U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - De Val Van De Vredeborch.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=5479 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 825 woorden.

Uitgeverij: Lemniscaat


Hoofdpersonen:

Jan Jacobs van Leemputte: een brouwersknecht, is verbannen uit Antwerpen omdat zijn oom werd verdacht van ketterij, woont nu in Utrecht, en heeft omdat hij een bijgelovig monster heeft verslagen eigen brouwerij gekregen, en hij is getrouwd met Catharina Berges.
Catharina Berges: is getrouwd met Jan Jacobs, heeft vier kinderen, en is voor de duvel nog niet bang, en zij heeft een paar Spanjaarden de schrik op het lijf gebracht.
Digna van Leemputte: oudste dochter van Jan Jacobs, is verliefd op de Spaanse Don Francisco, en zij gaat bij hem in de Vredeborch wonen.
Don Francisco: is een Spaanse officier die bij de Van Leemputte’s intrekt tijdens de 80 – jarige oorlog, en die later Digna meeneemt in z’n burcht. Ook als alle Spanjaarden terug naar Spanje gaan wordt iedereen uit gelachen behalve hij, want hij is een man die met respect behandelt wordt.


Bijpersonen:

Daniël: zoon van Jan en Catharina, is anti ketters, maar als er bij hun thuis huiszoeking gedaan wordt, beschermt hij z’n moeder toch, en besluit hij om priester te worden.
Adam: ander zoon van Jan en Catharina, is vol bewondering over geuzen, en is heel trots als hij voor het eerst “geuzenbloed” heeft.
Peter van Dam: een aanbidder van Digna, maar hij vlucht naar Duitsland en als hij terugkomt is Digna al bij Don Francisco.

Plaats en tijd:

Dit verhaal speelt zich voor het grootste gedeelte in Utrecht af, vanaf het jaar 1550 tot ongeveer 1600.


Korte samenvatting:

Jan Jacobs van Leemputte wordt verdacht van ketterij en wordt verbannen uit Antwerpen en komt "per ongeluk" in Utrecht en wordt daar bierbrouwerknecht. Door de held te spelen (het verslaan van een bijgelovig monster) wordt hij "gekroond" tot bierbrouwer en start een eigen bedrijf.
Als in 1566 de beeldenstorm uitbreekt in Utrecht komt het Spaanse leger om de ketters uit te roeien. Zij gebruikten het kasteel de Vredeborch om Utrecht te onderdrukken.
Ondertussen is Jan allang getrouwd en heeft al heel wat kinderen. De oudste, Digna, verdwijnt op een gegeven moment met een Spanjaard.
Dan zijn de burgers het zat. Ze richten schutterijen op en Jan wordt hopman van zo’n schutterij. De burgers proberen de Vredeborch te heroveren maar die aanval wordt afgeslagen. De burgers belegerden de Vredeborch en uiteindelijk wonnen zij. De Spanjaarden maken hun uittocht en de burgers nemen de Vredeborch in.
De Vredeborch zit de Utrechters goed dwars, maar niemand durft hem in te nemen.
De mannen zitten nog te vergaderen of ze de burcht zullen slopen omdat het een cadeau van de koning is.
Maar de vrouwen zijn het zat en Catharina neemt het initiatief en begint met de burcht te slopen met alle andere vrouwen. De mannen horen het geluid en gaan er op af, en helpen ook slopen, en zo wordt heel de burcht gesloopt.Mening:

Ik vind het een spannend boek omdat het in een oorlog is, en dat vind ik altijd spannend om te lezen.
Het is best wel een moeilijk boek omdat je best wel veel weet van de 2e wereld oorlog alleen je weet lang niet zo veel van de 80 jarige oorlog daarom vind ik het wel een moeilijk boek omdat je niet alles begrijpt.
Ik vind het ook een leuk boek omdat het niet zo’n standaard oorlogsboek is, maar nu is 1 van de hoofdpersonen een “Spaanse hoer” en normaal lees je altijd dat de andere dat zijn. Het is wel een moeilijk boek om te begrijpen en ik heb ook vaak van het kaartje voor in gebruik gemaakt.
Ik zou dit boek aanraden voor kinderen van 12/14 jaar en als cijfer geef ik een 8+ omdat het wel een moeilijk boek is, maar toch mooi en spannend.Over de schrijfster:

Thea Beckman is geboren in 1923 in Rotterdam. Omdat ze een meisje was, mocht ze van haar ouders niet studeren. Ze had geen opleiding nodig, want ze zou toch trouwen. Vanaf haar twaalfde jaar wou ze echter al schrijfster worden, want ze was altijd al goed geweest in taal en opstellen. Niemand geloofde in haar carrière als schrijfster, dus ze kreeg een soort kan-tooropleiding met talen, typen, handelskennis en wiskunde. Dat vond ze niet genoeg, dus zodra haar drie kinderen groot genoeg waren, ging ze nog eens 10 jaar naar school: eerst 4 jaar avondatheneum en daarna de universiteit en een studie sociale psychologie.
Thea Beckman schrijft voornamelijk historische romans (die dan bijna altijd over de middeleeuwen gaan), maar ze heeft ook sience fiction geschreven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen