U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tim Krabbe - Vertraging.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1658 en is laatst upgedate op 15/06/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1449 woorden.

Leesverslag: Vertraging1 Zakelijke gegevens

a Auteur: Tim Krabbé.

b Titel: Vertraging, Wolters-Noordhof BV, Groningen, 1999, 125 blz. (eerste druk 1994, uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam)

c Genre:Roman2 Eerste reactie

a Keuze:Ik heb dit werk gelezen omdat dit boek bij De grote lijsters van 1999 zat. En Laura en ik hebben wel eens meer een boek van Krabbé gelezen, dus we dachten dat dit ook wel een leuk boek zou zijn.

b Inhoud: Ik vind het een erg leuk boek. Het einde snapte ik alleen niet zo goed. Maar later had Laura het einde uitgelegd en snapte ik het beter.3 Verdieping

a Samenvatting:

De schrijver is aan het woord.

De personages:

De hoofdpersoon is Jacques Bekker, hij schrijver en presentator van een spelletjes programma in Nederland. Hij heeft een vriendin, Sonja, maar zijn vroegere jeugdliefde speelt nog altijd een grote rol in zijn leven. Als zijn vliegtuig vetraging heeft in Syney weet hij meteen dat hij zijn oude jeugdliefde op gaat zoeken.

De belangrijkste bijpersoon is Moniek Illegems, ze heet nu Monica George, en is de jeugdliefde van Jacques. Ze is 50 jaar, naar Australië geëmigreerd. Ze is beroemd als Madame Twenty, doordat ze een groot concern van sportkleding heeft onder die naam, ze heeft fabrieken over de hele wereld. Ze heeft heel erge fraude gepleegd, en daarom wil ze verdwijnen.

De andere bijpersonen zijn: Sonja, de huidige vriendin van Jacques, Alan Wolpe, de partner van Moniek, Rick, de man die hun onderdak geeft bij Lake Eyre, en Eileen, de vriendin van Rick.

Het verhaal in Oostende: Ongeveer 30 jaar geleden was Jacques op vakantie in Oostende. Hij was er in de discotheek de Oppy’s, daar vond hij het erg leuk, dus hij wilde er op de terug weg nog een keer heen gaan. Op de terug weg is hij weer naar de Oppy’s gegaan, daar ontmoette hij Christa, ze vonden elkaar erg leuk en bleven met elkaar schrijven. De volgende zomer was Jacques weer naar Oostende gegaan, hij zag Christa weer, maar dat was een hele afknapper. Hij had Moniek daar ontmoet, die wist zijn naam tot zijn verbazing. Hij was die avond nog met Moniek naar bed gegaan. Moniek werkt als typiste bij een reclamebureau in Brussel en wilde graag eerste worden bij de olympische spelen met duiken.

Aan het eind van de vakantie van Jacques heeft hij de foto’s waar hij en Moniek samen opstonden naar haar gebracht. Ze hadden vlak bij haar werk afgesproken. Toen ze afscheid namen gaf ze hem een enveloppe mee die hij pas in Oostende open mocht maken. In de enveloppe zat een briefje met: ‘het was een grap, I’m sorry’.

Het verhaal in Australië: Toen Jacques naar Nieuw-Zeeland ging voor twee weken Nederlandstalige cultuur voor Nederlandse emigranten in Nieuw-Zeeland, had zijn vliegtuig op de terugweg in Syney 3 uur vertraging. Hij besloot toen Moniek op te zoeken, zijn oude jeugdliefde. Zij vraagt of hij met haar meegaat, waarom zegt ze niet. Onderweg vertelt ze dat ze wil verdwijnen omdat ze fraude heeft gepleegd, en Jacques moet haar helpen. Hij wil eigenlijk naar het vliegveld, maar hij mist hem op het nippertje, toen besloot hij Moniek maar te helpen. Moniek vertelde dat ze fraude heeft gepleegd en daarvoor wordt gezocht, als ze wordt opgepakt moet ze 3 jaar de cel in. Ze heeft nu 780000 dollar contant bij zich, waar ze een tijdje van rond moeten komen. Onderweg nemen ze andere namen aan: Paul en Paula.

De volgende dag gaan ze verder en horen ze op de radio dat Madame Twenty gezocht wordt. Ze rijden dagenlang door Australië en ze nemen een ander uiterlijk aan, schrijven zich onder een andere naam in en blijven nergens langer dan 1 nacht.

In Cairns kopen ze 2 tickets voor de vlucht van Darwin naar Londen. Ze willen over 2 weken Australië verlaten. Toen ze in Darwin waren lazen ze in de krant dat Monieks zaken partner, Alan Wolpe, zelfmoord gepleegd heeft. Moniek wil meteen weg uit Darwin omdat ze haar paspoort langs dezelfde weg als Alan gekregen heeft. Ze vluchten het binnenland van Australië weer in. Daar belt Jacques onder een valse naam naar Zwitserland, daar hoort hij dat Monieks bankrekening opgeheven is, iemand heeft haar bedrogen. Dat blijkt Alan en Moniek is al haar geld kwijt. Toen ze in een café zaten te eten zagen ze Christa op televisie, die vertelt hoe Moniek haar vroegere vriendje van haar afpakte. Ze worden door de gasten herkend en gaan snel weer weg. Ze zijn uren later bij Lake Eyre, daar gaan ze zwemmen. Maar ze worden overvallen door een paar mannen die ook in het café waren. Nu hebben ze helemaal geen geld meer. Ze zitten daar al een paar dagen in the middle of nowhere, Jacques besluit een afscheidsbrief aan Sonja te schrijven.

Ze besluiten toch maar naar het dichtstbijzijnde dorp te lopen, onderweg komen ze een auto tegen. Rick neemt hen mee naar zijn vriendin. Daar krijgen ze onderdak in een schuurtje. Eileen, Ricks vriendin wil hun eigenlijk helemaal niet in huis hebben. En als ze Jacques en Moniek met elkaar ziet vrijen wil ze hun op straat zetten, maar Moniek schiet haar dood. Moniek huurt een huisje, Fort Madness, ergens anders in Australië. Daar is niemand in de wijde omgeving te bekennen. Moniek doet elke week de boodschappen. Op een dag verstopt Jacques zin geld en de paspoorten zodat hij zeker weet dat ze niet ontsnapt.

Op de televisie ziet Jacques Sonja, ze is in Syney op zoek naar hem. Hij besluit om die nacht er vandoor te gaan. Liftend komt hij ongeveer 30 kilometer ver. Dan stopt er een auto achter hem, het is Moniek. Onderweg vertelt ze hem dat ze hem voor de grap heeft gehouden in Oostende. Ze beginnen dan te vechten, en als Moniek vraagt of Jacques nog met haar meegaat zegt hij nee, en schiet zij zichzelf dood. Hij gaat na een paar kilometer gereden te hebben toch weer terug naar de plek waar Monieks lichaam licht. Daar wordt hij door de politie gearresteerd.b Onderzoek van de verhaaltechniek:

De schrijfstijl is niet bijzonder. De plaats waar het verhaal zich afspeelt is in Australië en in Oostende. De verteltijd is 143 bladzijden, ik heb er ongeveer 3 uur over gedaan. De vertelde tijd is naar schatting ongeveer een half jaar.

De verhaalfiguren worden zo afgebeeld zo dat je er een mening overgaat vormen, die mening word ook een beetje beïnvloed door de schrijver.

De situaties worden heel duidelijk beschreven, zodat het niet saai is, en het lijkt alsof je er zelf ook een beetje bij bent.

De vertelwijze is op een manier waarop je een duidelijke mening over de personages gaat vormen. Het is zo geschreven dat het lijkt alsof je er zelf bij bent.

c Op zoek naar de themathiek:

De hoofdgedachte is verdwijning. De tekst gedeelten die typerend zijn voordat thema is het stuk dat Moniek en Jacques in Australië zitten, en het stuk in Oostende dat Moniek niet op komt dagen. Het verband tussen de titel en het thema is dat als er geen vertraging van Jacques vliegtuig zou zijn, er geen verdwijning zou zijn. Misschien wel van Moniek, maar niet van Jacques.

d Plaats in de literatuurgeschiedenis:

Het werk is voor het eerst in 1994 gepubliceerd. De schrijver heeft al heel veel boeken geschreven. Hij wordt schrijver-schaker-wielrenner genoemd. Dat komt doordat hij boeken met sport geschreven heeft. Het boek De renner is erg bekend en gaat over wielrennen.

Van de eigentijdse schrijvers is hij verwant met Jan Siebelink.4 Beoordeling

Het verhaalelement dat een positieve werking op mij heeft is spanning. Daardoor blijft het boek mij boeien. De passage die mij het meest aanspreekt is het weglopen van Jacques, het wordt best uitbundig beschreven, en ik voelde de vrijheid zelf ook.

Het verhaalelement dat een negatieve werking op mij heeft is het verwarrende. Er wordt de hele tijd omgeschakeld van Oostende naar Australië, zodat ik het niet goed begreep.

Het thema van het boek, verdwijning vind ik heel goed. Omdat je je afvraagt wanneer ze nou eindelijk gevonden zullen worden, of wanneer Jacques vlucht.

Het taalgebruik vind ik niet moeilijk, omdat er niet veel moeilijke woorden gebruikt worden en omdat er niet van die hele lange zinnen gebruikt worden.

Mijn eindoordeel over dit werk is dat ik het een leuk boek vind. Het bleef van begin tot eind spannend. Alleen de 2 verhaallijnen door elkaar vond ik verwarrend. Het einde begreep ik ook niet erg, maar na uitleg snapte ik het beter.

Ik zou een ander dit boek aanraden omdat het een spannend, niet te moeilijk boek is en je kan het makkelijk voor je lijst lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen