U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Rene Appel - Handicap.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=5137 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1890 woorden.

Bert Bakker 1e druk 1987


Genre: Het genre van dit boek is psychologische thriller. Waarom dit een thriller is, is volgens mij wel duidelijk. Er is een moord gepleegd. De hoofdpersoon van het boek heeft het gedaan en daar komen steeds meer mensen achter. Omdat je het leven van de dader meemaakt en weet wat hij denkt is het een psychologische thriller.


Samenvatting: Het verhaal begint als Stefanie en Herman op het vliegveld in Tunesië staan te wachten op hun koffers. Herman is leraar geschiedenis en Stefanie is een oud leerling van hem. Stefanie heeft moeite met lopen en zit daarom in een rolstoel. Ze heeft zelf geen moeite met de handicap en is altijd heel vrolijk. Herman ergert zich vaak aan haar. Hij heeft absoluut geen zin in de vakantie en gedraagt zich koel en afstandelijk.
Op een avond zit Stefanie na een ruzie in haar rolstoel bij het zwembad. Herman zit op dat moment in het hotel zijn verdriet te verdrinken. Stefanie rijdt het zwembad in. Het is niet duidelijk of het moord of zelfmoord was.
Wanneer Herman terugkomt in Nederland begint hij meteen weer met lesgeven. Iedereen in zijn omgeving, in het bijzonder een leerling(Madelon), heeft medelijden met hem. Herman ergert zich hier behoorlijk aan. Heesterwijk, een collega, vindt het vreemd dat Herman helemaal niet om de dood van zijn vrouw rouwt. Ook de verzekeringsagent van der Schoot vertrouwt het niet en belt hem op voor wat extra informatie.
Yvon, een collega, nodigt hem uit voor een etentje, maar zodra zij vragen begint te stellen over de dood van Stefanie klapt hij dicht. Zelfs tegen Daniëlle, de zus van Stefanie, wil hij niets kwijt.
Als Herman het dagboek van Stefanie vindt, verandert zijn houding volledig. De schrijver schrijft het verhaal dan zo dat zelfs de lezer argwaan over Herman krijgt. Hij wil niet meer over Stefanie praten en ontwijkt alle vragen.
Madelon wordt echt verliefd op Herman en zij stuurt hem zelfs liefdesgedichten Door het feit dat hij doorkrijgt dat steeds meer mensen hem niet meer vertrouwen wordt hij onzeker. Hij gaat meer om met Madelon en gaat zelfs met haar naar bed, maar dat was niet echt geweldig.
Als van der Schoot opbelt met de mededeling dat er een getuige is gevonden die kan helpen de zaak op te lossen weet Herman niet meer wat hij moet doen. Hij gaat naar Tunesië om de jongen te zoeken die hij nog kende. In het vliegtuig ontmoet hij een zekere Mulderij. Deze man is erg nieuwsgierig. Als Herman de getuige doodt toen hij een meisje wilde verkrachten ziet Mulderij ze samen weglopen van de plek waar ze hem begraven hebben.
Terug in Nederland gaat hij met tegenzin naar de verjaardag van Daniëlle. Aan het eind van de avond begint Daniëlle vragen te stellen over het dagboek van Stefanie. Ze wil het graag een keer lezen. Als Herman zegt dat dit niet kan beschuldigt Daniëlle hem van de moord op Stefanie. Herman gaat naar huis en doet alsof de beschuldig hem niet raakt, maar dit is wel degelijk het geval.


Op school gaat het slechter. De lessen worden rommeliger en vreemder. Hij moet zelfs een paar keer bij Vermeijen komen die hem na een tijdje zelfs lessen af wil nemen. Dit weigert Herman, hij zegt dat hij zich goed genoeg voelt om te werken.
Het gaat dan ook goed. Hij krijgt het bericht dat zijn geld van de verzekering gestort zou worden. Op een feestje van Yvon ontmoet hij Sandra. Zij is een vriendin van Evert een collega leraar geschiedenis bij hem op school. Hij krijgt een relatie met haar maar Evert komt hier snel achter en Sandra kiest voor hem.
Op hetzelfde feest ontmoet hij Jeroen. Jeroen is een klusjesman en wil wel voor een redelijke prijs zijn huis opknappen. Tijdens één van de bezoekjes ontstaat er ruzie die uitloopt op een vechtpartij. Jeroen heeft namelijk van Daniëlle gehoord dat Herman verdacht wordt van het vermoorden van zijn vrouw en confronteert hem hiermee.
Dan gaat het steeds slechter en slechter met Herman. Als eerste belt Herman het reisbureau om opheldering te krijgen te krijgen over de moord op de Tunesische jongen. Dan belt Mulderij en zegt dat hij wil praten. Als klap op de vuurpijl komt Madelon langs om hem te laten zien wat ze van hem vraagt. Herman reageert heel bot en als zij zich om zijn hals gooit duwt hij haar van zich af. Madelon valt op de grond en rent huilend weg. Diezelfde avond pleegt zij zelfmoord. Vermeijen geeft Herman hier de schuld van en zegt dat hij een paar weken thuis moet blijven. Herman komt toch op school, scheldt alle leraren uit en verkoopt Evert een klap.
Die avond komt Daniëlle langs. Ze heeft het dagboek van Stefanie gelezen en dwingt Herman een cheque te tekenen. Zij dreigt, dat als hij dit niet doet, zij naar van der Schoot zal gaan. Herman tekent, maar Daniëlle gaat toch naar van der Schoot. Van der Schoot gaat bij Herman langs en hij bekent dat hij de moorden heeft gepleegd. Herman voelt naast zijn stoel en pakt een lege fles. Hij richt op van der Schoot en dat is het einde.


Personen: Herman is de hoofdpersoon. Je volgt hem vanuit zijn ogen. Hij is geschiedenisleraar op een middelbare school. Hij probeert angstvallig niet verdacht te lijken, maar lijkt daardoor juist verdacht. Het is een man die niet echt zijn gevoelens toont en heeft daarom weinig vrienden.
Stefanie is de vrouw van Herman. Zij is heel vrolijk en heeft absoluut geen problemen met haat handicap, althans dat wil ze zo laten blijken.
Daniëlle is de zus van Stefanie. Ze heeft Herman nooit echt gemogen en zij verdenkt hem dan ook als één van de eersten de dader te zijn. Daniëlle was erg op Stefanie gesteld.
Yvonne is een collega van Herman. Zij is ontzettend aardig en de leerlingen mogen haar dan ook erg graag. Ze is erg sociaal.
Sandra is de vrouw van Evert.
Vermeijen is het hoofd van de school. Hij is erg bezorgd om zijn medewerkers, maar geeft ook erg veel om de school.
Madelon is leerling van Herman. Ze is ontzettend verliefd op hem(vraag niet waarom). Als blijkt dat niet wederzijds is, pleegt zij zelfmoord.


Perspectief: Je ziet dit verhaal vanuit de ogen van Herman. Je weet wat hij denkt en voelt. Het perspectief is dus een hij-perspectief.


Structuur: De spannende momenten zijn wanneer Herman weer een beetje meer verdacht wordt. Je gaat er dan beter voor zitten. Het boek is opgebouwd uit tien hoofdstukken.


Tijd: De periode waarin het verhaal zich afspeelt is ongeveer één jaar. Het speelt zich af in de tijd waarin het geschreven is. En dat is in 1987.


Ruimte: De plaats waar dit alles zich afspeelt is in Nederland en Tunesië. In Nederland in het huis van Herman, de school waar Herman werkt en het huis van Yvon.


Thematiek: Het thema van dit boek is hoe iemand ten onder gaat aan zijn eigen gedrag. Met andere woorden het thema is liefde en bedrog. En wat de gevolgen hiervan zijn.


Motief: De motieven van Herman om de moorden te plegen zijn: hij werd gek van Stefanie en de verzekering zat hem te dicht op de hielen.
De motieven van de schrijver zou ik niet eens willen weten. Het enige wat ik tegen hem wil zeggen is dat hij wel een keer naar de psycholoog mag gaan als hij zo negatief denkt.


Titelverklaring: Je kan deze titel op twee manieren verklaren, de eerste is simpel. Stefanie heeft een handicap en probeert gemaakt vrolijk te blijven. Herman ergert zich hieraan en vermoord haar.
De andere verklaring is dat Herman voor zichzelf een handicap wordt.


Taalgebruik: Dit was een grote tegenvaller. Als je zo naar het verhaal kijkt was het wel leuk. Als je het leest is het echt verschrikkelijk. Ze sprongen steeds van de hak op de tak en er zaten best veel woorden in die ik niet kende. Hierdoor kon ik niet goed in het verhaal blijven.


Auteur: René Appel is niet een schrijver die erg hoog op de lijst van bekende schrijvers staat. Hij was vroeger recensent bij NRC-handelsblad.


Plaats in de literatuur: Het boek handicap staat ook niet hoog in de lijst van literaire boeken. Het is een oud boek en de schrijver heeft dus tijd genoeg gehad zich een plaats op de literatuurlijsten te veroveren, maar dat is hem niet gelukt.
Recensies:

Titelverklaring: J.A. Dautzenberg: In het spoor van Patricia Highsmidt
Volkskrant: 22-05-1987
Informatie van belang:Genre: Psychologische thriller.
Personen: Herman van Zelm, Stefanie, Daniëlle, van der Schoot.
Vergelijking: Patricia Highsmidt, Jan Siebelinck, Tessa de Loo.
Hoe beoordeeld: Positief: de recensent vindt het een heel goed boek, dat een beetje op de boeken van Patricia Highsmidt lijkt. Dit is op zich een compliment. Hij zegt ook dat hij hoopt dat het boek niet de gouden strop krijgt, omdat het dan in een veel te klein hokje wordt gezet. Dit is een nog groter compliment.
Negatief: de recensent heeft niets negatiefs over de roman geschreven.
Waarde: Ik vind de recensie niet bruikbaar omdat er geen nadelen van het boek worden genoemd. Zo zie je het boek maar van één kant.


Titelverklaring: Anton Brand: Handicap van Rene Appel is vooral een literaire triller.
Nieuwsblad van het Noorden: 05-06-1987.
Informatie van belang:Genre: Literaire thriller.
Personen: Herman, van der Schoot, Mulderij, Daniëlle
Vergelijking: Thomas Hardy.
Hoe beoordeeld: Positief: dhr. Brand vindt dat Appel er een ontzettend spannend van heeft gemaakt.
Negatief: er zitten enkele onwaarschijnlijkheden in: bijvoorbeeld het per ongeluk wissen van het cassettebandje.
Waarde: Ik vind deze recensie zeer goed bruikbaar. Er wordt net genoeg over het boek vertelt om het zelf te willen lezen en de goede en de slechte kanten worden beide uitgelicht.


Persoonlijk: Ik vond dit boek absoluut niet leuk om te lezen. Het verhaal was wel goed, maar de manier van schrijver staat me ontzettend tegen. Hij bleef maar heel kort bij een onderwerp. Als je eindelijk door had waar het over ging, moest je je alweer concentreren op het volgende deel. Dit was heel vermoeiend en hierdoor kon ik ook steeds een klein stukje lezen. Het gevolg hiervan is dat ik veel moeite had om alle kleine stukjes aan elkaar te knopen. Met andere woorden ik begrijp er niets van. Wat ook een heel vervelend iets is, is dat er veel moeilijke woorden in voor kwamen. Nee ik heb niet van dit boek genoten, ik hoop dat de volgende beter is. O en op de vraag, zou je dit aan iemand anders laten lezen is mijn antwoord: NEEEEEEE. Dat zou ik niemand aan willen doen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen