U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jessica Durlacher - De Dochter.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=297 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1797 woorden.

Bibliografie
genre = psychologische roman
jaar van verschijnen = eerste druk september 2000, ik heb de vierde
druk gelezen uitgegeven november 2000
aantal bladzijde = 278 bladzijde
leestijd = ongeveer 10 uur
uitgelezen op = 15 november 2000
datum van verslag = begonnen op 17 januari 2001
af op 24 januari 2001


Samenvatting
Waarom heb ik dit boek gekozen? :

Ik zou boeken gaan kopen, maar mijn moeder moest het wel eens zijn met welke, want ze wil ze zelf ook lezen. Bladerend door de syllabus kwamen we bij Jessica Durlacher, waarbij mijn moeder vertelde dat ze haar ouders vroeger kende. De vader van Jessica Durlacher is ook een bekende schrijver. Ik wilde het “geweten” al gaan lezen dus dat was een extra aanleiding. In de boekhandel zag ik dat ze een nieuw boek geschreven had dat pas verschenen was. Daarom heb ik “de dochter” meegenomen.~Verwachtingen vooraf:

Na de flaptekst verwachtte ik een boek dat niet over oorlog trauma’s ging. Wel over de oorlog, maar dat er meer aandacht werd geschonken aan de liefde tussen ene Max en Sabine. Wat wel verwarrend was en wat ik nog steeds niet kan plaatsen is de tekst op de achterkant:

“Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de
heilige Suzanna?
Alledrie? Waren die in dit geval hetzelfde? ”

Er stond ook commentaar over het boek in de flaptekst dat uitnodigend was, daarom dacht ik ook dat het een goed boek zou zij.

~Reactie achteraf:


Ik vind dit werk:

1 niet 2 een beetje 3 erg

spannend 1 2 3
meeslepend 1 2 3
ontroerend 1 2 3
grappig 1 2 3
realistisch 1 2 3
fantasierijk 1 2 3
interessant 1 2 3
origineel 1 2 3
goed te begrijpen 1 2 3

~ Dit werk heeft mij aan het denken gezet. ja/nee
~ Ik heb iets aan dit werk gehad. ja/neeDit werk spreekt mij wel aan omdat, het boek heel beeldend geschreven is. De sfeer van de plaatsen in het boek worden heel mooi en navoelbaar weer gegeven. Er is veel spanning in het boek door de raadselachtige verdwijningen van Sabine. De verrassing komt aan het einde van het boek, dan komt de schokkende waarheid over het oorlogsverleden van Sabine’s vader en wie hij echt is. Jammer vind ik dat er niet heel diep op het onderwerp is ingegaan.~Gebruikte literatuur:

over De Dochter:

Monica Soeting, “Een Film”, in: de Volkskrant, 20 oktober 2000.

Margot Engelen, “Liefde tussen kinderen van holocaust-slachtoffers”, in: Trouw, 4 november 2000.

www.dedochter.nl

~Samenvatting:

De drieëntwintigjarige Max Lipschitz ontmoet Sabine Edelstein voor de eerste keer in het Anne Frankhuis. Hij is daar onvrijwillig met zijn familie. Sabine werkt in het Anne Frankhuis. Ze spreekt Max aan op hun joodse achtergrond wat hem erg verwondert. De ouders van Max zijn van joodse komaf en hebben het concentratiekamp overleefd. Max heeft ook nog een zus Lana. De vader van Sabine heeft ook het kamp overleefd, hij zelf zegt als jood. In de tijd van de ontmoeting tussen Max en Sabine logeren tante Judith en oom Benno bij het gezin. Judith is de tweeling zus van Max zijn vader en is ongeneselijk ziek.
Als Judith en Benno weer terug in Amerika zijn overlijd Judith, ze wordt begraven in Jeruzalem. Max en zijn vader gaan naar de begrafenis en plotseling zijn daar ook zijn moeder en Sabine. In deze korte vakantie worden ze verliefd. Thuis aangekomen gaan ze samenwonen. Ze bezoeken vaak zijn ouders en gaan naar antiquariaten, waar ze op een dag Sabine’s vader tegenkomen. Als Max op een dag na college thuis komt is Sabine weg met haar spullen en al. En hij heeft niks meer van haar vernomen.

Als Max veertig is staat hij op de büchmesse in Frankfurt. En ziet hij foto’s van Sabine. Zou zij daar ook zijn? Ja, inderdaad met Sam Zaidenweber een Hollywood regisseur en goede vriend van Sabine. Max werkt bij een uitgeverij en wanneer Sam dat hoorde vroeg hij zijn boek te lezen en misschien uit te geven. Sam spreekt Nederlands doordat hij daar geboren is en na de oorlog (die hij ook in een kamp had doorgebracht) was hij naar Amerika gevlucht. Sabine en Sam vertrekken weer naar Amerika en kort daarna gaat Max hen achterna.
In Amerika komt de liefde tussen Max en Sabine weer terug. Sam schrijft druk door aan zijn boek, totdat zijn vrouw overlijdt. Als het boek van Sam af is en de proefexemplaren aan Max en Sabine geeft, verdwijnt Sabine weer spoorloos. Dit maal leest Max haar geheim en rede van vertrek in het boek van Sam.
Sam zat met zijn familie en andere gezinnen ondergedoken tijdens de oorlog bij de familie Fedders van Vliet. Zij hadden een zoon Hans. Er was ook een meisje Lisa Stern, Sam kreeg wat met haar, maar op een dag vond hij Lisa met Hans in de kast. Hij mocht niets zeggen anders zou Hans hen verraden. Verraden werden ze toch en moesten naar Auswitsch, waar ook Hans heen ging als NSB’er. Dit zelfde verhaal had Sabine vroeger van haar vader gehoord. Na rechurce kwam ze er achter dat haar vader in het echt Hans Fedders van Vliet was. Daarom is zij steeds voor Max gevlucht. Als Max hier achter komt en ook navraag heeft gedaan, onder andere bij Lisa Stern in Jeruzalem, wil hij terug naar Nederland. Op de avond voor zijn vertrek belt Sabine en vraagt in tranen of hij haar wil vergeven.


~Tijd en ruimte:

Deel 1 gaat over de liefdestijd tussen Max en Sabine. Vanaf hun eerste ontmoeting in het Anne Frankhuis totdat Sabine hem onverwachts verlaat.
Deel 1 is een flashback, op de tijd die gaat komen. Dit deel wordt ook verteld in de verleden tijd flashbacks. Als het verhaal begint verteld Max over zijn herinnering aan de eerste ontmoeting met Sabine, haar blik en zijn karakter in die tijd.
Het einde is open. Max is achter het geheim van Sabine gekomen, dat zou een gesloten einde zijn, maar Sabine vraagt of hij het haar kan vergeven. Je weet dus niet of het nog goed tussen Max en Sabine komt en of het boek van Sam nog gepubliceerd wordt.

Het verhaal speelt zich op verschillende belangrijke plaatsen af. Het begint in het Anne Frankhuis. Verdere plaatsen in Nederland (minder belangrijk) zijn de studenten flat van Max, het ouderlijkhuis van Max en het antiquariaat. Jeruzalem komt twee keer voor in het boek, wanneer tante Judith wordt begraven en als Max Lisa Stern bezoekt. Verder is de stad Los Angeles, want daar speelt het grootste deel van het boek in af.


~Wijze van vertellen:

In het hele boek is een ik-verteller, namelijk Max.
Het verhaal wordt ook verteld uit de zienswijze van Max, hoe hij kijkt naar zichzelf en de andere personages, hun karakter en uiterlijk.


~Thema en motieven:

Het thema van “de dochter” is het probleem van kinderen wiens ouders de tweede wereld oorlog overleefd hebben. In een recensie stond “het complexe probleem van kinderen wier ouders de vernietigingskampen overleefd hebben.” Deze uitspraak klopt maar voor de helft. De familie van Max heeft inderdaad het kamp overleefd. Max heeft het daar erg moeilijk mee. Hij beschrijft zijn vaders driftbuien, de geheimen waaronder zijn ouders gebukt gaan en zijn overtuiging dat hij als kind van een joodse ouder geen recht op geluk en vrolijkheid heeft.
Sabine die zich voorstelt als dochter van een joodse vader, blijkt in tegenstelling tot Max geobsedeerd te zijn. Ze is trots dat haar vader het kamp overleefd heeft. Max verwondert zich daarom ook bij hun eerste ontmoeting dat zij hem aanspreekt op hun joodse achtergrond. Echter blijkt aan het einde van het boek dat Sabine’s vader de oorlog niet als joodse man overleefd heeft maar als NSB’er.
Motieven zijn verliefdheid en succes.~Verklaring titel:

Tijdens de tweede wereld oorlog had familie Fedders van Vliet onderduikers op de zolder. Waaronder Sam Zaidenweber en Lisa Stern. Familie Fedders van Vliet hadden ook een zoon, namelijk Hans. Hans, Sam en Lisa waren van dezelfde leeftijd. Sam en Lisa hadden in die tijd wat, maar op een dag vond hij haar in de kast samen met Hans. Ze mochten niets zeggen anders zou Hans hen verraden. Sam en Lisa zeiden niets, maar op een dag stond als nog een Duitse vrachtwagen voor de deur. Hans is naar het concentratiekamp gegaan als NSB’er. Na de oorlog heeft Hans Fedders van Vliet zijn identiteit veranderd, zijn naam werd Edelstein en hij had t als joodse man het kamp overleeft. Hij trouwde en kreeg een dochter Sabine. Hans vertelde haar het verhaal van zijn onderduikerstijd (maar zat in het verhaal in de huid van Sam). Sabine is helemaal geobsedeerd door haar joodse achtergrond. Als ze Max ontmoet confronteert ze hem daar ook mee en zegt dat hij trots op zijn vader moet zijn. Wanneer zij er achterkomt wat er echt gebeurd is neemt ze de benen, naar Amerika. Is het toeval dat ze bij Sam Zaidenweber terechtkwam of is ze naar hem op zoek gegaan? Zou ze misschien zijn dochter willen zijn?~De personages:

Max Lipschitz: Max is drieëntwintig jaar als hij Sabine zijn grote liefde in het Anne Frankhuis ontmoet. Hij verwondert zich over haar joods zijn fobie. Omdat hij het zelf een en al ellende vind om tot de tweede generatie te horen. Hij herkent het verwarrende gevoel van zijn vader om nooit ergens echt bij te horen. Max studeerde literatuurwetenschappen en werkt als hij veertig is bij een uitgeverij. Hij is nooit getouwd geweest na het vertrek van Sabine, misschien altijd nog wachtend totdat zij zal terugkeren.

Sabine Edelstein: Sabine werkt bij het Anne Frankhuis en spreekt Max daar aan op hun Joodse achtergrond. Ze is in tegenstelling tot Max trots op haar Joodse vader en zijn kampverleden. Ze verwijdt Max dan ook dat hij geen respect heeft voor zijn vaders kampverleden. Als ze achter haar werkelijke vader komt verdwijnt zij uit Max zijn leven. Wanneer ze hem weer zij hem vijftien jaar later weer tegenkomt reageert ze schichtig, maar dit herstelt zich snel in Amerika. Wanneer ze weet dat Max achter haar vaders verleden zal komen loopt ze weer weg, bang voor de confrontatie. Aan het einde vraagt ze Max om vergiffenis.

Sam Zaidenweber: De oscars staan bij deze Hollywood regisseur in de
kast. Sabine komt bij hem als zij eind twintig is en krijgt een baan als persoonlijke secretaresse. Sam is getrouwd met een echte Amerikaanse vrouw genaamd Anna, ze hebben twee kinderen Lisa en Robert. Sam is na de oorlog uit Nederland gevlucht. Hij heeft ook de oorlog moeten meemaken, ondergedoken en in een concentratie kamp. Het geen wat hij nog graag wil doen is een boek schrijven, wat hij al bijna af heeft. Als hij Max ontmoet kan de procedure heel wat sneller verlopen. Sam weet niets af van Sabine’s geheim, maar zijn boek verklaart Sabine’s geheim aan Max.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen