Boekverslag : Voornamelijk - Het Ontstaan Van De Hippiebeweging Ingezonden Door: Black
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 437 woorden.

Subculturen: Hippies: het ontstaan van de hippiebeweging



Wie aan de jaren zestig denkt, zal automatisch denken aan de hippies. Nagenoeg iedereen zal zich spontaan een beeld vormen van jongeren met lange haren en kleurrijke kleding. Benamingen als ‘Flower Power’ zal niemand onbekend in de oren klinken en ook het motto ‘Make love not war’ is bij de meeste mensen welbekend. Wat vele mensen echter niet weten, is hoe, waar en wanneer deze hippiebeweging eigenlijk is ontstaan. Dit ga ik dan bij deze even toelichten.



Het begon allemaal in de Verenigde Staten, meer bepaald in Greenwich Village in New York. Omstreeks 1963 begon een groep jongeren in die streek zichzelf te omschrijven als ‘hip’. Ze verzetten zich tegen de materialistische welvaartsstaat. Ook stoorden ze zich aan het consumeergedrag van de oudere generatie. Zo kreeg bijvoorbeeld de kleurentelevisie van hen veel kritiek. Mensen die zich wel hielden aan de strikte regels van de Westerse maatschappij omschreven ze als ‘square’.

Vanuit deze omgeving verspreidden deze jongeren hun visies en ideeën. Het zou niet lang duren vooraleer ook in andere Amerikaanse steden, zoals Los Angeles en San Francisco, deze ideeën opdoken bij de jeugd.

Toch zou het nog verscheidene jaren duren voordat het hippiegedrag ook in Europa zou verschijnen, want hier waren rond deze tijd enige andere jeugdgroepen aan het werk, zoals de nozems, jongeren die geen enkele vorm van gezag aanvaardden. Ongeveer twee jaar later was de aandacht meer gericht op de zogenaamde provo’s, die radicaal en revolutionair te werk gingen door acties en die de wereld volledig wilden heropbouwen.



Het volgende jaar, omstreeks 1967, waren deze groeperingen zo goed als verdwenen en werd hun plaats uiteindelijk ingenomen door de hippies. Zij waren duidelijk meer op zichzelf gericht of op hun onmiddellijke omgeving. De liefde en de natuur, vooral bloemen, waren voor de hippies erg belangrijk. Vandaar dat deze generatie werd aangeduid met de benaming ‘Flower Power’.



Wanneer de oorlog in Vietnam zeer actueel was geworden, rebelleerden de hippies tegen het geweld en vooral tegen de atoombom, onder het bekende motto ‘Make Love not war’. Onder dit motto kwamen er, ook in België, veel betogingen tegen de oorlog in Vietnam.



Opmerkelijk aan deze hippiebeweging waren natuurlijk de lange haren, kleurrijke kleding, excentriek gedrag en het gebruik van (voornamelijk) soft drugs. Als rolmodel kozen zij de Beatles. Taboes, vooral op seksueel gebied, werden volledig genegeerd.



Tegen het einde van de jaren ’60 nam het aantal hippies geleidelijk weer af door de reclame en de nieuwe modeverschijnselen. In 1970 werd bij New York nog het onvergetelijke Woodstock festival georganiseerd, daarna kon men wel stellen dat de hippiebeweging over zijn hoogtepunt heen was.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen