U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Paul Van Loon - Vampier In De School.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1737 en is laatst upgedate op 01/09/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1150 woorden.

Titel

Vampier in de schoolMotivatie

Ik heb juist dit boek uitgekozen omdat ik heb gehoord dat het boek "vampier in de school" best spannend is en omdat de samenvatting die achterop het boek stond mij aansprak.

En ook omdat ik best veel van vampierverhalen hou.Terugkijken

3. (A) Als je een fragment uit het verhaal mocht kiezen om nog eens te lezen, welk fragment zou je dan kiezen? (Ik schrijf dit fragment over) Ik zou het spannende fragment kiezen van het komen van de O.V.D.:Een luid gebonk verstoort de stilte. Zware bonzen dreunen door de zaal, gestommel, een opgewonden gemompel. Verstoord kijkt Varlok opzij. Uit zijn concentratie gehaald. Wat is dat voor een herrie? Opnieuw galmen zware klappen door de zaal. De grote zaaldeur vliegt opeens aan splinters. Door de opening valt een streep licht in de zaal. Een donkere sluwe gedaante worstelt zich door het gat naar binnen. Alarmbellen schellen door de zaal en lichten flitsen aan en uit in het duister. Een vonk hoop gloeit op in Jacko. Lobit kijkt verbluft de zaal in. Door het gangpad nadert een zonderling groepje. Mannen met alpinopakjes, pijpen en sigaretten. Vrouwen in bloemetjesjurken, sommige met malle hoedjes op. Helemaal achteraan rijdt Valeriaan de vleermuisvanger in zijn flitsende rolstoel. Jacko herkent mevrouw Achterhuis, de werkster. Ze zwaait met de bijl waarmee ze de deur ingeslagen heeft. En helemaal aan het groepje loopt opa. Het vreemdste van alles is dat de oudjes zonder uitzonderling zonder tanden zijn. Niemand draagt een gebit.

'Opa!' schreeuwt Jacko. De blije klank in zijn stem doet Sara opkijken. 'Wie zijn dat?' fluistert ze.

'Opa en de O.V.D.' Een kort moment is Varlok volkomen van zijn stuk gebracht. Dan barst hij in lachen uit. 'Kijk eens aan,' zegt hij tegen Lobit. 'Nu sturen ze zelfs bejaarden op mij af.' In zijn volle lengte richt hij zich op.

De bejaarde bezoekers lopen tussen de roerloze rijen toeschouwers door, recht naar het podium toe. Allemaal houden ze een lang, dun gebogen voorwerp onder hun arm.

'Wat moeten jullie hier, oudjes?' Zegt varlok spottend. 'Wij zijn hier met een toneelstuk bezig. De bijeenkomst van de bejaardenvereniging is ergens anders.'

De vreemde groep blijft stilstaan in het gangpad. Het is opa die de vampier zonder angst aankijkt.

'Wij zijn ook geen gewone bejaarden, Varlok,' zegt hij. 'Wij zijn de Onbevreesde Vampier Doders.' Het volgende moment heeft opa een handboog in zijn hand. Razendsnel legt hij er een pijl op, richt het op het hard van de vampier en laat de pees los. Als een schicht zoeft het projectiel op het podium af. Voor Varlok van zijn verbazing bekomen is, boort de pijl zich in zijn borst. Op hetzelfde moment richten de andere bejaarden hun bogen. Een regen van houten pijlen zoeft op het podium af. Mevrouw Achterhuis legt aan en Lobit stort neer met een pijl in zijn keel. Valeriaan de vleermuizenvanger schiet vanuit zijn rolstoel met een kruisboog. De drie zonnebrilvampiers vallen als blokken naar achterover. Van het ene op het andere moment zijn alle vampiers geveld.

