U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Gina Basso - In De Greep Van De Mafia.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=6814 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1138 woorden.

Gina Basso, In de greep van de mafia

1. Biografie schrijfsterGina Basso heeft nog vele andere boeken geschreven over onderwerpen als: onrecht en onderdrukking, kindermishandeling, discriminatie en natuurlijk de maffia.Een boek van haar werd bekroond met de 'Premio Villa San Giovanni'. Ook was een van haar boeken genomineerd voor de 'Premio Bancarellino'. Ze is opgegroeid in de streek waarin dit boek zich afspeelt en ze heeft voor haar boek veel gelezen over de maffia en ze is bij rechtszaken tegen maffiosi geweest. Tegenwoordig werkt ze als journaliste in Rome en heeft ze ook haar eigen radioprogramma.2. TitelverklaringDe hele bevolking was en is eigenlijk nog steeds in de greep van de mafia; wordt dus onderdrukt door een stel "machthebbenden".3. ThemaHet thema van dit boek is: de angst voor de mafia. Gedurende het hele boek is dit het overheersende onderwerp. De mensen durven niet te praten omdat ze bang zijn voor de wraak van de maffia. Ze leven in angst en zijn bang om hun mening te geven over de maffia.4. TijdDit boek is duidelijk een eigentijdse roman, omdat er bijvoorbeeld al veel auto's en autosnelwegen zijn. Er zijn flatgebouwen, scholen en vliegtuigen. Ook heeft de hoofdpersoon thuis een televisie staan.-->Voorbeelden:*Bladzijde 5:

'...De vierde auto, een rode bestelwagen met Milanees kenteken...'*Bladzijde 9:

'...Maar juist in één van die enorme toestellen was Marty teruggevlogen, terug naar de Verenigde Staten...'De verteltijd is 147 bladzijden en de vertelde tijd is ongeveer drie maanden. Van die 147 bladzijden heeft de schrijfster ongeveer ¼ nodig om Vincenzo, de hoofdpersoon, in contact te laten komen met de maffia. Daarna gebruikt ze weer ¼ om Vincenzo écht in de problemen te werken, daarna heeft ze weer ¼ nodig om hem te laten vluchten en eerlijk werk te laten vinden. In het laatste kwart wordt de maffia bestreden door Vincenzo en de

politie.Zo af en toe haalt Vincenzo oude herinneringen op over zijn vroegere vriendinnetje die geëmigreerd is. Ook ziet hij, als hij zijn verhaal verteld, allerlei momenten terugkomen.-->Een voorbeeld:*Bladzijde 146:

'...Daar heb ik die man gezien! Als in een flits zag Vincenzo hem voor zich. Hij wist het nu absoluut zeker. Hij had hem in de villa van de familie Gerace gezien, terwijl de man de werkkamer van Giacomo Gerace binnenstapte...'Ondanks die paar flashbacks van Vincenzo zit dit verhaal chronologisch in elkaar,

namelijk: A à Z.5. RuimteDit verhaal speelt zich grotendeels af in het zuiden van Italië, in de streek Calabrië. Calabrië kun je zien als een provincie in Nederland. De plek waar dit verhaal zich afspeelt is erg belangrijk. Je weet bijvoorbeeld dat in het zuiden van Italië veel armoe is en dat de mafia zich daar sterk geworteld heeft. Als je dat niet weet, is dit verhaal erg moeilijk te begrijpen.Tegen het eind van het verhaal verplaatst de ruimte waarin het verhaal zich afspeelt naar het noorden van Italië. Dit is dan niet meer belangrijk. Al deze plaatsen bestaan echt en worden ook echt beschreven. Alleen vermeldt de schrijfster niet de straatnamen en huisnummers.6. VertellerDit boek is geschreven in de verhulde ik-vorm. Hier zijn enkele--->Enkele voorbeelden om dit te illustreren zijn:*Bladzijde 29:

'...Ze greep met een hand in de zak van haar ochtendjas en haalde de honderdduizend lire te voorschijn...'*Bladzijde 31:

'...Maar ook al werkte het geneesmiddel echt zo, toch bleef hij het vreemd vinden dat scholieren zoveel geld konden uitgeven om makkelijker te leren...'*Bladzijde 100:

'...Vincenzo vond het prachtig...'*Bladzijde 101:

'...Het bestaat niet, ik zit te dromen!, zei hij tegen zichzelf...'7. Personages*De hoofdrolspeler VincenzoIs duidelijk een Round-character omdat je hem tijdens het verhaal steeds beter leert kennen en je begint steeds meer zijn gedachtenwereld te verkennen. Ook verandert hij enorm door de gebeurtenissen in het verhaal, hij komt namelijk onder grote druk van de mafia te staan en zwijgt daarover.Eigenlijk is Vincenzo de enige persoon die steeds centraal genoemd worden. Verder zijn er wel figuren die steeds terugkomen:*Don BrunoDe pastoor van het dorpje waar Vincenzo woont. Hij is een Typecharacter. In het begin wordt verteld dat hij de pastoor is en de trainer van het voetbalelftal van de parochie. Verder kom je niets over hem te weten.*De brigadierDeze politieagent is een fan van het voetbalelftal van de kerk en zal later Vincenzo beschermen tegen de mafia samen met andere politieagenten. Hij is een Flatcharacter.*Zijn moeder en vaderZijn moeder is altijd bang dat Vincenzo een verkeerde baan heeft aangenomen en zijn vader komt altijd thuis met de boodschap dat de visvangst weer tegenviel en hij wil graag emigreren.Zij zijn allebei Typecharacters.*FortunatoDe vriend van Vincenzo die werkt als herder. Hij is een Typecharacter.*Don GinoDe eerst werkgever van Vincenzo die Vincenzo gebruikt als drugskoerier. Later zal Vincenzo daarachter komen en niet meer naar Don Gino toegaan. Hij is ook een Typecharacter.*Don CarmeloDe eerste mafioso waarmee Vincenzo in contact komt. Hij geeft Vincenzo tijdelijk werk en zal later Vincenzo dwingen te zwijgen over de opdrachten die hij Vincenzo geeft. Ook hij is een Typecharacter.*GerolamoDe handlanger van Don Carmelo. Hij is een soort contactpersoon tussen Vincenzo en Don Carmelo. Hij is ook een Typecharacter.*Don AngeloDe neef van Vincenzo die het hulpje van een pastoor uit Milaan is. Naar hem vlucht Vincenzo als hij het niet meer uithoudt in zijn dorp. Don Angelo zoekt eerlijk werk voor Vincenzo. Don Angelo gaat zich anders gedragen gedurende het verhaal. Want ook hij wordt ongerust als hij het verhaal van Vincenzo heeft gehoord. Hij is een Flatcharacter.*Ingenieur BianchiEigenaar van een kartonfabriek. Hier krijgt Vincenzo eerlijk werk en hij mag in het huis van de Ingenieur slapen. Hij is ook een Flatcharacter.*Don GiacomoDe steenrijke vader van Marty, het vroegere vriendinnetje van Vincenzo. Deze man is één van de kopstukken van de mafia en kan worden gepakt door medewerking van Vincenzo. Hij is een Typecharacter.8. StijlEr wordt gebruik gemaakt van modern taalgebruik. Wel komen er een paar streekwoorden in voor, zoals :'omertà', wat zwijgplicht betekent.Er komen er veel dialogen in voor die direct zijn weergegeven. Dat maakt dit boek spannend en leuk om te lezen. Voorbeeld van een directe dialoog:Bladzijde 122:

'...,,Ik heb net met commissaris Puoti gesproken", berichtte de ingenieur. ,,Hij zal komen om zijn plan uit te leggen." ,,Wat gaat er gebeuren?"...'9. SamenvattingAls Vincenzo de basisschool heeft afgemaakt gaat hij werk zoeken in de stad. Hij gaat, zonder het te weten, voor een drugsdealer werken. Na een kleine week stopt hij daarmee als hij erachter komt dat hij werkt als drugskoerier.Dan wil hij weer werk hebben omdat ze thuis geld nodig hebben. Hij komt zo in aanraking met de mafia en ook hem wordt de zwijgplicht opgelegd. Hij besluit, nadat zijn vriend Fortunato is vermoord, te vluchten naar Milaan. In Milaan zoekt hij zijn neef op en die zoekt voor hem eerlijk werk. Hij gaat werken voor Ingenieur Bianchi en aan hem verteld hij ook voor het eerst over de maffia. Ze gaan samen naar de politie en zo kunnen vele maffiosi gepakt worden en veroordeeld. Dan pas kan Vincenzo rustig leven.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen