U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Diederic Van Assenede - Floris Ende Blancefloer.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=1278 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 659 woorden.

 • Inhoud:
 • ,,Ik ga een liefdesverhaal vertellen dat niet voor de oren van lomperiken en dwazen bestemd is. Een verhaal over een oprechte en trouwe liefde. De liefde tussen Floris en Blancefloer." Zo begint het verhaal wat ik dus blijkbaar eigenlijk niet had mogen lezen. Het verhaal speelt zich af in de middelleeuwen ten tijde van de verovering van Spanje door de Moren. De Mohammedaanse koning die in die tijd heerste liet voor zijn vrouw tijdens een van zijn veldslagen een christin meenemen die dienst zou doen als slavin. Deze vrouw was weduwe en in verwachting van een kind. En laat het nou héél toevallig zijn dat ook de koningin in verwachting van een kind is dat ook op dezelfde dag geboren wordt als het kind van de christin, op Palmzondag nog wel. En daarbij komt ook nog dat ze allebei de twee móóiste kinderen van de wereld zijn. Nou, dan begin je natuurlijk al lekker te zwijmelen.
  Ze groeien samen op in het paleis van de koning en er ontstaat een hechte vriendschap tussen hen. Dan vindt Floris' vader, de koning, het een beetje al te hecht worden en besluit hij Blancefloer te verkopen op de markt door twee koopmannen. Wanneer Floris hier achter komt is hij vastbesloten Blancefloer te vinden al moet hij de hele wereld afzoeken.
  Hij komt erachter dat Blancefloer gevangen wordt gehouden in een vreemd land bij een zogenaamde non-vrouwofobische emir. Floris weet met behulp van een aantal mensen de toren binnen te dringen waar de harem van de emir verblijft. Hij vindt daar zijn geliefde Blancefloer en leven daar even gelukkig tot de emir erachter komt dat er een man verblijft bij zijn verloofde. Als het aan de emir had gelegen hadden er gelijk koppen gerold, maar ze krijgen toch nog een "eerlijk" proces. De edelen werden zo ontroerd door de liefde die ze in hen zagen dat ook de emir niet langer boos kon blijven. En zo liep het allemaal weer goed af. De twee geliefden hebben elkaar weer teruggevonden.

 • Thematiek:
 • Het hoofdonderwerp is hier voor iedereen duidelijk te zien. De liefde. En degene die dit geschreven heeft, heeft er zeker geen gras over laten groeien. In dit sterk aangedikte verhaal wordt de liefde beschreven tussen een prins en de dochter van een christin. Een in die tijd ondenkbare relatie. Zo denkt ook de koning erover, maar ondanks zijn gesputter weerhoudt Floris zich er niet van zijn geliefde te zoeken wanneer deze gevangen blijkt te zijn.
  De liefde tussen Floris en Blancefloer is een voorbeeld van een van de oprechtste en trouwste die er te vinden is. Overigens worden ze zelf ook beschreven als twee personen waar niks op aan te merken valt. Alles is perfect. ,,Nergens ter wereld hadden ooit twee zulke knappe kinderen geleefd." Het boek wordt besloten met de boodschap dat je in de echte liefde met grote inspanning en met de hulp van God alles weer te boven komt. En deze laatste zin is ook zo'n beetje de moraal van het verhaal.

 • Mening:
 • Dit boek komt gegarandeerd in mijn top tien van over-je-nek-gaan boeken. Ik ben wel te vinden voor een beetje fantasy en science-fiction-achtige boeken, maar dit is wel het toppunt van onwerkelijkheid, wat op zich niet erg is maar bij het lezen van dit boek had ik m'n teiltje toch wel bij de hand. Hier kunnen ze bij de reclames van "Amazing Discoveries" nog iets van leren. Een in deze stijl geschreven boek is aan mij gewoon niet besteedt. Door de schrijver van dit verhaal word ik dan wel afgeschreven als een lomperik en een dwaas, maar daar zal ik dan maar mee moeten leren leven. Dit betekent niet gelijk dat ik een totaal ongevoelig persoon ben, maar wanneer een boek over de liefde op zo'n gone-with-the-wind wijze geschreven wordt is het voor mij afgeschreven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen