het verhaal wordt verteld door Armin met steeds terugblikken naar het verleden toen Monika nog leefde. Het verhaal speelt zich af in het heden als Armin de biologische vader van Bo probeert te zoeken.


7. BIOGRAFISCHE GEGEVENS VAN DE SCHRIJVER.

Karen Glastra van Loon werd in 1965 geboren. Hij is behalve schrijver ook freelance journalist en televisiemaker van het programma 'Lopende Zaken'.
Eerder verscheen van de verhalenbundel 'Vannacht is de wereld gek geworden' in 1997, die genomineerd werd voor de 'ECI-prijs voos schrijvers van nu'. Voor zijn boek de passievrucht won hij de Generale Bankliteratuurprijs.
Karel Glastra van Loon heeft tot nu toe nog maar twee literaire werken gemaakt. Een echt beeld van zijn schrijverschap is nog niet te vormen.

Achtergronden van het boek;
Rogi Wieg: het boek leest als een trein, is onderhoudend en spannend. Een uniek debuut.

Wim Vogel: De passievrucht overstijgt met gemak het niveau van de gemiddelde 'whe dunnit'. De vragen aan het einde zijn echte vragen. Dat Glastra van Loon die probeert te beantwoorden, is heel wat.
(Haarlems Dagblad 15-09-1999)8. DE BEOORDELING.

Ik vond het een goed geschreven boek, omdat je helemaal meedenkt met de hoofdpersoon. Zodra Armin te horen kreeg dat hij onvruchtbaar is ben je zelf benieuwd wie de vader is.
Je weet pas aan het einde wie de vader is en ik vraag me af of de vader het ook geweten heeft omdat het toen nog niet bekend was dat Armin onvruchtbaar was.
Saai vond ik de discussies met Drees en las daar dan ook gauw overheen.
Als moeder zijnde ergerde ik me aan het feit dat Armin met Bo rustig midden in de nacht in een café zat. Zo'n jongen heeft regelmaat nodig.
Het boek is niet moeilijk geschreven en leest makkelijk weg. Als je tijd hebt kan je het in een dag doorlezen.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen