U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Pieter Aspe - Dood Tij.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=824 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 701 woorden.

Pieter Aspe: Dood TijIk heb deze roman gekozen doordat het me aanbevolen werd door mijn moeder, die het een zeer goed boek vindt.Samenvatting van het verhaal:

Het verhaal begint bij de verkrachting van Myriam na een avondje stappen. Onder druk van haar vader dient ze geen klacht. Haar vader is een bekende deurwaarde en hij moet zijn reputatie behouden. De volgende dag wordt er op het strand van Zeebrugge het lijk van Carlos Minne gevonden. Het lijk is volledig tot aan zijn nek begraven in het zand.

Ondertussen hebben Myriam en haar vader, Antoon Dobbelaere, een helse ruzie, waarbij Myriam valt en zich bezeert aan het hoofd. Ze dient een klacht in met als gevolg dat ze bij haar moeder in Italië gaat wonen. Tezelfdertijd komt er nog een moord aan het licht, de moord van Carlos Minnes vrouw. Van In komt te weten dat Minne, Dobbelaere en Daems, hij heeft het bedrijf DIMLI dat verdacht wordt van het verhandelen van nep merkartikelen, nog samen met elkaar in klas gezeten hebben, en dat dat verband er iets mee te maken kan hebben. Van in ontdekt dat Daems, Carlos vermoord heeft, omdat hij zijn vrouw verkracht had. Carlos zijn vrouw werd vermoord door Colombier, die ingehuurd was door Arnould, een wraakzuchtige advocaat.

Carlos en zijn vrouw kregen maandelijks een deel van de inkomsten van DIMLI, maar omdat Carlos nu dood was kreeg Carlos zijn vrouw geen geld meer. Ze chanteerde Arnould om toch maar geld te kunnen ontvangen.

Op het einde dreigt Arnould het dochtertje van Van In te vermoorden, maar Bob, de hond van Van In en Hannelore , voelde de angst in het huis en besprong Arnould en beet hem in de keel.

Bespreek de titel:

Carlos Minne werd vermoord op een zaterdag, wanneer het dood tij was. Het waterpeil is dan ook maar amper de helft va wat het normaal is, dus denken Van In en Versavel dat ze het slachtoffer eerst verzopen hadden en dan daarna ingegraven.

Ik vind het persoonlijk een goede titel, doordat het aanleiding heeft op de moord van Carlos Minne.

Bespreek de thematiek en illustreer die aan de hand van het verhaal:

- onderzoeken van moorden

- politie

- samenspanningBespreek de structuur:

- het is ingedeeld in 17 hoofdstukken

- er wordt gebruik gemaakt van witregels, om aan te tonen dat we lezen over een andere gebeurtenis in het boek.

- geen flashbacks of flashforwards

- het wordt chronologische verteld

- het heeft een wisselvallige verteller

- het is een lang verhaal, dus het heeft enige tijd nodig om erover te vertellen

- flat characters, elke personage heeft zijn eigen kenmerk. Vb. Van In drinkt altijd Duvel en rookt het hele verhaal door.Stijl

- vele beschrijvingen

Bespreek de personages in het boek:

- commissaris Van In: hij is getrouwd met onderzoekrechter Hannlore en heeft twee kinderen, Simon en Sarah. Hij pluist alles tot op de bot uit. Als hij denkt dat er iets niet klopt, gaat hij op onderzoek.

- Vesavel: hij helpt Van In waar het nodig is en springt hem altijd bij.

- Myriam: ze is een bescheiden meisje dat na een avondje stappen zogezegd verkracht wordt. Haar ouders zijn gescheiden en zij woont bij haar vader, die eee bekende deurwaarde is.

- Arnould: meedogenloze advocaat, hij is sluw en is niet bang om een misdaad te plegen.Eigen oordeel:Het is de eerste keer dat ik een boek las van Pieter Aspe, maar het is zeker niet de laatste. Ik heb het met plezier gelezen, maar blijkbaar iedereen die boeken leest van Aspe. Ik had er al veel goede commentaar van gehoord, dus besloot ik ook eens een te lezen. Ik verschoot ervan dat ik een boek zo vlot kon lezen als ‘Dood Tij’. Ik heb een echte drang om het vervolg te kennen.

Je leeft er echt mee in en je kunt het je visueel voorstellen, doordat je veel kenmerken krijgt en het nogal gedetailleerd is.

Het duurt een tijdje wanneer je echte feiten krijgt en dat maakt het soms langdradig maar ook spannend.

Doordat het verhaal zich in Brugge afspeelt, heb ik ook een beetje bijgeleerd over Brugge bijvoorbeeld: hoe straten heten en waar ze zich bevinden en hierdoor ben ik alerter geworden als ik rondwandel in Brugge (zoals de ‘blinde ezelstraat’).

Mijn besluit is dat ik Pieter Aspe een prima acteur vindt en dat het echt de moeite waard is om zijn boeken te lezen
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen