U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Frank Martinus Arion - Dubbelspel.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=5776 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1306 woorden.

Thema's

Er zijn twee thema's in het verhaal. Het ene thema heeft het meest betrekking op de mannen, het andere thema heeft het meest betrekking op de vrouwen in het verhaal. Het thema macht en bewustwording is bestemd het thema voor de mannen. Dubbelspel behandelt de politieke en sociale misstanden op het Antilliaanse eiland Curaçao. De bevolking op deze kolonie wordt al jaren onderdrukt door de blanken. De macht en heerschappij over personen en goederen is zelfs bij het spelen van domino een belangrijk gespreksonderwerp, soms kan dit zelfs oplopen tot hoogoplaaiende discussies. De bevolking moet zich, net als Solema, ontwikkelen en zich uit deze greep bevrijden door moed en liefde te tonen en door het verstand te gebruiken.
Het thema liefde heeft meer betrekking op de vrouwen. Nora gaat met meerdere mensen naar bed om geld te verdienen en zo haar kinderen te kunnen onderhouden. Boeboe geeft het geld namelijk uit aan drank en soms ook aan prostituees. Ook de liefde voor het land en voor elkaar speelt (onbewust) een grote rol in het leven van de verhaalfiguren. Ze bespreken dit niet met elkaar, maar is te merken uit de sfeer van het verhaal. Zo maakt Manchi wel eens opmerkingen onder het dominospel voor Boeboe's huis tegen de andere spelers. Uit die opmerkingen kun je merken dat hij om ze geeft en zij ook om hem. Die opmerkingen gaan dan bijvoorbeeld over de paren schoenen die één van de twee koppels krijgt als zij een dubbelspel gewonnen hebben. Uit die opmerkingen die gemaakt worden kun je ook merken dat er geen haat in schuilt.Motieven

Domino spelen

De vier vrienden Janchi Pau, Boeboe Fiel, Manchi Sanantonio en Chamon Nicolas spelen elke zondagmiddag met zijn vieren het spel domino. Onder dit spel worden er van allerlei gebeurtenissen besproken en meningen uitgewisseld die in het boek uitgebreid beschreven staan. Uiteindelijk leiden deze zaken tot de aanval van Boeboe op Chamon, de dood van Boeboe, Solema die uit huis van Manchi vertrekt naar het huis van Janchi en Manchi die zelfmoord pleegt.


Vrienden

Dit is ook een motief omdat het dominospel gespeeld wordt door vier vrienden. Zij vertellen problemen aan elkaar, proberen tegen elkaar op te bieden door verhalen te vertellen waarin zij een belangrijke rol spelen. Aan het eind van het spel weten ze elkaars gedachten over politiek, vrouwen en het leven.

Politiek

Onder het dominospel praten de over de politiek op het eiland waar zij wonen. Zij vinden dat er ook zwarte mensen aan de macht moeten komen en dat de blanke mensen het land naar de vernieling helpen. Over dit onderwerp komen er tijdens het spel ook wel hoogoplaaiende discussies.


Vrouwen en prostitutie

Net als het onderwerp politiek wordt er onder het dominospel ook over dit onderwerp gepraat en gediscussieerd. Ze weten niet van elkaar dat Nora (Boeboe's vrouw) vreemdgaat met de dominee en met Chamon, en ook Solema (Manchi's vrouw) haat vreemd, met Janchi. Boeboe heeft de avond voor het spel de prostituee Micha bezocht. Hij heeft niet voor haar hoeven betalen, haar dochter was jarig en ze ging naar bed met iedere man die ze aardig vond. De andere vrienden weten hier niets vanaf, Nora ook niet. Onder het spel krijgt de lezer steeds te maken met de gedachten van Boeboe die afdwalen naar deze vrouw. Aan het eind van het boek komen de vrouwen voor zichzelf op en Solema gaat bij de man wonen van wie ze werkelijk houdt.

Overspel

De vrouwen Nora Fiel en Solema Sanantonio plegen allebei overspel met de andere vrienden van hun mannen. Dit is ook terug te vinden in het thema vrouwen en prostitutie.Verbanden tussen titel, motto en thematiek

De titel "Dubbelspel" kan meerdere betekenissen hebben.

1. De term 'dubbelspel' staat voor het winnen van het dominospel door een steen aan te leggen die aan beide uiteinden van de reeks stenen aansluit.
2. Daarnaast strijden de mannen in het verhaal onderling om de persoonlijke overwinning met betrekking tot politiek en vrouwen. Hierbij behaalt de speler Janchi een dubbele overwinning.
3. De vrouwen Nora en Solema spelen dubbel spel, omdat ze beiden een buitenechtelijke verhouding hebben.

De verschillende motto's voor in het boek hebben vooral betrekking op de eerste betekenis van de titel, het domino spelen.
Al deze titelverklaringen hebben betrekking op de motieven en thema's van het verhaal. De eerste titelverklaring heeft betrekking op het dominospel, de tweede titelverklaring op politiek, vrouwen en prostituees en de derde titelverklaring heeft betrekking op het overspel van de vrouwen Nora Fiel en Solema Sanantonio.Plaats

Het verhaal speelt zich af op het eiland Curaçao, in het fictieve dorpje Wokota (een buitenwijk van Willemstad). De gebeurtenissen van de zes hoofdfiguren vinden voornamelijk plaats bij het huis van Boeboe Fiel (waar ze domino spelen), tussen het kerkhof (waar Nora vreemdgaat met de dominee) en het bordeel Campo Alegre (waar Boeboe met Micha het bed gedeeld heeft en waar hij als taxichauffeur vaak mensen naar toe moet brengen).
Andere plaatsen die een minder belangrijke plaats innemen zijn het huis waar Jnchi woont en waar Solema hem op komt zoeken, het badhuis bij Boeboe's huis waar het gesprek tussen Nora en Chamon uiteindelijk Boeboe zijn dood wordt en het huis van Manchi waar hij zelfmoord pleegt.Functies plaatsen

De plaatsen geven eigenlijk allemaal wel een concretisering weer, als lezer weet je ongeveer hoe de omgeving er uit zou moeten hebben gezien. De plaatsen roepen ook een sfeer op. Het badhuis ligt verder weg van het huis, er kunnen dingen gebeuren die mensen die voor het huis zitten niet door hebben. Nora praat hier ook met Chamon, de andere vrienden hebben dit niet door, ze kunnen dus daar geheimzinnig doen. Het eiland Curaçao roept een gethematiseerde ruimte op. Het gaat hier om de blanken die de zwarte negers uitbuiten. De lokale bevolking vormt een motief in het verhaal, omdat het bijna het hele verhaal eigenlijk om hen draait. De plaats waar vier vrienden domino spelen heeft te maken met de functie ruimte en personages. Door het spelen van domino en de rum die daar bij geschonken wordt, praten de spelers meer open over "intieme" zaken. Zo praat Manchi over zijn vrouw die vreemd is gegaan en een hoer is omdat zij daar geld voor kreeg, praten de vrienden over politiek en vrouwen. Normaal in het dagelijks leven praat men daar niet zo open over. De ruimte waar ze zich bevinden geeft daar eigenlijk de aanleiding toe.Verband plaats en thematiek

De plaatsen waar zich alle gebeurtenissen afspelen hebben voor een heel groot deel te maken met de thematiek. Het huis van Boeboe is bijvoorbeeld een plaats die betrekking heeft op het thema macht en bewustwording. Op die plaats speelt het dominospel zich af en wisselen de vier spelers gedachten uit over de regering, vrouwen en het leven. Het huis van Manchi heeft betrekking op het thema liefde. Janchi is verliefd op de vrouw van Manchi, Solema. Onder het spel probeert hij steeds haar aandacht te trekken. Door de plaatsen en de gebeurtenissen die zich hier afspelen, komen de thema's duidelijk naar voren. De plaatsen hebben dus wel degelijk te maken met de thema's. De plaatsen zijn eigenlijk een soort achtergrond waartegen de thema's zich afspelen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen