U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - De Verloren Schat.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=1365 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 964 woorden.

A. Samenvatting van de inhoud.

Op een dag in de paasvakantie ontmoet Mickey Arnold van Eygelshoven. Samen ontdekken ze dat zich in het dorpje Koekeloeren een schat bevind. Als zij op zoek gaan naar de schat, merken ze dat ze niet de enige zijn die naar de schat op zoek zijn. Er zijn twee mannen die ook opzoek zijn naar de verloren schat. Deze mannen waren op zoek naar informatie over de schat. Mickey's moeder heeft een boek geschreven over de schat. Zo komen de twee mannen erachter dat er een schat zou moeten zijn.
De twee mannen doen zich voor als geleerden. Ze heten Dr. Burger en Dr. De Vries.

Baron Harry is de eigenaar van de schat, hij wil de schat graag terug maar hij weet niet waar hij is verborgen. De geleerden De vries en Burgen willen met behulp van Baron Harry de schat vinden.

Dan komt de oma van Arnold erachter dat de schat in haar tuin begraven zou zijn. Burger en De Vries worden ingehuurd om de schat te komen opgraven. Toen het opgegraven kistje opengemaakt werd, kwamen er alleen oude prenten van Rembrandt te voorschijn. De baron vertelt dat dit niet de echte schat is, want zijn familie houdt niet van kunst.

De echte schat wordt uiteindelijk gevonden in de tuin van Baron Harry. De Baron was aan het werken in zijn tuin toen hij op iets hards stuitte. Hij haalde het kistje uit de grond en opende het. Er kwamen veertig 17de eeuwse munten uit.
Zo kwam de verloren schat toch nog bij de rechtmatige eigenaar terecht.

B. Verhaalanalyse.

 1. DE TITEL
  Het hele boek gaat maar over één ding, de verloren schat. Het lijkt mij dan heel vanzelfsprekend dat het boek ook De verloren schat is genoemd.
 2. SOORT BOEK
  Het boek De verloren schat van Thea Beckman is volgens mij wel een jeugdboek. Ik heb ook wel eens wat literatuur gelezen, maar dit boek is net nog een stapje minder ingewikkeld.
 3. PERSONAGES
  • Mickey: Een dertien jarig meisje dat altijd iets te doen wil hebben. Ze heeft een heel vriendelijk karakter is zelfverzekerd en heeft een eigen mening.
   Ze is verliefd op Arnold.
   Mickey probeert samen met Arnold de verloren schat te vinden.
  • Arnold: Hij is een jongen die uit een rijke familie komt. Hij is vrij serieus, maar af en toe maakt hij nog wel eens een grapje. Arnold doet altijd waar hij zin in heeft. Hij gaat samen met Mickey op zoek naar de verloren schat.
  • Dr. Burger: Hij doet zich voor als geleerde maar is eigenlijk bediende. Hij is een erg serieuze man.
  • Dr. De Vries: Ook hij is een bediende die zegt fat hij een doctor is. Hij is net als Dr. Burger erg serieus. Samen met Dr. Burger gaat hij op zoek naar de verloren schat.
  • Baron Harry: Over hem wordt niet veel verteld. Hij is de eigenaar van de schat.
 4. TIJD
  • Ik denk dat het verhaal zich in onze tijd afspeelt.
  • Het gebeurt in de paasvakantie, dus het speelt zich af in een periode van ongeveer tien dagen.
  • Het verhaal wordt verteld in een chronologische volgorde.
  • Er komen in het boek geen belangrijke tijdsprongen voor.
 5. VERTELSITUATIE
  • We beleven het verhaal uit de ogen van de verteller.
  • In dit boek is de alwetende vertelsituatie toegepast.
 6. RUIMTE
  • Het verhaal speelt zich af in het dorp Koekeloeren.
  • Een belangrijke ruimte in het boek is de plek waar de schat gevonden wordt, op het landgoed van de Baron.
 7. OPBOUW
  • Het verhaal begint met een inleiding.
  • Er zijn eigenlijk twee problemen waar de hoofdpersoon mee leeft. Ten eerste is Mickey verliefd op Arnold. En ten tweede wil ze de schat vinden, maar ze weet niet precies hoe.
 8. BEDOELING
  • De schrijver heeft geen speciale bedoelingen met dit verhaal. Het is een puur amuserend verhaal.
 9. TAAL
  • Ik vond het taalgebruik in het boek niet moeilijk.
  • Ik weet niet precies wat veel of weinig is, maar er zit wel dialoog in dit boek.

C. Mijn mening.

Ik vond het een leuk en boeiend boek. Meestal vind ik boeken saai omdat er te weinig gebeurde, maar dit boek zit vol spannende gebeurtenissen. Maar niet alleen de gebeurtenissen maar ook de personages in het verhaal vond ik erg interessant. Er worden geen gewone karakters gebruikt bij de belangrijke personen. Het zijn hele aparte en interessante personen.
Toen ik voor het eerst het boek zag en de titel las dacht ik bij mijzelf dat het een kinderachtig boek zou zijn. Maar dat is dus niet zo. Vooral de titel vond ik als een van een kinderboek. Veel kinderboeken gaan over geheime schatten en zo.
De bouw van het verhaal vond ik niet helemaal geweldig. Er worden geen tijdsprongen gemaakt. Het verhaal wordt daardoor een klein beetje minder aantrekkelijk.
Over het taalgebruik kan ik verder niets bijzonders melden. Het is allemaal makkelijk te begrijpen.

D. Over de schrijver

Ik heb niet echt veel informatie over de schrijver, omdat er in de bibliotheek in Bathmen geen informatie beschikbaar was op dat moment.
Thea beckman heeft al veel jeugdboeken geschreven zoals het beroemde boek kruistocht in spijkerbroek en Wij zijn wegwerpkinderen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen