U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag :  - Cannabis.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=908 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Overig en het aantal woorden bedraagt 757 woorden.

INLEIDING

Bijna iedere dag is er wel ergens een programma op de radio op de televisie of een of andere krant die handelt over drugs. Dit onderwerp wekt nieuwsgierigheid en sensatiezucht op. Maar wat is drugs nu eigenlijk?

Bij het horen van het woord “drugs” denkt men direct aan junkies, drugsdoden en heroïnehoertjes.

Nochtans is deze term een verzamelnaam voor een brede waaier van producten met erg verschillende effecten.

Het enige dat al deze middelen gemeenschappelijk hebben is dat ze een invloed hebben op het bewustzijn, de omgeving, het gevoel en de zintuigen.

”Drugs” zijn in een drietal groepen onder te verdelen, enerzijds heb je de ‘verdovende’ middelen waaronder zich o.a. “alcohol, XTC & heroïne bevinden.

Anderzijds heb je nog de categorie ‘stimulerende’ middelen waarin koffie, sigaretten en cocaïne te plaatsen zijn.

Daarnaast heb je ook nog de ‘hallucinante of de bewustzijnsveranderende’ middelen. Op deze categorie ga ik straks verder in, meer specifiek de drug cannabis.

MIDDEN

Zijn er personen die kunnen zeggen nog nooit drugs te hebben gebruikt?

Ik denk het niet!

Vrijwel iedereen zal in zijn leven wel eens drugs gebruiken.

Hetzij degene die vrijwel door iedereen aanvaard zijn zoals koffie, alcohol ofwel sigaretten, of misschien probeer je de andere soorten, die dan weer een taboe zijn zoals marihuana.

Alcohol, koffie en tabak zijn slechts enkele ingeburgerde middelen die heel normaal beschouwd worden terwijl cannabis nog altijd anders wordt beschouwd dan alle andere soft-drugs.

Alleen beseffen vele mensen dat niet omdat ze denken dat “alle” drugs door de wet verboden zijn.

Dus drugs die niet door de wet verboden zijn worden vaak niet met de term “drugs” bestempeld, terwijl ze echter weten dat een glaasje cola of een kopje koffie ook cafeïne bevatten en dus ook als drugs mogen worden beschouwd. Zelfs een gewoon pintje bier vind ik een ergere drug dan cannabis omdat je er de volgende morgen afkick-verschijnselen van vertoont en van cannabis heb je er geen.

Druggebruik en de houding van de samenleving ertegenover zijn dus erg cultureel gebonden. Zo is in sommige landen alcohol uit den boze, waar cannabis in bepaalde landen dan wel weer legaal is. Dit is net het tegenovergestelde in onze Westerse cultuur.

Onterecht nochtans, want cannabis is het enige middel dat niet lichamelijk verslavend werkt. Weed-rokers hebben er doorgaans geen enkele moeite mee om al dan niet tijdelijk te stoppen.

Alhoewel de Hennepplant al langer bestaat dan eender welk voorgenoemd middel wordt het nog steeds niet geaccepteerd.

Het gaat zelfs terug tot het begin der tijden. Eva beet niet in een appel maar rookte een joint. In de Bijbel staat zelfs dat het Heilig Kruid ons na het ‘Laatste Oordeel’ zal helpen om de weg naar de hemel te vinden. Wat erop wijst dat cannabis al heel lang gebruikt wordt.

In België begint men zich stilaan te herzien over het vooroordeel tegenover cannabis. Uit een enquete uit “Le Soir” bleek dat 44% van de Belgen vóór het gedoogbeleid zijn en dat 38% ooit al cannabis gerookt zou hebben.

Maar wat voelt de gebruiker nu eigenlijk van Weed?

Door de THC die zich bevindt op cannabis wordt je stemming versterkt.

Bijvoorbeeld: “Als je je niet gelukkig voelt, zal je je nog rotter voelen na het roken van cannabis” maar het omgekeerde geldt natuurlijk ook, “als je je goed voelt zal je je nog beter voelen”.

Daarnaast worden je waarnemingen anders zoals bijvoorbeeld: “Kleuren die intenser worden ervaren” of “muziek die je intenser beleefd”.

THC verslapt de spieren, zorgt voor rode ogen en bezorgt je een droge mond.

En hoe zit het nu eigenlijk met de wet?

Wel het bezit van cannabis voor eigen gebruik wordt niet langer vervolgd.

Uiteraard zijn er enkele uitzonderingen:

• indien men aanwijzingen treft van problematisch gebruik.

• indien er maatschappelijke overlast is; Wat inhoud dat er cannabis gebruikt wordt in aanwezigheid van minderjarigen of op openbare plaatsen

• Het wordt ook bestraft in risicosituaties zoals cannabisgebruik in het verkeer.Dus mag je eigenlijk enkel thuis cannabis gebruiken.

SLOT

Je hebt wel al eens gehoord van de 'Stepping Stone'-theorie. Zo van: “Eens je met cannabis begint eindig je wel bij één of andere hard-drug!!”

Deze uitspraak klopt niet. Je hebt zelf de keuze of je verder wilt experimenteren met drugs of niet. Je snakt niet vanzelf naar meer.

Tot slot wil ik nog aantonen dat cannabis op ieder individu een verschillend effect heeft, in tegenstelling tot drugs als alcohol, nicotine en heroïne.

Net zoals bepaalde mensen slecht reageren op het gebruik van alcohol, kunnen sommigen ziek worden of vrij ontredderd geraken door cannabisgebruik.

Dus “Ken Uzelf”, luister naar uw lichaam en blijf van de weed af als ze u eigenlijk niet bevalt.

Bedankt voor uw aandacht.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen