U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ed Frank - Waarom Moeder Met De Vissen Praat.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=807 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 633 woorden.

Geen wonder dat moeder met de goudvissen praat.

1.Korte inhoud :

Het verhaal gaat over een jongen, Benjamin Deschutter genaamd, die een dagboek heeft en er bijna dagelijks in schrijft. Het gaat niet over avontuurlijke en onrealistische gebeurtenissen, maar over de normale dingen die een tiener in zijn leven meemaakt, zoals : liefde, haat, ruzie, angst,…in zijn familie, op school, in de vriendenclub en op andere plaatsen. Het verhaal gaat dus over de alledaagse dingen van het leven, geschreven in dagboekvorm.2.Thema en idee :

Thema : Benjamin die niet zonder moeilijkheden zijn pubertijd beleeft in relatie tot meisjes, vrienden, school,…

Idee : de schrijver wil aan de lezer tonen hoe het leven van een opgroeiende tiener eruit ziet en welke zijn reacties zijn op bepaalde situaties.3.Bespreking hoofdpersonage :

A. Benjamin is iemand met een sterk karakter : hij loopt niet weg wanneer hij de jongen op de brommer ziet, maar hij gaat mee met Koenraad om het met hem goed te maken.

Hij heeft ook een zeer groot gevoel van fantasie : bijv. verzint hij altijd met gemak een smoes wanneer hij steeds opnieuw te laat komt.

Hij is ook een intelligent iemand : hij leest veel boeken die bestemd zijn voor volwassenen en citeert ook vaak enkele regels hiervan in zijn dagboek.B&C. De kennismaking en relatie met Ysmalda veranderen hem erg. Vooraleer Benjamin Ysmalda ontmoette en leerde kennen, had hij eigenlijk nooit veel succes bij de meisjes gehad. Hij wist ook niet zo heel veel over meisjes. Zijn verleidingstruucjes en ook zijn andere truucjes hadden niet zo zo veel succes. Maar sinds hij Ysmalda leerde kennen, kan hij ook veel beter overweg met zijn eigen zussen.

4.Benjamin en zijn vader :

Benjamin en zijn vader hebben beiden dezelfde interesse, nl. gedichten. Benjamin begint later in het boek ook zelf gedichten te schrijven :zoals bij de dertiende verjaardag van zijn zus schrijft hij een gedicht voor haar.

Benjamin’s vader vindt het ook niet goed zo goed meer met zijn moeder. Dit is ook zo met Benjamin die soms dezelfde ruzies maakt met zijn zussen.5.Verklaring titel :

De titel gaat eigenlijk over de moeder van Benjamin die denkt of voelt dat ze met de vissen moet praten omdat niemand veel met haar praat of veel aandacht aan haar schenkt.6.2 andere titels :

1e. De zoektocht van Benny naar Ysmalda : omdat dit de twee hoofdpersonages zijn die mekaar gaandeweg in het boek vinden.

2e.De andere kant van Benjamin : omdat benjamin gedurende het verhaal evolueert.7.Humoristisch ? :

Ik vind het boek wel humoristisch omdat er ook grappen in komen waarbij toch wel even bij moet nagedacht worden. Maar Benjamin maakt ook simpelere grappen onder de familie. Ook het soort van kleine conflicten tussen Ysmalda en hij in het begin van hun kennismaking is zeer humoristisch.8.Aanspreken van het boek :

Het boek spreekt me zeker aan. Ik vind het ook heel interessant maar dit is niet omdat ik me kan vereenzelvigen met de hoofdpersonage hij is naar het einde toe totaal anders als ik. Omdat wij zelf in dezelfde periode van ons lezen zijn, spreekt dit boek mij waarschijnlijk sterk aan. Gevoelens en reacties worden door ons zeker ook zo aangevoeld.9.Vorm van het boek :

De dagboekvorm van het boek vind ik zeer goed voor dit soort thema’s en ideeën omdat het zeer snel en gemakkelijk leest. De inhoud van het boek vind ik ook zeer goed, alhoewel het de eerste keer is dat ik dit soort boeken in dagboekstijl lees. Ik vind de idee van de schrijver ook zeer goed gevonden, omdat dit laat zien hoe een opgroeiende puber zich gedraagt.10.Bedoeling van poëzie in het boek :

De bedoeling is om de gebeurtenissen die voordien gebeurd zijn in het verhaal in korte poëtische vorm weer te geven. Dit leest vlot en geeft je nogmaals een korte herhaling van de vorige gebeurtenissen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen