U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Frank Martinus Arion - Dubbelspel.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=1100 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1824 woorden.

Het verhaal speelt zich af in Willemstad met Boeboe Fiel die naar huis gaat als hij de nacht doorheeft gebracht met een hoer. Al het geld dat hij bij zich heeft, heeft hij verspild. Zijn vrouw Nora is bezorgd over hoe ze nu schoenen moet kopen voor haar oudste zoon. Als Nora de volgende dag naar de kerk gaat, besluit ze haar lichaam voor tien gulden te verkopen aan de doodgraver om zo aan het geld voor de schoenen te komen. Ondertussen is Solema, de vrouw van de dominopartner van Boeboe, Manchini Sanantonio bij een andere dominopartner van Boeboe om met hem de liefde te bedrijven. Zij heeft namelijk een geheime relatie met Janchi Pau. Manchi weet niet dat Solema vreemd gaat, ook al is dit al vaker voorgekomen. Nora die, ondertussen weer thuis is, zit er over in hoe ze nu aan de laatste vijf gulden moet komen om de schoenen te kunnen komen.

Hiermee komt een einde aan het eerste deel van het verhaal en begint het tweede deel: De middag en de schemering. Dit deel begint met het dominospel. De vrienden zijn bij elkaar gekomen om samen een potje domino te spelen. De partijen zijn: Chamon en Janchi en Boeboe en Manchi. Om een of andere reden komt politiek ter sprake, wat anders nooit gebeurt en er ontstaat irritatie. Omdat het gaat over wanneer je een echte bewoner van Cura├žao bent en wanneer je een buitenlander bent. Vooral Janchi is fel. Manchi heeft een nieuwe manier bedacht om de score bij te houden. Hij heeft een koffer vol met zwarte schoenen van zijn vrouw meegenomen. Als de ene partij tien potjes heeft gewonnen en de ander minder dan vijf dan mogen zij een paar schoenen boven het hoofd van de tegenstander in de boom hangen. Al voor dat het spel begonnen is, is Boeboe heel duf. Hij moet de hele tijd denken aan wat hij die nacht met een hoer heeft uitgespookt. Ook de andere deelnemers aan het spel hebben hun hoofd niet helemaal bij het spel. Ze gaan allemaal aan de drank, terwijl ze normaal pas aan het eind van het spel een borrel drinken. Manchi is nogal verward over zijn relatie met de zeer pientere Solema. Ook Janchi denkt aan Solema, omdat die hem eerder heeft beloofd bij hem in te trekken als hij zijn huis afgebouwd heeft. Nora is in de gedachten van Chamon omdat hij niet langer met haar een relatie wil hebben. Nora brengt onder het spel steeds nieuwe rum op commando van Boeboe. Zij probeert de aandacht van Chamon te trekken, omdat ze geld van hem wil lenen voor de schoenen van haar oudste zoon. Ondertussen loopt de score op tot vier tegen nul voor van Chamon en Janchi. Manchi krijgt door het gesprek over politiek steeds chagrijniger. Boeboe wordt door de drank steeds lomer en zijn gedachten worden steeds warriger. Nora, die het nog niet gelukt is om Chamon's aandacht te trekken, besluit hem aan te stoten, zodat hij naar de keuken moet komen om het schoon te maken en zij hem dan om het geld te vragen. Misschien kan ze in ruil daarvoor een nummertje met hem te maken. Boeboe begint het overdreven gedoe van Nora verdacht te vinden en dit gekoppeld aan de gesprekken over relaties die ze gehad hebben , begint hij iets te vermoeden over de relatie tussen Chamon en Nora. In zijn door de drank bevlogen hoofd ontstaat een diep gevoel van haat. Ondertussen loopt de score steeds maar op tot acht tegen nul. Er komen drie mannen langs die het nogal bijzonder vinden, dat de Manchi die in het dorp aanzien heeft, zo erg verliest. Bij negen tegen nul spreken de mensen over een wereldrecord en wordt de pers erbij gehaald. Binnen de kortste keren staat de hele tuin vol met mensen. De spelers besluiten te stoppen met spelen.

Dit is het einde van het tweede deel van het boek. Hier begint het derde en laatste deel dat de Schemering heet. Nora is een goede gastvrouw en loopt af en aan voor de onverwachte gasten, terwijl de mannen door blijven gaan met het dominospel. Alle mensen drinken rum. Door alle drukte heeft ze geen tijd om met Chamon te praten. Als de rum bijna op is, besluit ze het geld dat ze voor de schoenen heeft, uit te geven aan rum. Zij stuurt haar oudste zoon op pad om rum te gaan kopen. De jongen vind het zonde dat al "zijn" geld op gaat aan rum en besluit een halve fles te halen in plaats van een hele. Dan komt Nora op het idee om haar zoon Chamon naar haar toe te laten halen. Dat moet hij namelijk wel begrijpen. Chamon kijkt op van een interview dat hij op dat moment aan het geven is en komt meteen zonder aarzelen mee. Dit valt ook Boeboe op en hij besluit Chamon met al zijn voorgevoelens te volgen. Chamon gaat naar een plek achter het washok.. Boeboe gaat het washok in hen hoort hoe Chamon weigert Nora geld te lenen "Het is uit tussen ons" Nora en Chamon krijgen ruzie. Ondertussen gaat Janchi naar huis, waar hij Solema vindt, die besloten heeft bij hem in te trekken. Boeboe, die een hele liefdesrelatie om zijn oren geslingerd krijgt, waar hij helemaal niets vanaf weet, wordt het allemaal teveel. Hij valt Chamon aan met een ijzeren staaf. Uit zelfverdediging trekt Chamon zijn mes en steekt hij Boeboe Fiel dood. Een grote chaos is het gevolg en alle mensen gaan naar huis. Ook Manchi thuisgekomen, ontdekt hij dat zijn lieve vrouw verdwenen is, en schiet hij zichzelf radeloos door het hoofd. Boeboe's oudste zoon, die terug komt met de halve fles rum, ziet zijn vader liggen en laat de duur betaalde rum vallen..

Analyse

Titel:

"Dubbelspel" is een term die in het dominospel gebruikt wordt als je met een dubbele steen eindigt. Ook zou je kunnen zeggen dat dubbelspel slaat op het dubbele leven dat de mannen aan de dominotafel leven met relaties met elkaars echtgenotes.

Ondertitel:

Het verhaal van een verbazingwekkend wereldrecord. Dat slaat waarschijnlijk op de indrukwekkend verloren wedstrijd.

Motto:

Het motto bestaat uit drie stukjes tekst die alledrie een toespeling maken op de invloed van het dominospel op het leven.

fragment 1: Its not in such matters, however, that the Tsar's true caracterappears. Politics bored him; he loved his whife and childeren, he liked bicycling up and down the garden paths, and he had a passion for dominoes. When his dear Alix had a pain in het feet he was perturbed, but when he lost an Empire he hardly noticed it. On February 23, 1917, while he was at G.H.Q. in a last attempt to escape from the revolution, he was worried by learning that his childeren had measles. He telegraphed to the Tsarina:'What a nuisance! I was hoping they would escape measles. Sincerest greetings to all. Sleep well. Nicky.' On the same day he wrote:'Igreatly miss my half huorly game of patience every evening.I shall take up dominoes again in my spare time!

Bertrand Russel:'Freedom Versus Organisation'

gedicht 1: Wir sitzen um ein Tischen irgendwo Und sagen Worte, Ineinanderpassen Die Worte, die wir vor uns liegen lassen, Als spielten wir zusammen Domino.

Zu einem Bild bewegt sich Stein auf Stein Mit schwarzen Augen in dem Elfenbein.

Johannes R. Becher

fragment 2: Domino is een gevaarlijk spel: Het is aan een dominotoernooi te wijten dat de Hollanders in 1625 het onneembaar geachte fort 'El Moro' op Puerto Rico op de Spanjaarden wisten te veroveren.

Een reporter van de 'Antilliaanse Radio Omroep v'

Genre:

Het is een sociale/etnische roman, omdat het veel gaat over politiek en veel over relaties.

Thema:

Hoe het dominospel in staat is het leven van de dominospelen te beïnvloeden.

Motief:

De relatie tussen mannen en vrouwen.

Opbouw:

Het verhaal is opgebouwd in drie delen. Een deel voor het dominospel. Een deel tijdens het dominospel. Een deel na het dominospel. De delen heten:De morgen en de ochtend (vijfendertig hoofdstukken)
  • De middag en de schemering (eenenveertig hoofdstukken)
  • De schemering(dertien hoofdstukken)
Het eerste deel is voor het spel, het tweede tijdens en het derde na het spel.

Personages:

Boeboe Fiel: Een jaloerse man die heel trouw is aan zijn vrouw Nora en er dus erg over in zit dat hij vreemd is gegaan met een hoer. Hij is niet rijk en verdient zijn geld met het aanbieden van taxi ritten. Hij is domino maatje met Manchi Sanantonio.
Nora: Een zorgzame huisvrouw, die haar eer belangrijker vind als schoenen voor haar zoon. Ook is zij zo toegewijd aan haar gezin dat zij bereid is met een doodgraver en met Chamon in bed te duiken voor geld. Zij is dus niet trouw aan haar man, maar is ook zeker niet bereid haar man te verliezen voor haar aanbidders.
Manchi Sanatonio: Een rijke man, die zijn geld verdient met het werk als deurwaarder. Hij heeft wel ambities om rechter te worden. Hij is een trotse man die niet over zich heen laat lopen, maar zich niet beter voelt als zijn medespelers. Hij heeft grote verering voor Solema, zijn vrouw maar die houdt niet meer van hem.
Solema: Een hoog geleerde vrouw met gevoel voor politiek. Ze heeft in Nederland gestudeerd. Ze heeft bij Manchi drie kinderen maar ze is verliefd op Janchi en wil met hem samenwonen.
Chamon Nicolas: Een man die niet hoeft in te zitten om geld. Het is een vrij agressieve man omdat hij met een mes op zak loopt. Hij is dominopartner van Janchi. Ook heeft hij een sexrelatie met Nora. Hij leent haar geld en in ruil daarvoor gaat ze met hem naar bed. Hiermee wil hij stoppen omdat hij niet met de vrouw van een vriend van hem wil vreemdgaan.
Janchi Pau: Een man die het moeilijk vindt, hetgeen dat hij in zijn hoofd heeft ook echt in de praktijk te brengen (Hij woont in een onafgebouwd huis). Verder is hij gek op vrouwen. Hij kan er alleen al opgewonden van raken als hij over vrouwen praat. Hij heeft een relatie met Solema.

Tijd:

De gebeurtenissen spelen zich af op en dag met veel verhalen over wat er eerder gebeurd is. Het verhaal is chronologisch.

Perspectief:

De gebeurtenissen worden verteld vanuit een alwetende verteller.

Ruimte:

Alle gebeurtenissen vinden plaats in Willemstad en vooral in de tuin van Boeboe.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen