U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Frédéric Bastet - Wandelingen Door De Antieke Wereld.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=15893 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 472 woorden.

Primaire gegevens van het gelezen werk:

Auteur: Frédéric Bastet

Serietitel: Wandelingen door de antieke wereld

Titel: Duizendjarig dolen / Het maansteenrif (een bundeling van de twee eerste delen van bovengenoemde serie)

Verschenen in: Duizendjarig dolen in 1978, Het maansteenrif in 1979. Gebundeld en herdrukt in 2005 binnen de vijfdelige reeks wandelingen, naar aanleiding van de uitreiking van de P.C. Hooftprijs, die dat jaar naar Bastet ging

Uitgever: Athenaeum - Polak & Van Gennep

Verwachtingen vooraf: een leesbaar boek over vondsten uit het verre verleden. Op de achterkant van het boek staat dat Bastet iets wil doen aan de moeilijk toegankelijke vakliteratuur in lastige taal waar de archeologie rijk aan is. Hij heeft er zelfs de P.C. Hooftprijs voor gewonnen dus dat moet goed zijn! De verwachtingen zijn hooggespannen.Recensie:

In zijn voorwoord geeft Bastet (wetenschapper, schrijver en biograaf) aan de exact 50 essays vooral te hebben geschreven om de klassieke archeologie uit zijn isolement te halen. Met de ruime aandacht voor zijn werk voor, maar zeker ook na het winnen van de P.C. Hooftprijs is dit zeker gelukt.

Zowel in Duizendjarig dolen als in Het maansteenrif besteedt Bastet aandacht aan de meest uiteenlopende onderwerpen uit ons verre verleden. De zilveren stier van Delphi, het verhaal van een scheepswrak vol Griekse vazen, Venus in Pompeii, marmeren urnen, marmeren duiven en terracotta reliëfplaten: Bastet weet overal méér dan iets van en schrijft er over. Begrijpelijk, belezen en vol speurzin. Het lukt hem de oudheid tot leven te wekken, wat een absolute verdienste is. Dit boek is dan ook met recht een lekkernij te noemen voor de verstokte archeologieliefhebber.Maar zijn de essays van Bastet nu de geschikte ‘wandelingen’ om ter hand te nemen als je in korte tijd en misschien voor de eerste keer kennis wilt maken met archeologische vondsten en beschrijvingen? Nee! Het boek geeft je een beetje het gevoel alsof er drie seizoenen ‘Tussen Kunst & Kitsch’-afleveringen helemaal uit zijn geschreven en achter elkaar geplakt. Het aantal uitweidingen en vooral de grote aantallen details zijn enorm en voeren veel te ver voor een eerste kennismaking. Bastet staat in de literaire wereld bekend als iemand die liever meer dan minder woorden gebruikt. Dit is absoluut juist! Met veel liefde voor de objecten wordt het reilen en zeilen van vele vazen, urnen, zuilen en reliëfs door de eeuwen heen beschreven. Je kan bewondering hebben voor zijn bezieling en enorme kennis, maar ruim 300 pagina’s antieke wandelingen is toch echt te veel van het goede. Een aantal verhalen (2, 3, 5 misschien?) uitkiezen en zo echt de diepte in gaan is prachtig en leuk. Maar het boek van kaft tot kaft lezen is een wandeling te ver.Op de achterzijde wordt de hoop uitgesproken dat dit boek leidt tot museumbezoek. Goed idee! Vooral doen! Ons verre verleden is alle aandacht waard. Lees in het museum vervolgens de beschrijvingen bij de objecten; kort, bondig en behapbaar… heerlijk!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen