U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - De Doge-ring Van Venetid.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/8443702/ en is laatst upgedate op 23/09/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1180 woorden.


Het verhaal gaat over Thomas die al sinds zijn geboorte in het Sint-Maria-klooster woont .


Het klooster is arm en dat kun je ook wel zien want het ziet er bouwvallig uit . Op een dag zegt de prior dat twee van de monniken naar Venetië moeten gaan . Ze moeten daar relieken kopen . Deze relieken moeten weer veel pelgrims naar het klooster trekken . Uiteindelijk worden Thomas en Matthias ook een monnik gekozen om naar Venetië te gaan . Thomas is nog niet zo oud want hij is pas een novice . Matthias kent het vak al beter want hij is al een monnik .


Er verstrijken een paar maanden en dan is de dag aangebroken . Thomas en Matthias gaan op de twee ezels Samson en Dalila . Als ze `s avonds in de stad Maastricht komen komt er een man op hen af en hij herkent Matthias . Matthias


zegt tegen de man dat hij weg moet gaan en dat doet hij . Als ze bij een klooster aankomen vragen ze of ze er mogen overnachten en dat mag . De volgende morgen voor dat ze weer vertrekken vraagt Matthias aan een monnik of hij een


oude schop mag meenemen en dat mag . Onderweg slaat Matthias plotseling een laantje in . Thomas vindt het heel gek maar gaat met Matthias mee . Als ze bij een oude eik staan stappen ze af . Matthias loopt om de boom heen en geeft Thomas de schop en hij zegt dat hij op de aangegeven plek moet gaan graven . Thomas moet diep graven maar op eens stoot hij op een ijzeren kistje . Matthias pakt het ijzeren kistje en doet het open . Er blijken geldstukken in te zitten . Opeens komt dezelfde man als de dag daarvoor tevoorschijn en zegt dat Matthias niet eerlijk is . Thomas snapt er nu helemaal niets meer van . Intussen is de man dichterbij gekomen en zegt dat het niet eerlijk is en wil het kistje pakken maar hij struikelt en valt . Matthias pakt twee geldstukken en gooit ze naar de man op de grond .


Daarna rent hij samen met Thomas naar de ezels toe en ze rijden weg . Thomas kijkt steeds achterom of de man hen niet achtervolgt . Als Matthias stopt voor de lunch vraagt Thomas wie die man was . Matthias vertelt dat hij vroeger een oude vriend van hem was en dat ze allebei marktkramer waren . Op een avond mocht hij bij een oude man overnachten . In het dorp zieden de mensen dat de man veel geld bezat . Die nacht werdt de man ziek en overleed .


De morgen erna werdt Matthias wakker en zag dat de man dood was . Hij zag dat er een kistje onder de man lag en hij maakte het open . Matthias zag dat er allemaal geld in zat en hij nam het kistje mee omdat anders de mensen uit het dorp het zouden meenemen . Hij begroef het kistje en onthield de plek goed . Na een tijd werdt hij monnik en hij vertelde alles aan de prior en die vergaf hem alles . Hij moest het geld wel voor het klooster gebruiken . Thomas snapt alles al heel wat beter . Als ze met de lunch klaar zijn vertrekken ze weer . Iedere nacht slapen ze in een ander klooster tot ze Venetie bereiken . In Venetië aangekomen krijgen ze onderdak in een groot klooster . De dagen daarop gaan ze opzoek naar relieken voor het klooster . Als er een paar weken verstreken zijn vinden ze de schedel van de heilige Santa Juliana en ze kopen het . die middag gaan ze naar een smit toe en Matthias vraagt of hij een kastje voor een vrouwe schedel kan maken en dat kan . Matthias geeft het geld dat hij uit kistje heeft gehaalt aan de smit en dan gaan ze terug naar het klooster . Op een dag is Thomas aan het werk in de keuken . Als hij bezig is met de vis vindt hij een ring in de ingewanden . De kok schrikt en zegt tegen Thomas dat het de ring van Doge is en dat er altijd een ramp gaat komen als de ring wordt gevonden . Als de kok snel weg gaat om de ring naar het Doge-paleis te brengen gaat Thomas veder met de vissoep . Een paar dagen later als Thomas weer in de keuken werkt komt er een monnik de keuken in rennen en zegt dat Thomas zich moet verstoppen . Thomas verstopt zich snel in de voorraadskast achter een paar zakken meel . Als de deur na een tijdje open gaat mag hij er weer uitkomen . De monniken zeggen dat er dienstknechten van de koning waren geweest om hem op te halen want er was de pest was aan de andere kant van de stad uitgebroken . Matthias komt binnen en zegt dat ze zich moeten omkleden als de monniken in het klooster omdat de monniken tegen de dienstknechten hadden gezegt dat ze waren vertrokken . Thomas kleed zich om en moet voor de vieligheid alle dagen binnen blijven . Op een nacht gaat Matthias met een bevriende monnik naar de smit toe om het kastje te halen . Ze doen het ´s nachts omdat de smit in het gedeelte van de stad woont waar de pest heerst .


Ze gaan met een roeibootje want alle wegen naar het gedeelte waar de pest heerst zijn afgesloten . Als ze bij de smit komen kloppen ze aan . De smit doet open en ze vragen of ze het kastje mogen meenemen . De smit herkent hen niet en zegt dat hij het kastje al aan andere monniken heeft verkocht . De vriend van Matthias rent naar binnen en pakt het kastje en rent daarna samen met Matthias terug naar de boot . Als ze zijn ingestapt roeien ze snel naar het klooster terug . Ze leggen aan en Matthias rent snel naar binnen om Thomas wakker te maken . Als Thomas wakker is vraagt hij wat er aan de hand is en Matthias zegt dat hij snel zijn spullen moet pakken en zich moet gaan omkleden.


Thomas doet het en gaat dan met matthias mee naar de boot . De vriend van Matthias zit nog in de boot en vlug stappen Thomas en Matthias in en ze roeien weg . Als ze het meer naast de stad berijken komt de zon al op .


Ze roeien naar de overkant en leggen daar aan. Als ze klaar zijn gaan ze naar een kerkje in de beurd en daar kloppen ze aan . De pastor doet open en Matthias vriend vraagt of Thomas en Matthias er mogen overnachten omdat ze op


hun ezels wachten. De pastor vindt het goed en brengt ze naar hun slaapvertrek . De volgende morgen komen de ezels per boot aan en kunnen ze vertrekken. Onderweg gebeurd er niets en ze komen veilig met het reliek bij het


Sint-Maria-klooster aan.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen