U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Johan Ballegeer - Celines Grote Oorlog.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/3489022/ en is laatst upgedate op 11/04/2006.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 351 woorden.


Uitgeverij: Averbode
Personage 1: Celine komt uit Nieuwpoort waar ze als ezelverhuurster werkt. In 1914 verliest ze haar beide ouders bij een bombardement. Ze kan terecht in een andere familie.

  • Ze is een gevoelig meisje, maar met veel wilskracht en pit (ze haat gendarmen).


Personage 2: Kapitein- dokter Jean- Marie du Bus werkt in Vinkem als dokter. Hij leerde Celine kennen aan de ezelbalie. Later zullen ze elkaar vaker zien.

  • Hij kan Celine best uitstaan en is altijd vriendelijk.


Personage 3: Wolfgang is een Duitse piloot. Hij raakt gewond als hij een Engelse piloot uit de lucht wil halen. Celine had ondertussen voor verpleegster gestudeerd en verzorgde hem dus…
Korte samenvatting:


Als Celine haar ouders verliest wordt ze opgenomen in een familie van een onderwijzer. Daar moet ze van een zekere dokter Daels een bericht naar dokter Jean- Marie du Bus overbrengen. Tot haar grote verbazing merk ze dat zij elkaar zijn tegengekomen aan de ezelbalie waar hij met een Hongaarse was aan het praten. Dan was Celine erg kwaad geworden op hen omdat ze zolang moest wachten op haar geld.
Als Celine in de barak aan komt toont ze niet dat ze hem kent. Ze ziet des te meer hoe het er met de gewonde soldaten aan toe gaat. Ze besluit om er als verpleegster te gaan werken. Door een ingewikkeld conflict wordt ze uiteindelijk naar een verpleegsterschool in Engeland gestuurd. Ze leert er een meisje kennen dat haar beste vriendin wordt; Maud. Na enkele jaren komt ze weer terug. Nu kan ze als echte verpleegster meehelpen. Niet lang daarna moet ze een Duitser amputeren aan zijn been. Op die manier leert ze Wolfgang kennen. Ze doet zo veel mogelijk voor hem, ze koopt zelfs een nieuw been voor hem. Op een dag verdwijnt Wolfgang. Maar niet lang daarna krijgt ze een brief dat hij naar huis is gegaan. En dan komt de dag waar iedereen naar verlang… Wapenstilstand. Nu kan ze naar Wolfgang gaan om voor altijd bij hem te blijven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen