1. Technische gegevens
“Vallen” is door Anne provoost geschreven en is uitgegeven in 1994 door Houtekiet/Fontein te Antwerpen/Baarn. Het boek telt 262 pagina’s en behaalde in 1995 meerdere prijzen. Dit zijn: een Zilveren Griffel, een Gouden Uil, de Woutertje Pieterse prijs en een Boekenleeuw
Het omslagontwerp is van Annet van de Moosdijk en Patrick Fransen. De foto op de omslag is van Philip Lee Harvey.
Ik heb dit boek gekozen omdat ik vind dat een intrigerend verhaal is, omdat het vlot leesbaar is en omdat ik nog nooit een boek heb gelezen dat dit thema behandelt.
2. Thema en korte inhoud
Het thema van dit boek is racisme, schuld, schaamte en extreem-rechts activisme.
Het verhaal begint wanneer Lucas de ambulance met Caitlin ziet aankomen en merkt dat haar voet weg is. Het verhaal is een flashback van Lucas.
Lucas en zijn moeder brengen zoals gewoonlijk de vakantie door in het huis van zijn grootvader, die de vorige winter is gestorven. In het stadje wordt er echter zeer misterieus gedaan over zijn grootvader. Langzamerhand komt hij te weten dat zijn grootvader Joodse kinderen, die waren ondergedoken in het klooster naast zijn huis, heeft uitgeleverd aan de Duitsers. Op één na alle nonnen werden geëxecuteerd. De overblijvende non (soeur) woont nog altijd in het klooster.
Op een dag ontmoet hij Benoît, een radicale denker die alle buitenlanders uit de stad weg wil. Stilaan wordt Lucas gebruikt voor acties tegen de vreemdelingen. Hierdoor komt hij tussen twee vuren in. Langs de ene kant Benoît, en langs de andere kant Caitlin, een Joodse vriendin van vroeger die in het klooster naast zijn huis verblijft. Uiteindelijk dwingt Benoît hem een pastorie in brand te steken waar binnenkort asielzoekers zouden worden in ondergebracht. Na deze actie krijgt Lucas eindelijk door hoe stom hij is geweest en breekt met Benoît.
Op een zekere dag krijgt Caitlin een ongeval met de auto van haar moeder. Lucas probeert haar eruit te krijgen, maar omdat haar voet vast zit achter een stang is hij gedwongen haar voet met een kettingzaag af te zagen. Caitlin wordt in het ziekenhuis opgenomen en is na een paar dagen weer thuis. Benoît wil echter wraak nemen en geeft allerlei informatie door aan de pers. Aan Caitlin zegt hij dat hij Lucas de opdracht had gegeven haar voet af te zagen. Lucas wordt gearresteerd en ondervraagt. Hij wordt nadien vrijgelaten in afwachting van een aanklacht. Uiteindelijk biecht hij alles op aan Caitlin. Deze berispt hem, maar koestert geen wrok tegen hem en zal dus geen klacht indienen. Hij heeft immers haar leven gered.
3. De belangrijkste personages
3.1 De protagonisten:
Lucas:
Van Lucas wordt geen duidelijke beschrijving gegeven omdat hij het verhaal vertelt.
Het is een jonge adolescent die door Benoît wordt gebruikt voor extreem-rechtse praktijken.
Hij is een zeer kwetsbare en beïnvloedbare jongen.
Caitlin:
De Joodse vriendin van Lucas. Ze heeft donkere wenkbrauwen een zuinige mond en een opvallend kleine kin. Ze is pezig en als ze beweegt kan je haar spieren en botten zien.
Zij is het niet absoluut niet eens met Benoît. Ze probeert Lucas dan ook te overtuigen niet met Benoît om te gaan.
“Nu kreeg ik de kans haar gezicht te zien. Het herinnerde vaag aan vroeger: de donkere wenkbrauwen, de zuinige mons en de opvallend kleine kin.”( p. 28 regel 24-27)
”Ze was pezig en als ze bewoog kon je haar spieren en botten zien.” (p. 29 regel 14-15)
3.2 Antagonist:
Benoît:
Hij is ongeveer tien jaar ouder dan Lucas. Hij is blond, heeft zachte trekken en blauwe ogen. De eerste keer dat Lucas hem ontmoet draagt hij een hoogbluaw Armani-jasjemet omgeslagen revers en een goedgestreken hemd in een lichtere tint eronder. Hij zet Lucas aan tot onverdraagzaamheid t.o.v. vreemdelingen.
“Ik schatte hem een kleine tien jaar ouder dan mezelf” ( p. 62 regel 25)
“Hij was gekleed in een hoogbluaw Armani-jasjemet omgeslagen revers en een goedgestreken hemd in een lichtere tint eronder. Hij was blond en had zachte trekken.” ( p.62 regel 32-34)
“Ik zag nu de opvallend blauwe ogen die me speels fixeerden.” ( p. 63 regel 10-11)
3.3 Nevenfiguren:
Lucas’ Moeder:
Er wordt geen beschrijving van haar gegeven. Omdat ze beschaamd is voor wat er in het verleden is gebeurd probeert ze zo lang mogelijk het verleden van Lucas’ grootvader voor zich te houden. Door dit te verzwijgen is ze min of meer mede-verantwoordelijk voor wat er later gebeurt.
Alex:
Ook hij wordt door Benoît gebruikt voor de acties tegen vreemdelingen. Hij is onrustiger, kleiner en donkerder dan Benoît. Hij draagt ook kleren die er minder nieuw uit zien.
Voor de rest wordt er van Alex geen duidelijke omschrijving gegeven.
“Hij was de onrustigste van de twee, kleiner en donkerder, en droeg kleren die er minder nieuw uit zagen.” ( p. 63 regel 26-27)
Soeur:
Er wordt geen duidelijke beschrijving van haar gegegeven. We kunnen in het verhaal wel afleiden dat zij de enige non is die niet werd geëxecuteerd. En dat ze enige wrok koestert t.o.v. Lucas omdatt zijn grootvader de Joodse kinderen had uitgeleverd.
Ruth
De moeder van Caitlin. Ook van haar wordt geen duidelijke omschrijving gegeven. Ze neemt het zichzelf kwalijk dat ze er niet bij was toen Caitlin het ongeval had; Een moeder moet er immers altijd zijn voor haar kind. Uiteindelijk blijkt ook dat Ruth een van de Joodse kinderen was die in het klooster waren ondergedoken. (Dus Caitlin is ook een Joodse)
Voor de rest komen er in het verhaal nog meerdere personages voor waar geen duidelijke beschrijving van wordt gegeven. Bv.: Arabieren, politieagenten, een wapenhandelaar, een kapster, enz.
4. Mijn leeservaringen
Ik vind het een zeer goed boek dat een kijk geeft op de gevaren van extreem-activisme. Het vertelt duidelijk hoe makkelijk iemand kan worden beïnvloed. Al in het begin van het verhaal werd ik door het verhaal geïntrigeerd en heb het boek dus bijna in drie dagen tijd uitgelezen. Ik vind ook dat er in het boek veel thema’s aan bod komen zodat het boek wel voor ieder wat wils heeft. Zo zijn liefde, schuld en verraad maar enkele aspecten van het verhaal die me hebben aangezet om verder te lezen. Ook vind ik dat het boek op een zeer goede manier wordt verteld. Omdat het boek begint wanneer Caitlin met de ambulance de heuvel wordt opgereden en de rest van het verhaal een flashback is van Lucas, wordt de lezer in spanning gehouden en beleeft hij alles zoals Lucas het beleeft.
5. Conclusie
“Vallen” is een psychologische, licht dramatische roman die ik iedereen zou aanraden. Het heeft een zeer modern en actueel thema. Ik vind dan ook dat het boek terecht vier bekroningen in de wacht heeft gesleept en ben zeker nog van plan andere boeken van Anne Provoost te lezen.
|