Jacko staat zo snel als hij kan op. Hij helpt Sara overeind en slaat zijn armen om haar heen. Vol verbazing staart hij over haar schouder van Varlok. De vampier kronkelt krijsend over het podium. Zijn klauwen rukken aan de pijl die uit zijn borst steekt. Het lijkt alsof hij in brand staat. Er begint rook uit zijn neus te walmen en zijn huid smelt gewoon weg. Lobit licht in een vreemde houding achterover. Zijn armen krimpen in zijn mouwen, zijn kop verschrompeld en zijn benen verdwijnen in zijn broekspijpen. Er blijft niks van hem over behalve een stapel kleren. Van de zonnebrilvampiers zijn alleen nog maar een paar laarzen en zonnebrillen over. Ze zijn eenvoudig opgelost in het niets.

De doodstrijd van varlok duurt langer. Het lijkt alsof hij in brand staat. Zijn huid is volledig weggesmolten. Hij is veranderd in een skalet die ratelend over het podium rolt. Nog steeds probeert hij krampzalig de pijl uit zijn ribbenkast te rukken. Zwarte rookwolken kruipen tussen zijn beenderen te voorschijn. De stank van zwavel vult de lucht. Dan volgt er een enorme knal. Varlok explodeert letterlijk. Zijn beenderen en ribben worden in honderden stukjes door de zaal verspreid. Zijn schedel vliegt in de lucht, zeilt het podium af en land met een doffe klap precies voor de voeten van opa. Opa tilt zijn been op en zet zijn voet op de kale, glimmende schedel, waarin de vampiertanden nog zichtbaar zijn.

Uit de doodskop ontsnapt een kreet vol haat, die langzaam wegsterft. De laatste kreet van Varlok. Het geluid wordt weggezogen, alsof het in een diepe afgrond verdwijnt. Dan valt de schedel uiteen tot gruis. 'Ik zei het toch,' grijnst opa tegen mevrouw Achterhuis, die hem een verliefde blik toewerpt, 'pijlen van essenhout, daar dood je elke vampier mee. Een fluitje van een cent.'Dit was het stukje van de helft van blz. 122 en blz. 123, 124 en de helft van blz. 1253. (B) Kies een persoon uit het boek. Schrijf drie vragen op die je graag aan die persoon zou willen stellen en vertel iets over die persoon. Ik zou de vragen aan opa willen stellen.

1. Waarom hielt u het geheim dat u vampiers dode?

2. Wat deden jullie nog meer bij de O.V.D. als alleen maar vampiers doden?

3. Hoe lang zit u al bij de O.V.D.?Opa is de opa (grootvader) van Jacko en hij is heel oud eigenlijk 180 maar hij zegt dat hij 80 is want hij is ook een vampier geweest. Verder vertelde hij tegen Jacko allemaal verhalen over vampiers en dat vond de moeder van Jako niet leuk want dan zou Jacko helemaal bang worden dat er vampiers op zijn kamer zouden komen.

Jacko vond het heel leuk dat hij verhalen vertelde en opa vond het ook leuk om vampierverhalen te vertellen. Verder weet ik niks over hem te zeggen dus stop ik dit tekstje.3. (C) leg uit waarom je dat zou willen vragen.

Ik zou dat willen vragen omdat ik mij dat afvraag en omdat ik dat gewoon wil weten.

Verder weet ik niet waarom.3. (D) welke antwoorden zou die persoon geven, denk je?

1. Omdat ik (opa) het niet wilde dat jij je eigen daar druk over maakte en omdat ik het niet zou willen dat jou moeder het te weten zou komen.

2. Vampiers doden en praten over het dagelijks leven.

3. Een jaar of 3 (of een andere tijd)

Ik denk dat hij deze antwoorden zou geven omdat deze antwoorden het meest logisch zijn4 (E) aan wie zou je het boek willen aanraden? Waarom? Aan mijn teamgenoten (van voetbal), omdat het een best spannend boek is en omdat af en toe ook komisch is.

En ook omdat het over vampiers gaat en mijn meeste teamgenoten houden van vampierverhalen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen