Boekverslag : Ferdinand Bordewijk - Karakter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1235 woorden.

Bibliografie
Ondertitel: Roman van zoon en vader
Verschenen in: 1938
Druk: 30e
Aantal blz.: 248
Leestijd: 7 uur
Uitgelezen op: 18 januari 1999


Samenvatting
Ik heb dit boek gelezen naar aanleiding van een ander boek van F. Bordewijk namelijk Bint. Dit boek beviel mij zo dat ik geïnteresseerd raakte in andere boeken van deze schrijver en zo ben ik dan bij dit boek uitgekomen.

Vooraf verwachtte ik een net zo goed boek als Bint. Een verhaal waarin een armoedige jongen zich opwerkt tot advocaat, terwijl hij daarbij ernstig wordt tegengewerkt door zijn eigen vader.

Ik vind dit werk:
Spannend 3
Meeslepend 3
Ontroerend 2
Grappig 2
Realistisch 3
Fantasierijk 2
Interessant 3
Origineel 3
Goed te begrijpen 2

Dit werk heeft mij aan het denken gezet over hoe het zou kunnen en hoe het zou zijn als een vader je zo tegen werkt bij alles wat je doet.
Ik heb iets aan dit werk gehad, namelijk dat dit werk voor mijn leesdossier wordt gebruikt, maar een echt nut heeft het niet gehad.

Dit werk spreekt mij zeer goed aan, omdat dit verhaal diep ingaat op de gevoelens van de hoofdpersoon en de schrijver zeer goede impressies weer kan geven van verschillende sferen in het boek.

De belangrijkste gebeurtenissen zijn:
-Moeder van Katadreuffe wijst het trouwen af
-Opgroeien in een arme buurt
-Verhuizen naar ‘rijkere’ buurt
-Katadreuffe gaat bijna failliet na zijn winkel in Den-Haag
-Voor het eerst op het advocatenkantoor
-Baantje gekregen van De Gankelaar
-Alsnog failliet aan dezelfde schuld
-Promotie tot bureauchef
-Liefde voor Juffrouw Te George
-Halen van examen
-Laatste poging van zijn vader om hem failliet te maken.
-Beëdiging tot advocaat
-Laatste ontmoeting met zijn vader

Jacob Willem Katadreuffe is een jongen die is opgevoed door zijn moeder in een achterstandswijk. Hij heeft hetzelfde karakter als zijn moeder. Erg stil en ingesloten, zonder zijn emoties te laten zien.
Moeder is de moeder van Katadreuffe en haar karakter staat hiervoor al beschreven.
Jan Maan is een fabrieksarbeider die bij de moeder van Katadreuffe een kamer heeft gehuurd. Hij is een vriend van Katadreuffe en een rasechte Communist.
Dreverhaven is de vader van Katadreuffe, hij is van beroep deurwaarder bij het advocatenkantoor van Stroomkoning.
Stroomkoning is de grote baas op het Kantoor waar Katadreuffe gaat werken.
De passages in het boek die ik het meest belangrijk vind zijn de passages waarin vader en zoon met elkaar geconfronteerd worden.
Het taalgebruik is goed op de verouderde uitdrukkingen na. Maar dit kun je ook verwachtten van een boek van ruim 60 jaar oud.

De hoofdpersoon in dit verhaal is Katadreuffe, men bekijkt en beleeft alles vanuit zijn oogpunt al wordt de ik-vorm niet gebruikt. Het verhaal speelt zich af in Rotterdam in de periode na de 1e wereldoorlog.
Het verhaal begint bij de geboorte van Katadreuffe ergens in een Rotterdamse kraamzaal. Katadreuffe groeit dan op in een arme wijk en heeft in die tijd al regelmatig moeilijkheden met het karakter van zijn moeder. Nadat Katadreuffe ruzie heeft gehad met enkele jongens uit zijn buurt voelt zijn moeder zich gedwongen te vertrekken. Als ze een tijdje gewoond hebben op het nieuwe adres is Katadreuffe van plan om de wereld in te trekken, om zijn moeder te ontlasten. Dit doet hij dan ook en neemt een sigarenwinkeltje in Den-Haag over. Als reactie hierop zegt zijn moeder ‘Je doe maar’ alsof haar het niks interesseert. Na een half jaar komt Katadreuffe terug, want hij was failliet gegaan. Vanwege dit faillissement moet hij naar zijn curator toe: De Gankelaar. Bij aankomst bij dit kantoor weet Katadreuffe ineens wat hij wil, hij wil hier advocaat worden. Hij wordt in eerste instantie aangenomen op het kantoor als bediende van De Gankelaar. Daar gaat hij studeren voor zijn staatsexamen, zodat hij dan advocaat kan worden. Katadreuffe was echter vergeten dat zijn eerste schuld bleef staan en hij kreeg daardoor een tweede faillissement. Hij wordt gelukkig niet ontslagen en kan dan ook gewoon doorgaan met zijn werk. Dan wordt Katadreuffe geheel tegen zijn zin in verliefd op Juffrouw Te George en zijn werk en studie worden hier toch nadelig beïnvloed. Enige tijd later als Katadreuffe zijn examen heeft gehaald kan juffrouw Te George er niet meer tegen en meld zich ziek. Later neemt ze dan ook ontslag bij het kantoor. Katadreuffe neemt dan om tot rust te komen 2 weken vrij. De eerste van deze twee weken ligt hij bij zijn moeder thuis in bed en in de tweede week gaat hij met Jan Maan naar het strand. Daar komt hij Juffrouw Te George weer tegen samen met meneer van Rijn. In de jaren die dan verstrijken studeert hij verder, terwijl hij dan blijft werken en daadoor veel praktijkervaring opdoet. In die tijd probeert zijn vader hem voor een 3e maal failliet te laten gaan, maar deze poging slaagt niet. En Katadreuffe kan dan ook gewoon doorgaan met zijn studie. Als Katadreuffe dan geslaagd is en beëdigd gaat worden als advocaat dient zijn vader een bezwaar tegen zijn beëdiging in, bestaande uit 4 punten: Dat hij een onecht kind is, dat hij nu nog maar een klerk is, dat Katadreuffe 2 maal failliet is geweest en dat hij communistisch is door zijn omgaan met Jan Maan. Al deze beschuldigingen zijn dan wel onjuist of niet belangrijk en zodoende wordt Katadreuffe beëdigd als advocaat. Dan brengt hij nog een laatste bezoek aan zijn vader om zijn vader te zeggen dat hij hem niet meer erkent als zijn vader.
.



Eindoordeel over het boek Karakter.
Dit boek heeft een naar mijn mening zeer interessant onderwerp, ook al waren geen van de gebeurtenissen herkenbaar in mijn eigen leven. Ik ben door het boek aan het denken gezet hoewel ik eerst weinig dacht over dit onderwerp. Van het boek kreeg ik de mening dat ook het tegenwerken van een kind in zijn vooruitgang wel eens voor vooruitgang en betere ontwikkeling kan zorgen. Het onderwerp werd met voldoende diepgang behandeld, of en toe met teveel diepgang naar mijn zin. Zelf zou ik aan dit boek weinig hebben veranderd omdat het perfect is zoals het nu is. Ik ken bovendien de gelijknamige film die bij dit boek is gemaakt. In dit boek was het belangrijkste de gevoelens van de hoofdpersoon en de sfeer in de omgeving. Er kwamen genoeg gebeurtenissen in het verhaal voor, die soms zeer uitvoerig maar soms ook zeer kort worden omschreven. De meeste gebeurtenissen waren in een wat sombere sfeer geschreven, wat ook geheel naar de stemming van de hoofdpersoon is. De gebeurtenissen zijn zeer geloofwaardig, dat komt dan ook door de nauwgezette beschrijvingen. Er vonden geen erg schokkende gebeurtenissen plaats en de gebeurtenissen riepen geen gevoelens bij mij op. Ik heb de afloop van het verhaal niet ervaren als een einde, maar eerder als een nieuw begin. De hoofdpersoon kwam levensecht over, wat vooral kwam door de precieze beschrijving van het karakter. Zodoende kon ik mij goed inleven in de hoofdpersoon. Zelf herkende ik geen karaktereigenschappen van de hoofdpersoon in mijzelf, en ik herkende ook geen personen uit mijn eigen leefwereld. Het gedrag van de hoofdpersoon heeft mij niet beïnvloed, hoewel ik alle eigenschappen van de hoofdpersoon als positief ervaren heb. En ik zou de hoofdpersoon niet anders laten handelen. Het verhaal had een goede opbouw en was dan ook zeer vlot te lezen. Er werd soms gebruik gemaakt van moeilijker te begrijpen woorden en zinnen, maar over het algemeen viel het boek goed te lezen. Het taalgebruik van de schrijver was af en toe moeilijk, en dat had ik ook verwacht. De gebeurtenissen waren helder beschreven, waarbij veel werd gelet op sfeer en gevoelens en dit helpt de lezer erg goed bij het maken van een voorstelling. In het verhaal kwamen niet te veel maar ook niet te weinig dialogen voor.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen