A Zakelijke gegevens
1 Titel van het boek: Maanmeisje
2 Naam van de schrijfster: Kjersti Scheen
3 Jaar van verschijnen: 1998 4e druk
4 Naam Illustratrice: Irene Goede
B Inhoud
Je vat de belangrijkste gebeurtenissen samen. Daarin verwerk je:
1 De hoofdpersoon: hoe ziet zij eruit? Wat zijn haar belangrijkste eigenschappen? Verandert de hoofdpersoon: De hoofdpersoon is Cindy. Ze is populair, ziet er leuk uit, is sportief en adrem. Dat verandert wanneer ze door allerlei omstandigheden uiteindelijk anorexia krijgt. Haar leven in één klap in elkaar. Cindy’s echte naam is Signe Marie Solhaug. Toen ze zes was kreeg ze een “Cindy-pop”, en vanaf toen noemde ze zichzelf Cindy, en dat moest iedereen doen. Nu ze veertien is, doet iedereen dat nog steeds.
Ze heeft ook een vriendje, Helge een knappe jongen uit de derde. Maar als die plotseling verhuist naar Oslo en niks meer van zich laat horen, gaat het mis.
2 Wat is het probleem van de hoofdpersoon?: Ze zakt weg in een grotere duistere chaos, ze voelt zich eenzaam, onhandig, lelijk en vooral dik in haar volwassen wordende lichaam. Ze gaat steeds minder eten en traint zich kapot met zwemmen en hardlopen, ze krijgt anorexia.
3 De andere personen korte beschrijving: Helge: hij is de jongen waar Cindy verliefd op is. Hij is een beetje een rare jongen, Cindy krijgt niet echt hoogte van hem. Hij is erg stil als ze een afspraakje hebben en op school negeert hij Cindy.
* Cathrine: zij is het ene moment wel, het andere moment niet de beste vriendin van Cindy.
* Lotte: zij is ook een vriendin van Cindy.
* Moeder: haar naam wordt niet genoemd. Vroeger kon Cindy het erg goed met haar vinden, nu niet meer zo. Ze zijn uit elkaar gegroeid en Cindy vind dat haar moeder zich teveel met haar bemoeit.
* Vader: ook zijn naam wordt niet genoemd. Hij maakt wel eens opmerkingen over Cindy’s gewicht, dat ze te dik wordt en hij stimuleert haar om te gaan lijnen.
* Stian: hij is het broertje van Cindy. Stian is dertien jaar oud. Je leert hem alleen kennen van de buitenkant, net zoals alle andere bijpersonen.
* Margarethe: zij is de psychologe van Cindy. Cindy heeft veel steun aan haar. Margarethe geeft haar veel zelfvertrouwen.
4 Waar het verhaal speelt: Het verhaal speelt zich af in Gyldendal, vlakbij Oslo. Meestal in de buurt van de leefomgeving van Cindy, zoals bij haar thuis, op school, enz.
5 De verhaalsoort: Het verhaal speelt zich af in het heden. Dat kun je merken aan de beschreven samenleving, die is net zoals het hier is, op kleine verschillen na. De vertelde tijd van het begin tot het einde van het boek is een half jaar, maar in het middelste deel van boek is er een terugblik van een jaar. De gebeurtenissen worden daarin beschreven.
C Mening
1 Je maakt in enkele zinnen duidelijk wat je van het verhaal vindt: Ik vond het een heel mooi boek. Er spelen zich veel emoties in af die heel duidelijk beschreven worden. Het verhaal word verteld vanuit de ik – persoon ( Cindy ) het is net alsof je helemaal binnenin haar kan kijken zo goed word er beschreven wat ze voelt, denkt en vind van dingen. Ik vond het ook zo goed omdat er veel meisjes met dit soort problemen zijn en er zijn maar weinig boeken die het in een verhaal ( die leuk is om te lezen ) vertellen.
2 Je kiest een situatie uit het boek die je bijzonder vond, omdat die spannend, zielig, eng, lachwekkend, griezelig, verassend of ontroerend was: Ik heb dit fragment gekozen omdat ik dit heel zielig vond om te lezen.
‘ Ik heb vanochtend afgewassen’, zei Cindy, terwijl ze vanuit de deuropening naar hem stond te kijken. “ Je bent m’n lieve meisje “ antwoordde haar vader. Hij zag er zo groot, veilig en vertrouwd uit, zoals hij daar in zijn oude ribbroek stond af te wassen en de spetters in het rond liet vliegen. Ze kreeg ineens zin om hem te knuffelen. Ze ging achter hem staan en sloeg haar armen om zijn middel en drukte hem stevig tegen zich aan. Met haar wang wreef ze over zijn geruite overhemd heen en weer. Even stond hij stil, hij pakte haar polsen vast en keek haar aan. Toen deed hij wat hij nog nooit eerder had gedaan; hij duwde haar van zich af. ‘Je word zo groot en knap,’ zei hij haast genegeerd, terwijl hij haar een speels tikje tegen haar billen gad. Groot en knap……..het klonk als een soort kritiek. Cindy kreeg tranen in haar ogen en liep snel de keuken uit. Stian mocht haar vader wel aanraken, maar zij niet.
Ik vond dit heel zielig voor Cindy dat haar vader haar weg duwd. Ik denk dat haar vader meer moeite heeft met het ouder worden van Cindy, dan Cindy zelf.
D Informatie over de auteur
1 De auteur
Kjersti Scheen is op 17 augustus 1943 in Oslo, Noorwegen geboren. Eerst illustreerde ze alleen kinderboeken, maar nu is ze helemaal overgegaan op het schrijven van boeken. Ze schrijft vooral romans en criminele romans. Ze heeft met haar boeken al vele prijzen gewonnen. Voor dit boek heeft ze in 1994 de Literatuurprijs van het Ministerie van Cultuur gekregen en in dat zelfde jaar heeft ze ook de Prijs van Schoolbibliothecarissen gekregen. Andere boeken die Kjersti Scheen geschreven heeft zijn (Noorse titels):
* Vrmne 1986
* De siste vokterne 1991
* Teppefall 1994
* Ingen applaus for morderen 1996
* Morellsommer 1996
* Bore en dag 1997
* Englemakerne 1998
* Roselill 1999
E Een verwerkingsopdracht
1 Bedenk vier andere titels voor het verhaal en leg uit waarom die titels er goed bij zouden passen.
> 1 Signe – Ze heet Cindy eigenlijk en ik vind dat een toepasselijke titel omdat het boek voornamelijk over Cindy gaat
> 2 De eenzame weg van anorexia – Ze voelt zich heel eenzaam en verdrietig mede daardoor krijgt ze anorexia. En er word verteld over hoe ze zich daarbij voelt. En daarom vind ik dit een goede titel.
> 3 Helge – Ze droomt veel over Helge en daar draait het ook een beetje in het verhaal om.
> 4 Duistere chaos – Dat voelt ze in zich en door dat te onderdrukken gaat ze steeds minder eten en honger lijden. En er word niet veel daarover gesproken maar je weet wel dat die chaos er steeds in zit.
2 Sommige verhalen hebben een einde waarbij alles is opgelost. Wat vind je van het einde van het verhaal?
Er is veel opgelost ze heeft dan uiteindelijk weer verkering met Helge. Maar er is niet duidelijk aangegeven of de anorexia nou over is of niet, ze is dan wel gestopt met kotsen en hardlopen maar ze is nog steeds mager. Het is dus een soort open einde en daar houd ik niet zo van dat is dus eigenlijk voor mij het enigste nadeel.
Schrijfopdrachten
13 Schrijf een ander slot aan het verhaal.
Ik schrijf dan dat Cindy haar anorexia over is en dat haar vader en moeder uit elkaar gaan en dat ze nog wel verkering blijft houden met Helge.
10 Schrijf een brief aan een correspondentievriendin waarin je duidelijk maakt wat je mening over het verhaal is.
Beste Anne
Hoe gaat het met je? Met mij gaat het goed. Ik heb een nieuw boek die mag je van mij wel lenen. Het gaat over een meisje dat verliefd is en anorexia krijgt. Ik vind het een heel mooi boek want er word niet alleen maar over die anorexia verteld maar ook over de liefde tussen haar en een jongen. Het word heel mooi verteld ik denk dat jij het ook wel een leuk boek zal vinden. Nou doei – xxx – Nadia
Onderzoeks- /zoekopdrachten
Zoek een recensie over het verhaal. Ben jij het met die recensie eens? Waarom wel of waarom niet? Hier eerst de recensie: Ik vind het een heel mooi boek. Het is een erg goed onderwerp omdat de lezers goed te weten komen wat anorexia is en dat het iedereen kan overkomen. Vaak denk je: dat overkomt mij toch niet. Maar Cindy was ook een gewoon meisje met genoeg vrienden en haar overkwam het ook. Het staat erg dichtbij de samenleving want anorexia draait om voedsel, en daar heeft iedereen mee te maken. Als je dat bedenkt, is anorexia zo dichtbij. Ook al heb je zelf geen anorexia, je kunt je toch erg goed inleven. Dat komt doordat het boek bijna alleen maar de gevoelens van Cindy schets. Je krijgt een erg goed beeld van haar. Maar aan zo’n vertelvorm zitten ook negatieve kanten. Je wordt een beetje gek om alleen maar te weten wat zíj denkt. Je wilt ook wel eens wat weten van de andere personen, wat zij denken, van haar, van de situatie.
Er wordt een heel mooi beeld gegeven van de ziekte en de ontwikkeling van Cindy in de loop van haar ziekte. Als ik iemand zou kennen die neiging heeft om anorexia te krijgen, zou ik dit boek hem/ haar aanraden. Die zal dan toch wel anders gaan denken, en inzien dat niks meer eten echt geen zin heeft en dat je daardoor de controle over je leven niet terug krijgt. En voor mensen die al anorexia hebben is het een goede steun om te lezen dat Cindy er weer bovenop komt en dat je weet dat er ook wat aan te doen valt, net als wat Cindy deed, naar een psychologe gaan.
Anoniem ingestuurd.
Ik ben het met deze recensie wel eens maar met een stukje niet. Dat je gek wordt als je alleen maar weet wat zij denkt. Ik vind dat niet dat is juist het leuke aan het boek dat je alleen een beetje weet wat zij denkt en daarom lijkt ook alsof je door haar ogen kijkt. Maar voor de rest ben ik het wel met deze recensie eens.
|