U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Paul Mennes - Tox.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1772 en is laatst upgedate op 27/02/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 786 woorden.

Plaats:

In een onbekende stad van Vlaanderen speelt het verhaal zich af.Hoofdpersonages

Orf: Hij is een jongen van zestien die vertelt hoe hij leeft en om gaat met zijn ego (waarmee hij drugs bedoelt). Zijn twee beste vrienden waar hij steeds mee optrekt zijn Tox en Belladonna. Beide ook junkies.

Orf is een persoon die steeds droomt, de reden zal wel zijn overmate zijn aan drugs gebruik. Zijn lievelings onderwerp is hoe pleeg ik zelf moord. De knaap heeft onderwerpingsfantasien over de blonde motergod.

Belladonna: Is zo te zien zijn enige vriendin die echt wel om de beide vrienden heeft. Zij brengt volgens mij ook wat meer leven in de brouwerij. Daarentegen is het ook een verslaafde die de wil van haar ouders aan haar botten veegt.

Tox: Daar wordt niet zoveel over verteld alleen dat hij in een soort home zit voor verwaarloosde kinderen maar hij voelt zich daar niet op zijn plaats.Relaties:

De drie vrienden komen altijd samen in het labo, een café, waar men gaat rondhangen en drugs koopt.Tijd:

Duidelijk rond deze tijd want Mennes heeft het duidelijk vermeld dat het om de "lost generation" gaat.Perspectief:

Het wortdt in de "ik" persoon vertelt door Orf.Taalgebruik:

Mennes is gekend voor zijn grof en ongevoelig taalgebruik. Die woordkeuze maakt het boek humoristisch.Korte inhoud:

Van in het begin wordt je geconfronteerd met het leven van Orf als druggebruiker. Hij gaat op bezoek bij zijn beste vriend Tox in het home. Tox is weer helemaal van de aardbol verdwenen. Orf nodigt hemuit om naar het labo te gaan.Maar hij ziet dat Tox te veel gesnorkelt heeft en gaat uit eindelijk aar huis om te dromen. Belladonna belt hem op en ze gaan samen naar het labo. Daar vertelt Orf over hoe me er aan drugs komt. Men verkoopt hun lichaam aan grote meneer met een dikke beurs. Belladonna vertelt dat haar ouders een huis hebben gekocht en dat ze er een fuif zal geven voor ze er eigenlijk in gaan wonen. Orf vindt het wel een leuk idee en gaat zeker komen met Tox. Zijn besluit staat vast als hij een paar Amerikaanse vrienden van Belladonna leert kennen waarvan er een verschrikkelijk goed op zijn Blonde Motergod lijkt van uit zijn dromen. Als Tox niet komt op dagen besluit hij uiteindelijk maar alleen te gaan. Daar aangekomen zitten er velen al stoned maar er is geen spoor van Tox. Als hij naar boven gaat ziet hij Belladonna en zijn Blonde Motorgod. Hij ziet ook hoe een meisje haar eerste lijntje in neemt en verschrikkelijk slecht is. En hoe ze iemand van het Labo in de badkuip leggen anders kost hij heel de kamer rond.

Opeens stopt er een auto en Belladonna jaagt ons allemaal naar de kelder. Haar moeder is opkomst. Orf en de junkies worden in de kelder geprest. Na een tijdje is het vuurgeweken en heeft haar moeder het huis verlaten. Iedereen gaat weer naar zijn zitje en doet voort waar mee men bezig was. Orf ziet hoe zijn Blonde Motor wordt verleidt door Belladonna en opeens verlaten de twee de kamer naar de kelder waar ze alleen zijn. Orf voelt ze en ziet hoe beide de liefde bedrijven. Tot plots de Motergod begint te bloeden. Het feestje wordt verstoord door dit incident en de Motergod wordt naar het ziekenhuis gebracht. Maar nog steeds was er geen teken van Tox geweest. De volgende dag kreeg Orf een telefoontje van Belladonna dat Tox dood was. Beiden legden ze koel de telefoon neer. Het was net of het orf niet kon schelen. Misschien wist hij dat dit ooit zou gebeuren maar dan eerst met hem?Hoogtepunt van het boek:

Voor Orf is dat zeker de tijd dat hij alleen is met zijn Blonde Motergod. Voor mij was het hoogtepunt, het feestje bij Belladonna.Eigen mening:

Kort en bondig. Leest heel vlot en als je het leest heb je de hele kern gelezen en niet van die details die toch niet van belang zijn voor het verhaal.

Zijn beschrijvingen zijn tevens ook heel duidelijk.Biografie van de auteur:

Zijn debuut was Tox dat hij in dertien dagen heeft geschreven voor een vriend. Op aandrang van zijn vrienden stuurde hij een fragment naar een literair tijdschrift. Een van de redacteurs werktte ook voor een uitgeverij die hem direkt een contract hebben aangeboden. Met Tox won hij in 1995 de Aslk-prijs en zijn carriere als schrijver was begonnen. Het jaar na die prijs lag Soap al in de boekhandel en niet veel later zijn derde boek Web. Nu is hij aan het werken aan zijn eerste toneelstuk WYSI-WYG.

Toch blijft Tox zijn literair sterkste boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen