U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Lisette Lewin - Een Hart Van Prikkeldraad.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1694 en is laatst upgedate op 15/08/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1628 woorden.

Zakelijke gegevens

Auteur: Lisette Lewin

Titel: Een hart van prikkeldraad

Uitgever: Nijgh & van Ditmar

Plaats van uitgave: Amsterdam

Jaar van uitgave: 1999-9

Aantal Bladzijden: 416 blz.

Eerste druk: 1992

Genre: oorlogsroman, want in dit boek wordt de 2de Wereld Oorlog en de effecten na de oorlog op de naoorlogse generaties beschreven.Eerste reactie

Keuze

Ik heb dit boek gekozen voor mijn lijst uit puur toeval. Ik heb dit boek met kerstmis van mijn ouders gekregen en ben toen begonnen met het lezen van dit boek. We moesten een boek lezen voor onze lijst en aangezien ik al in dit boek begonnen was heb ik dit boek uitgekozen voor mijn lijst.

Inhoud

Mijn eerste reactie nadat ik het boek gelezen had, was een gaaf gevoel, omdat het zo dik is had ik echt zoiets van wow dit boek heb ik gelezen! Ik vond het een heel mooi en moeilijk boek, maar af en toe ook langdradig als ze gesprekken hadden over de opera en andere verwante zaken, dit verveelde mij af en toe, waardoor ik deze stukken oppervlakkig las en deze gedeelten niet echt goed tot me doordrongen.Verdieping

Samenvatting

Greetje van der Plas is de hoofdpersoon in dit boek, zij is aan het woord en verteld over haar belevenissen.

Greetje van der Plas is geboren in augustus 1924 te Katwijk. Ze was een meisje die altijd al een soort buitenbeentje was. Greetje was een tenger meisje met zwart lang haar wat langs haar gezicht viel, ze had hele mooie groene ogen waar ze mensen mee kon ‘hypnotiseren’. Ze had niet echt veel vriendinnen.

Greetje ontmoette najaar 1941 een Duitse officier, ze begon met hem een verhouding. Door deze ontmoeting veranderde haar leven voor altijd. Hij heette Heinz Leinweber en was al over de vijftig. Heinz was een partijman, functionaris op het Departement für Verwalting und Justiz. Door met hem een verhouding te beginnen sloot ze, zoals ze het zelf noemde, haar ‘duivelspack’. Ze werd vervolgens door haar ouders uit huis gezet, nadat zij er achter gekomen waren dat ze een verhouding had met een Duitse officier. Ze ging samenwonen met Heinz en had een losbandig leven met veel gefeest. Ze deinsde er niet voor terug om misbruik te maken van de invloed die zij had om mensen die haar niet aanstonden of die haar afgewezen hadden naar Duitsland te sturen.

Na de bevrijding vluchtte Greetje met behulp van haar vader naar Amsterdam en nam een valse identiteit aan. Ze brak harten, ontwrichtte huwelijken en nam wraak op iedereen die haar afgewezen had. Wraak was haar levensmotto. Wie haar afwees had een groot probleem, want ze nam hoe dan ook wraak.

Aan het eind van het boek staat Greetje terecht voor de moord op Eli Bing, één van haar vele minaars tijdens en na de oorlog. Ze wou ook wraak op hem nemen en ging naar hem toe, ze had een oude antieke revolver in haar tas gedaan, ze wist dat ze dit beter niet kon doen, maar ze deed het toch. Ze kwam bij zijn huis aan en ze vertelde hem dat ze voor elkaar bestemd waren, hij kon niet van zijn verloofde houden, hij hield nog steeds van haar. Hij vernederde haar op zijn buurt zo erg dat zij niet wist wat ze moest doen, het enige wat door haar hoofd dreunde was dat ze wraak moest nemen, ze pakte de revolver uit haar tas, richtte en schoot 2 keer, Eli zakte in elkaar.

De verloofde van Eli, Ria Bos, trof Eli dood aan met Greetje bewusteloos op zijn lichaam. Ze wordt veroordeelt en krijgt twintig jaar gevangenisstraf en voor onbepaalde tijd terbeschikkingstelling van de regering, dit betekent dat zij vermoedelijk niet meer op vrije voeten komt.

In de laatste bladzijden van het boek wordt er in een aantal bladzijden in grote lijnen beschreven wat Greetje allemaal heeft meegemaakt en wat ze in de levens van anderen heeft aangericht.

Het probleem wat als een rode draad door dit boek loopt is denk ik de geborgenheid die Greetje bij iemand zocht maar niet gevonden heeft, ze werd afgewezen, zocht de mannen later op en nam wraak. Dit herhaalde en herhaalde zich in het boek.Onderzoek van de verhaaltechniek

De tijd en plaats is denk ik heel belangrijk in dit boek, het boek zou je niet kunnen schrijven in Amerika rond die zelfde tijd. Het waarheidsgehalte zou hierdoor waarschijnlijk sterk zakken, het verhaal zou niet meer kloppen. Dit geldt denk ik het zelfde voor de situatie, de situatie is in dit boek zo beschreven dat het nauwelijks van waarheid te onderscheiden is, het klopt allemaal precies.

De vertelwijze vind ik heel apart. Greetje verteld over wat ze allemaal heeft meegemaakt en gedaan in de oorlogsjaren, dit lijkt meestal alsof ze het op dit moment meemaakt, maar dan schakelt ze opeens weer over op de ‘werkelijkheid’. Hierdoor raakte ik vaak in de war en moest ik stukjes weer op nieuw lezen voordat ik het begreep.Op zoek naar de thematiek

Het thema van dit boek is volgens mij een wraak. Je kunt dit aan verschillende motieven merken. Zo neemt ze op iedere persoon die in dit boek voorkomt wraak, bij de één is dit minder erg dan bij de ander. Ook bedacht ze vaak wraakplannen of had ze ideeën over de dingen die ze iemand toewenste.

Het tekstverband tussen de titel en het boek is het volgende; ze liet niemand toe in haar hart doordat ze er prikkeldraad omheen heeft geplaatst. Ze had een schuilnaam of deed zich ouder voor dan ze eigenlijk was. Ze is nooit een keer zichzelf geweest, ze heeft de anderen een persoon gegeven die ze zich wensten.Plaats in de literatuurgeschiedenis

Dit boek is voor het eerst in 1992 gepubliceerd. Ik weet eigenlijk helemaal niks van de schrijfster en kon ook niks op het internet over de schrijfster vinden. Ik heb ook geen andere boeken van Lisette Lewin gelezen en kan dus ook niet dit boek vergelijken met andere boeken van haar.

De tijd waarin dit boek speelt is de 2de Wereld Oorlog en de tijd na de oorlog. Ik vind dit boek heel erg typerend voor de tijd waarin het geschreven is, omdat heel veel vrouwen in die tijd hetzelfde meegemaakt hebben en je het dus kunt herkennen. Heel veel vrouwen hebben voor de ‘vijand’ gekozen alleen maar om voor zichzelf te zorgen. In dit boek zijn goed de gevolgen van zo’n misstap beschreven.Beoordeling

Ik vond dit een heel leuk en mooi boek, omdat me ten eerste het onderwerp heel erg aansprak en ten tweede ik het achteraf ook nog leuk vond. Ik heb namelijk heel vaak een hele hoge verwachting van een boek en dan als ik het boek uitgelezen heb valt die hartstikke tegen, dat had ik bij dit boek niet. Ik vond het ook heel zielig, omdat Greetje al op heel jonge leeftijd een hele grote fout maakte en zich daardoor alleen maar verder in de nesten werkte.

De passages in het begin van het boek spraken mij het meest aan, want ze was toen nog een jong meisje, van ongeveer mijn leeftijd, en de dingen die de schrijver toen beschreef kon ik af en toe herkennen. Maar ook de dingen over de oorlog zelf vond ik interessant, gewoon hoe de mensen leefden en hoe ze aan eten kwamen, het was heel moeilijk in die tijd en hoe ze zich toen redden vond ik heel interessant.

Ik vond bepaalde stukken ook ontzettend saai, zoals de stukken als Greetje met Heinz praatte over de Opera of over literaire boeken. Ze heeft ook een gesprek gehad met Eli over Plato en Homerus, dit vond ik ontzettend saai, ik heb er dan ook ontzettend snel overheen gelezen. Ook de gedeeltes dat ze in het huis van haar oud-leraar woonde samen met Heinz, als ze op hem wachtte tot die eindelijk weer eens thuis kwam vond ik saai, heel langdradig.

Het thema van het boek heeft me aan het denken gezet, want voordat ik dit boek las keurde ik de zogenaamde ‘moffenhoertjes’ ontzettend af. Ik vind het nu nog niet goed wat die vrouwen vroeger gedaan hebben, maar ik kan me het nu beter voorstellen dat je overstapt naar de vijand.

Over het algemeen vond ik het taalgebruik heel normaal, maar van sommige woorden wist ik de betekenis echt niet en kon ik ook niet echt raden wat het zou kunnen zijn.

Ik vond het heel leuk om dit boek te lezen, want het onderwerp sprak me aan en ik heb ook weer iets over de 2de Wereld Oorlog geleerd. Niet een beetje saaie geschiedenis maar er werden dingen beschreven vanuit de ogen van een slachtoffer van de 2de Wereld Oorlog. Mij interesseert de 2de Wereld Oorlog ook heel erg, daarom vond ik het heel leuk om dit boek te lezen. Sommige stukken uit het boek vond ik wel moeilijk en ik kwam ook pas bij de laatste bladzijden van het boek erachter hoe het boek eigenlijk in elkaar zat. Het lijkt namelijk heel vaak alsof ze het op dit moment meemaakt maar ze vertelt het of denkt het in gedachten wat ze allemaal heeft meegemaakt in de oorlogsjaren. Je ziet dit ook heel goed als je als je het boek uit hebt de eerste bladzijde weer terugleest, ik dacht toen eigenlijk pas van "oh, zo zit dat boek dus in elkaar!". Dit is natuurlijk ook één van mijn eerste boeken in volwassenen literatuur, vandaar denk ik vind ik het al moeilijker dan als mijn moeder het bijvoorbeeld zou lezen.

Ik kan dit boek zeker aanraden, gewoon om het feit dat je de 2de Wereld Oorlog weer vanaf een heel ander opzicht bekijkt. Ik vind het een heel origineel thema en het boek leest ook makkelijk weg.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen