U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Maarten ‘t Hart - De Kroongetuige.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=310 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 806 woorden.

Bibliografie
Plaats van uitgave: Groningen
Jaar van uitgave en druk: 1994
Aantal bladzijden: 194
Jaar eerste uitgave: 1983
Land van herkomst: Nederland
Genre: detective roman en psychologische roman


Samenvatting
Keuze:
Ik heb dit boek gekozen, omdat het me een leuk boek leek en omdat iemand het me had aangeraden. Dat het wel een leuk en makkelijk te lezen boek was. Het leek me ook een leuk verhaal door wat er op de achterflap stond.
Inhoud:
Ik vond het begin een beetje saai, maar later in het boek wil je toch wel weten hoe Jenny nou verdwenen is en of Thomas de dader is.

Schrijfstijl:
Het is niet erg moeilijk geschreven, alleen moet je wel nadenken bij bepaalde dingen over hoe dat dan in elkaar zit. Maar het is wel duidelijk geschreven.

Ruimte:
De ruimte is begeleidend, het is niet functioneel, omdat het decor af en toe wisselt. De situaties die voorkomen kunnen ook in een ander decor plaatsvinden, het is dus niet gebonden. Voorbeelden van decors zijn café Pardoeza, café De Twee Spiegels, het laboratorium, het huis van Thomas en Leonie, een kamer in het politiebureau. Het verhaal speelt zich af in Nederland in de stad Leiden.

Verhaalfiguren:
Thomas Kuyper: Hij is getrouwd met Leonie en werkt als bioloog in een laboratorium waar hij zich bezig houdt met proeven met dieren. Hij was bezig met een proef over het kannibalisme van ratten. Hij wordt beschuldigd van de moord op Jenny, omdat hij met haar omging vlak voor ze verdween.
Leonie Kuyper: Zij is de vrouw van Thomas en ondanks dat ze haar man ook even verdenkt van de moord op Jenny, blijft ze hem steunen en probeert ze hem uit de cel te krijgen door op onderzoek te gaan. Leonie kan geen kinderen krijgen terwijl ze dat dolgraag wil.
Jenny Fortuyn: Een aardig, aantrekkelijk en jong meisje die drugs gebruikt en al twee abortussen heeft gehad. Ze werkt bij de bieb. En ging om met veel mensen en dus ook met Thomas.
Alex: Hij is de verzorger van de proefdieren van Thomas en helpt hem ook af en toe.
Lambert: Hij is een politie agent die op de zaak van Thomas en Jenny zit.
Meuldijk: Hij is Lambert zijn collega.

Situaties:
Thomas wordt verdacht van de moord op Jenny, terwijl niet eens zeker is of Jenny wel dood is. Leonie gaat uitzoeken wat er is gebeurd en telkens als ze denkt dat ze weet wat er is gebeurd, komt er weer iets dat het niet meer klopt.
Vertelwijze:
In alle gevallen is er een personale ik-verteller. Dit blijft onveranderlijk tot het einde. Leonie is de belangrijkste hoofdfiguur.

1 De muizentorensage: Thomas vertelt tot hij gearresteerd wordt.
2 Een korte briefwisseling: Thomas en Leonie vertellen om de beurt wat er gebeurd is.
3 Het dagboek van Leonie: Leonie vertelt.
4 Het proces: Leonie vertelt.
5 De zwarte vogels: Leonie vertelt.

Thema:
Jaloezie: Leonie is jaloers op Jenny, omdat zij geen kinderen kan krijgen en Jenny zich al twee keer heeft laten aborteren.
Kinderloosheid en alles erom heen: Leonie kan geen kinderen krijgen en daarom denkt ze dat Thomas verliefd is geworden op Jenny.

Positieve verhaalelementen:
Ik vond het stuk dat Leonie gaat onderzoeken wel een leuk stukje, omdat je dan helemaal ziet wat ze ontdekt en hoe ze het ontdekt heeft.
De meest aansprekende passage:
Ik vond het stukje dat de oude meneer ‘sommig mens’ in de rechtbank stond aansprekend Hij vertelde met alle zekerheid dat hij Thomas in de auto had zien stappen en weg zien rijden. Daarna vertelde de advocaat van Thomas aan die meneer dat Thomas geen rijbewijs had en het dus niet had kunnen zijn. Ik vind het een aansprekend stukje, omdat die meneer helemaal zeker was dat Thomas het was en als lezer dacht je dat ook.
Negatieve verhaalelementen:
Ik vond die briefwisseling irritant, omdat je dan telkens een stuk terug in de tijd gaat. En dat vond ik ook erg langdurig en dus niet leuk.
Vergelijking met een ander boek of film:
Ik geloof niet dat er een film van is en ook niet eentje die er op lijkt. Ik geloof ook niet dat er een vergelijking kan zijn met een ander boek. Dit is een apart boek vergeleken met andere boeken.
Oordeel over het thema:
Het thema jaloezie kent iedereen wel, iedereen is wel eens jaloers. En het thema kinderloosheid en alles erom heen komt mij niet bekend voor, maar heeft me wel aan het denken gezet.
Taalgebruik:
Het is een makkelijk boek, zonder erg veel moeilijke woorden. Alleen soms als het over de dier proeven gaat, weet ik soms niet wat er mee bedoeld word. Verder vind ik het een beetje irritant dat het een personale ik-verteller is.

Eindoordeel:
Ik vind het een leuk verhaal, alleen vind ik het een klein beetje irritant dat het een personale ik-verteller is. Maar het is ook wel een origineel verhaal.

Aanraden:
Ik zou het boek wel aanraden, maar toch ook niet omdat het een ik-verteller is. Maar het verhaal is goed, dus zou ik het toch aanraden.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen