U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ook Softdrugs - Nieuw Drugsgebuik Ingezonden Door: Veerle Van Uytsel .
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=870 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 552 woorden.

NederlandsEen ander drugbeleid:”Nodig of een verkiezingsbelofte?”

In België is het gebruik van drugs (ook softdrugs) verboden voor minderjarigen. De nieuwe drugswet heeft sommige straffen zelfs verzwaard. Minderjarigen mogen geen drugs bezitten, gebruiken of verhandelen. Ook geen kleine joint, of een plakje space cake. Enkel voor wie 18 jaar of ouder is, is de wet veranderd. Voor hen wordt het gebruik van cannabisproducten niet meer bestraft wanneer het om kleine hoeveelheden gaat, voor eigen gebruik is en het gebruik niet problematisch is (hiermee bedoel ik dat de gebruiker zijn gebruik van drugs onder controle moet hebben). Gebruik in aanwezigheid van minderjarigen, of op plaatsen waar minderjarigen kunnen komen blijft altijd strafbaar. Ook de verkoop of invoer blijft strafbaar voor volwassenen.

Meerderjarigen mogen dus cannabis in kleine hoeveelheden gebruiken maar niet verhandelen en je kan het niet kopen, hier zit een stuk hypocrisie in.

Een drugsbeleid moet als doel hebben jongeren van de drugs af te houden. De jongeren moeten erop gewezen worden dat het schade aan de gezondheid brengt.

De bedoeling is dat de aandacht naar jongeren gaat om te vermijden dat men op steeds jongere leeftijd in contact komt met legale en illegale drugs en om hen op een verantwoorde manier te leren omgaan met deze producten. Druggebruik moet ontmoedigd worden.

Men wilt proberen minder verslaafden te krijgen, minder fysieke en psychosociale schade en minder maatschappelijke overlast.

Hoewel cannabis medische toepassingen kent, is cannabis gebruiken niet gezond. Vooral het roken ervan heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Maar de kans op lichamelijke verslaving is klein, zeker in vergelijking met andere zwaardere drugs.

Het gebruik op jongere leeftijd neemt ook toe. Het toelatingsbeleid maakt het de hulpverleners moeilijk om juiste informatie aan de jongeren door te geven over wat wel en niet toegelaten is.

Bij een toelatingsbeleid zullen ook de meest kansarme jongeren meer cannabis gaan gebruiken en daardoor nog meer in de problemen geraken. Zij bezitten te weinig geld, en zullen gemakkelijk verleidt worden om te gaan dealen, wat wel strafbaar is.

Ook veel ouders maken zich zorgen over drugs. Druggebruik bij jongeren wordt beschouwd als het belangrijkste probleem, belangrijker bvb. dan milieuvervuiling of werkloosheid, …

Maar In Zwitserland had het positieve gevolgen. Begin oktober besloot de regering het gebruik van cannabis niet langer te vervolgen. Harddrugs bleven nog wel verboden. Deze voorruitstrevende aanpak bood medische voordelen voor de gebruikers en ook de omgeving ervaarde het positief omdat de drugcriminaliteit daalde.

Ikzelf ben tegen dit drugsbeleid want meerderjarigen mogen drugs op zak hebben maar wel niet gebruiken in de buurt van minderjarigen en niet dealen maar wie zegt dat dit nageleefd zal worden. De jongeren met een sterk karakter zullen misschien nee kunnen zeggen maar de anderen..?

Waarom drugs niet volledig afschaffen??

Waarom kan de jeugd niet meer op een natuurlijke manier plezier maken? Cannabis is en blijft een drug die schadelijk is voor de gezondheid.

Het is wel de bedoeling minderjarigen van de drugs weg te houden maar ik denk dat het juist een omgekeerd effect gaat hebben.

De jongeren gaan volgens mij dan nog sneller aan drugs geraken en dit is niet de bedoeling van een nieuw drugbeleid.

Het nieuwe drugbeleid is ook discriminerend t.o.v. de minderjarigen. De jongeren ouder dan 18 mogen het wel en jonger dan 18 niet dat is onredelijk. Men moet de minderjarige niet bestraffen, men moet ze ondersteunen en zo zorgen dat ze geen cannabis zullen gebruiken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen