U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Margaret Atwood - De Blinde Huurmoordenaar.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=12413 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 621 woorden.

Roman over 2 zussen tijdens de crisisjaren en rond de W.O. II in Canada.De twee zusjes Iris en Laura Chase groeien op in Ticonderoga, Ontario, Canada. Hun vader heeft een knopenfabriek en een goedkope ondergoedfabriek.Wanneer de crisis aanbreekt in de jaren 30, stakingen en rellen aan de orde van de dag zijn en het 'grote gevaar van de communisten' dreigt voor de fabriekseigenaren, wordt het leven van de zusjes, die worden opgevoed door 'Reenie' de huishoudster steeds moeilijker.

Ook hun vader, die probeert zo lang mogelijk zijn mensen in dienst te houden, kan het niet meer aan en verzinkt langzaam in zijn alcoholisme. Wanneer de meisjes Alex ontmoeten, een jongen die verdacht wordt een opruier en communist te zijn, mogen ze hem niet meer ontmoeten.Draconische maatregelen treft de vader om de fabriek en de eer van de familie te redden. Dupe hiervan is Iris, als gedoodverfde opvolgster van haar vader. Ze verhuist naar Toronto en verliest Laura een tijdje uit het oog door vreselijke omstandigheden.

Wanneer ze haar dan eindelijk weer ziet, is het de laatste keer. Laura rijdt met haar auto van een in reparatie zijnde brug en is verongelukt. De kranten die berichten over de bestseller schrijfster Laura Chase, die net haar eerste boek had gepubliceerd, vragen zich af of het zelfmoord of een ongeluk was. Er is er maar een die de waarheid weet.Dit alles herinnert zich de 83-jarige Iris Griffen Chase en vraagt zich af hoe ze nog enige fouten uit het verleden kan herstellen. Terwijl zij haar laatste dagen slijt in Ticonderoga, en zij een nieuwe moderne wereld om zich heen ziet herrijzen, woelt ze in het verleden en in haar herinneringen.Het verhaal 'De blinde moordenaar' is opgebouwd uit de lineaire vertelling van de jeugd en het huwelijk van Iris Chase, opgehaald door de inmiddels drieëntachtig jaar oude Iris zelf. Het wordt doorsneden met krantenberichten over de ongelukken in de familie en society nieuws om aan te geven in welke positie Iris zich bevond en hoofdstukken uit het boek 'De blinde moordenaar', de bestseller van Laura, haar zusje die gaat over een verboden relatie van een rijke vrouw met een door de politie gezochte man, die haar weer Science Fiction verhalen vertelt over het rijk Sakiël Norn.Deze lagen rijgen zich langzaam aaneen, en geven steeds meer een beeld over het verdriet en de zorgen en de spoken die de inmiddels bejaarde Iris niet met rust laten: een moeizaam leven vol leugens en intriges, zich afspelend tegen een tijd die almaar waarden omver gooit: de crisis, het communisme en de opkomst van de vakbonden, de 2de wereld oorlog.Alhoewel die tijden van onzekerheid een prachtig tijdsbeeld geven, en ook Atwoods beschrijvingen van stoffen en kleren, de verhalen en lagen in het verhaal een prachtig mozaïek vormen, is het boek toch wat minnetjes. De Canadese Margaret Atwood, die al heel wat boeken op haar naam heeft, kan prachtig schrijven, maar schrijft iets te lang. Alle gegevens worden iets te breed uitgemeten en daardoor weet ze de spanning niet in het verhaal te leggen of vast te houden.Nieuwsgierig word je wel, maar je zit niet ongeduldig wippend op je stoel naar het einde uit te kijken. Daarom mist de ontknoping, hoe verrassend die ook is, haar uitwerking een beetje. Juist de passages van de bejaarde Iris, sommige krantenartikelen, sommige herinneringen, zijn sfeerbeschrijvingen, maar geen belangrijke stukken die aan het verhaal bijdragen.Het bijna 500 pagina's tellende boek is, hoe briljant geschreven ook, een beetje sloom. De jury van de Engelse Booker Price heeft het boek uitgeroepen tot het beste boek van 2000. Een andere mededinger voor deze zeer prestigieuse prijs was 'De schuilplaats' van Trezza Azzopardi. Misschien had Azzopardi de prijs mogen hebben?(The blind assasin), Bert Bakker, 2000.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen